İslam ekonomisine temel kaynak olacak

İslâmî finansın ulusal ve uluslararası firmalara uygulanması konusundaki ihtiyacı karşılamak üzere Prof. Dr. Osman Okka ve Öğr. Gör. Hasan Kazak tarafından kaleme alınan 'İslami Finansal Yönetim Sistem ve Uygulama' kitabı, İslam ekonomisine temel kaynak olacak.
İslam ekonomisine temel kaynak olacak

İslâmî finans sektörünün hızlı gelişmesi ve İslâmî fonların 2 trilyon doları aşması sebebiyle İslâmî finansal kurumlar da önemli ölçüde kurumsal hâle geldi. İslâmî finansın ulusal ve uluslararası firmalara uygulanması konusundaki ihtiyacı karşılamak üzere Prof. Dr. Osman Okka tarafından kaleme alınan 'İslami Finansal Yönetim Sistem ve Uygulama' kitabı, İslam ekonomisine temel kaynak olacak.

İslam dini ve gelenekleri ile uyumlu bir ekonomik düzeni sağlamak adına İslam Ekonomisi kavramına yoğunlaşan ve yayınladığı 'İslâmî Finansal Yönetim Sistem ve Uygulama' kitabıyla yol gösterici olan Prof. Dr. Osman Okka, bu kitaptaki bilgileri uygulayan tüm şirketlerin İslam’a uyumlu yönetilebileceğini vurguladı. Öğr. Gör. Hasan Kazak'ın katkılarıyla hazırladığı İslâmî Finansal Yönetim Sistem ve Uygulama kitabında altın bilgiler veren Prof. Dr. Okka, "Bu üniversiteye girdiğimden itibaren davamdı. Dolayısıyla uzun bir zaman geçme ihtiyacı hasıl oldu. Şu ana kadar parça parça çalışmalar ortaya koyuldu. 1970'lerden sonra planlamaya başladım. Yayınladığımız iki kitabı hem konvansiyonel finansla mukayeseli hem de İslam'a göre hazırladık. Bütün şirketlerimize de yol gösterici hale getirdik. İkinci bölümde; biz kimiz, neyiz, ne değiliz, İslam nedir, İslami insan nedir, ekonomi insanı nedir bunları belirttik. Bu dava kendi davam olmasına rağmen, sistematik yazıncaya kadar birçok noktanın farkında değilmişim. Yazdıktan sonra ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

islami-finansal-yonetim-sistem-ve-uygulama.png

'KAZAK VE DÖNDÜREN'İN ÖNEMLİ KATKILARI OLDU'

Kitabın hazırlanış sürecinde Öğr. Gör. Hasan Kazak ve kitabın danışmanı Prof. Dr. Hamdi Döndüren'in önemli katkıları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okka, "Bunu yazarken iyi çalışacak bir elemana ihtiyacım vardı. Yıllardır bu konuda çalışma yapmayı istememe rağmen böyle bir eleman geçmişte elime geçmemişti. 1990'lı yıllarda Hasan Kazak talebemdi. Bölüm ve fakülte birincisiydi. 2018'de hacca gitmeden hemen önce o dönemde özel sektörde genel müdür olarak çalışan Hasan Kazak hocamı akademik camiaya kazandırarak birlikte çalışmaya başladık. Kendisi öncelikle ayrıntılı bir literatür çalışması yaparak önemli bir zemin hazırladı. Ben hacdan dönünceye kadar önemli bir aşama kaydetti. Hamdi Döndüren hocamız da eserimizin mimarlarından birisidir. Hamdi hocam geçmişte İslam ekonomisi ve finans bölümünün kuruluşunda da ciddi emeği olan önemli bir isimdir. Hamdi hocamın bize büyük katkısı oldu. Kitapta yazdıklarımızda İslam'a uyumsuz bir şey olup olmadığını kontrol etti. Çünkü uyumsuz olmasının kıyamete kadar onun günahına muhatap olmak gibi büyük bir vebali vardı.  Hamdi Hocamız bunun kontrolünü sağladı" dedi.

