İŞKUR’dan 30 bini aşan istihdam

Konya Çalışma ve İş Kurumu 2018 yılı Aralık sonu itibariyle 30 bin 375 kişiyi işe yerleştirdi. İl Müdürü Emrah Keleş, 2019 yılında da işverene destek olarak Türkiye’nin istihdamına katkı sunacaklarını vurguladı.
İŞKUR’dan 30 bini aşan istihdam

2002 yılında, 'kapatılsın bu kuruma ne gerek var' denilen ve sadece 24 bin 482 kişiye istihdam sağlayan İŞKUR, 2018’de 1 milyon 247 bin 188 kişinin istihdamına aracılık etti. Konya Çalışma ve İş Kurumu ise 2018 yılı Aralık sonu itibariyle 30 bin 375 kişiyi işe yerleştirdi. İl Müdürü Emrah Keleş, 2019 yılında da işverene destek olarak Türkiye’nin istihdamına katkı sunacaklarını vurguladı.

İşgücü piyasasının en önemli aktörlerinden İŞKUR son zamanlarda hizmetlerindeki çeşitlilik ve istihdama verdiği teşviklerle adından sıkça bahsedilen kurumlardan biri oldu. 2018 yılı Aralık sonu itibariyle Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün 30 bin 375 kişiyi işe yerleştirdiğine vurgu yapan İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş, “2019 yılı Şubat sonu itibariyle ise İl Müdürlüğümüz aracılığı ile 4 bin 582 kişi işe yerleştirildi. İstihdamın geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması için başlatılan ve birçok desteği içeren istihdam teşviklerinden daha fazla esnafımız, işverenimiz faydalansın diye aşağı yukarı her gün meslek odalarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı ve derneklerimizi ziyaret etmekteyiz. Amacımız işverene destek olarak vatandaşlarımızın istihdamına katkı sağlamaktır” şeklinde konuştu.

2-emrah-keles.JPG

“İŞSİZLİĞİ EN AZA İNDİRME HEDEFİNDEYİZ”

İşsizliği en aza indirmek için çalıştıklarını dile getiren Keleş, “Ülkemizde son yıllarda makroekonomik denge anlamında kayda değer ilerlemeler ve hızlı bir büyüme süreci yaşanmaktadır. Ancak bu sürecin başarıya ulaşması için temel yapısal sorunlardan olan işsizliği hafifletecek programlara ihtiyaç duyulmaktadır. Son dönemde Türkiye’de işsizlik oranını azaltmak ve istihdamı artırmak için istihdam teşvikleri ile birlikte aktif işgücü programları da yoğun olarak uygulanmaktadır” diye konuştu.

3-20190320165714.jpg

İŞVERENE ÖDEME YAPILMAYACAK

Teşvik ve destek programlarının, iş arayanlar ve işverenler başta olmak üzere; kadınlar, gençler ve engellilere yönelik birçok avantajı da beraberinde getirdiğinin altını çizen Keleş, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ‘Burası Türkiye Burada İş Var’ sloganıyla 2019 yılında İstihdam Seferberliği başlatılmıştır. Bu kapsamda; uygulanacak olan en son teşvikimiz de ‘İlave İstihdam Ücret Desteği’dir. Özel sektör işyerlerinde 2018 yılında en az işçi çalıştırdıkları aydaki çalışan sayısına ilave olarak 2019 yılı Şubat, Mart ve Nisan aylarında sağlayacakları ilave istihdam için 3 ay süreyle sigorta primi ve vergi teşviki ile birlikte ücret desteği sağlanacaktır. 01.02.2019 ile 30.04.2019 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için;  işverenlere bu maddede belirtilen prim desteği ile birlikte işe alındıkları ay dâhil, 3 aylık süre için prim ödeme gün sayısının 67,36 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar; (2,020,90 TL) Fondan karşılanmak üzere işverene destek olarak sağlanmaktadır.Ücret desteği, SGK tarafından işyerinin ilgili ayda veya sonraki aylarda oluşacak prim borçlarından mahsup edilmesi şeklinde uygulanacak, ancak işverene ödeme yapılmayacaktır” ifadelerini kullandı.

4-723.jpg

 “İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINDAN 5 BİN 527 KİŞİ FAYDALANDI”

2019 yılında uygulamaya konulan teşvikler hakkında bilgi veren Keleş, “İlave İstihdam Ücret Desteği, İlave İstihdam Teşviki, İşbaşı Eğitim Programı, Engelli ve Eski Hükümlü Girişimci Desteği, Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP), Bakım Desteği, İş’te Anne Projesi, Geleceğin Mesleklerinde düzenlenecek İşbaşı Eğitim Programı gibi destekleri 2019 yılında sağlayacağız. İşgücü piyasasında büyük önem arz eden Mesleki Eğitim Kurslarından 2018 yılı Aralık ayı itibariyle bin 317 kişi, İşbaşı Eğitim Programından 5 bin 527 kişi faydalanmıştır. 2019 yılında ise Mesleki Eğitim Kurslarından Şubat ayı itibariyle 685 kişi, İşbaşı Eğitim Programından 827 kişi faydalanmıştır” diye konuştu.

5-392.jpg

İŞKUR’DAN 3 BİN 202 KİŞİYE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

Ekonomik kalkınma ve istihdam için girişimcilerin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Keleş, “Yeni açık işler oluşturarak, işsizliğin azaltılması, istihdamın artırılması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için yeni girişimciler pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de desteklenmektedir. Bu kapsamda İŞKUR, girişimciliği; istihdamı artırmak amacıyla bir politika aracı olarak kullanmaktadır.  Ayrıca 2018 yılı Aralık ayı itibariyle 125 programda 2 bin 748 kişiye ve 2019 yılı Şubat ayı itibariyle ise 20 programda 454 kişiye Girişimcilik Eğitimi verilmiştir. Son olarak, kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımıza da girişimcilik desteklerimiz devam etmektedir” diyerek sözlerine son verdi.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