4 SENEDE TAMAMLANDI

4 fetvayı esas aldıklarını kitabın da 4 senede tamamlandığını kaydeden Prof. Dr. Okka, "Bir de bu arada Malezya'da faizsiz finans standartları kitabı çıktı. Onun bize avantajı oldu. Birçok konuda bir çok fetva var. 4 tanesini seçtik. Diyanet İşleri Başkanı'nı, Hayrettin Karaman Hoca'yı, Hamdi Döndüren Hoca'yı ve bir de Demirci Grubu'nun fetvalarını esas aldık. Bu kitabı baştan sonra 4 sene bitirdik. Sadece bitirmekle de kalmadık. Arkasından 50 tane şirkette uygulama yaptık" şeklinde konuştu.

prof-dr-osman-okka-2.png

'OLAYLARIN BİR FİİL İÇİNDEYDİM'

Eğitim dönemlerinden bu yana aynı zamanda ticaretin de içinde olduğunu belirten Prof. Dr. Okka, "Üzülerek söylüyorum ki, kitaplarımın yaklaşık 7 tanesinin Türkiye'de bir ikincisi yok. Benim bir avantajım vardı. 1954'ten 1968'de müfettiş oluncaya kadar hem okul okuyordum. Hem de kendi dükkanımızda çalışıyordum. Ticareti yakından biliyordum. 1984'te Ankara'da Tarım Kredi Kooperatiflerinin merkez birliği zor durumdaymış ve yönetimde görevlendirdiler. Turgut Özal dönemiydi. Etkili bir yönetim kurulu vardı. Orada 39 fabrika, 2400 küsür kooperatif ve 9 bölgemiz vardı. Onların hesaplarının hepsi baştan sona bizden geçiyordu. 39 fabrikanın içini dışını biliyorduk. Onun dışında Milli Eğitim Bakanlığı'nda hem Bakan danışmanı hem de yayınlar idaresi başkanıydım. İstanbul ve Ankara matbaaları bana bağlıydı. Konya'ya döndüğümde de faaliyetlerine devam ettim. Yani olayların sürekli bir fiil içindeydim. Dolayısıyla bu kitabı yazarken İslam'ı zaten biliyorduk. Neticede oturduk ve Cenab-ı Hak önümüzü açtı. Bu kadar basit. Bu kitabı çakarmış olduk. 22 bölüm ve 7 kısımdan oluşuyor" dedi.

'KONVANSİYONEL FİNANSLA MUKAYESELİ HAZIRLANDI'

Bu kitabın konvansiyonel finansla mukayeseli olarak hazırlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Okka, "İslâmî finansın ulusal ve uluslararası firmalara yani adi, kolektif, komandit, limited, anonim, holding şirketlere uygulanması konusundaki çalışmalar çok yenidir. İşte bu kitap, bu ihtiyacı karşılamak üzere, detaylı olarak konvansiyonel finansla mukayeseli bir şekilde hazırlanmıştır. Bu sebeple kitap, orta üst seviyede (intermediateupper) bir yapıya sahiptir. Türkiye'de ticaret kanunumuza bağlı şirketlerimiz ve medeni kanuna bağlı aile şirketlerimiz var. Alman ticaret kanunu Türkiye'ye aktarılmış vaziyettedir. Türkiye'de yanlış yapılan olaylardan bir tanesi, Türkiye'deki toplum yapısı ve hukuku dikkat edilmeden doğrudan doğruya Avrupai şeylerin taklit edilmesi olmuştur. Ticaret kanunumuz ilk defa 1850'de tecrübe edilmiş. Cumhuriyet kurulduktan sonra Türkiye'de mecelle de, İslam Hukuku da ortadan kalkmış. 1929'dan sonra çok büyük bir boşluk meydana gelmiş" ifadelerini kullandı.

islam-ekonomisi-1.png

'İSLAMİ FİNANSTA MÜTHİŞ BİR SİSTEMATİK ÇALIŞMA VAR'

Prof. Dr. Okka, "İslam'la ilgili finansı bilmiyorduk. Müthiş sistematik bir çalışma yapılmış ve içinde her şey var. Fakat zaman farkı var. Bundan 500 sene önce yazılmış. O zamanki pazar şartlarına, ilmin gelişmişliğine göre yazılmış. Ama ufkumuzu açtığımızda değişen fazla da bir şey yok. Sistem aynı. İslami akitlerin hepsi var. İslam bu işleri kendine göre çok daha detaylı yazmış. Türkiye'deki kanunlarda İslam'la ilgili kısımlar kenara itilmiş, düzenlemeler yapılmış. Faiz meselesi bütün işlerin içine sokulmuş. Türkiye yılda aşağı yukarı 800 milyar dolarlık üretimde bulunabiliyor. Bizim dışarıya ödediğimiz faiz artı kâr payları da ortalama 100 milyar dolardır. Her sene ürettiğimizin yaklaşık yüzde 12'sini sıcak para olarak dışarı aktarıyoruz. Öyle bir felaket var. Türkiye'de 54 tane bankamız var. Bunların yarıdan fazlası yabancı. Yerli bankalarımızın içinde de yabancı ortaklık var. Kaymağı yiyen yabancılar oluyor. Bu doğrultuda yabancının gelip Türkiye'yi işgal etmesine gerek kalmıyor.  Bu şekilde sömürüyor. Atardamarımıza bir tane iğne bağlamışlar, öldürmüyorlar ama ayağa da kaldırmıyorlar" dedi.

'BÖYLE BİR KİTABIN YAZILMASI GEREKİYORDU'

Türkiye'de böyle bir kitabın yazılması ihtiyacı oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Okka, "Amerika'da ve Avrupa'daki faiz oranlarına bakıyoruz, yüzde 1, 2, 3'ü geçmiyor, Türkiye'ye bakıyorsunuz 15, 20'lerde. Burada korkunç bir sömürme söz konusudur. Şu anda Cumhurbaşkanımızın en çok çırpındığı konuda burasıdır. Dolayısıyla böyle bir İslam'i finans kitabının yazılması gerekiyordu. Ayrıca, kitabımızdaki 7. bölümde yer alan tabloda da hassasiyetler belirtilmiştir. Şirketlerin yapamayacağı haram sayılan işlemler orada yer almaktadır. Türkiye'deki şirketlerin hepsi inanç şirketi grubuna giriyor. Kitabımızdaki bu bölümde yazan haram sayılan işlemlerden kaçınan her şirket İslam şirketidir. Şirketler de insan gibidir. İnsan her şeyi yaparım der de bazen eksik yapar. Günahkar olabilir.  Bazı şirketler için de günahkâr İslam şirketi diyebiliriz" şeklinde konuştu.

prof-dr-osman-okka-1.png

'MÜSLÜMAN'IN ZENGİN OLMASI GEREKİR'

Müslüman'ın zengin olması gerektiğini, bu kitaptaki hususlara dikkat ederek ticaret yapanların da İslam'a uygun şekilde iş yapacağını vurgulayan Prof. Dr. Okka, "Harama bulaşmış bir şirketin bundan nasıl kaçınacağına dair de yine kitabımızda sistemi anlattık. Şirket eğer din bir tarafta ben diğer taraftayım diyorsa, konvansiyonel şirket oluyor. Bir insan helalinden para kazanmak için çalışmaya başlarsa, zekâtını verir, tüm hususlara dikkat ederse, cephede cihat eden asker sevabı kazanır. Müslüman'ın zengin olması lazım. İslam, harama girme dünyanın en zengin insanı ol diyor. Para olmadan devlet olmaz. Para olmadan dini de savunamazsınız. İslam, harama girmeden bütün imkânları kullanmamızı istiyor. Yahudi bunu söylüyor ama sadece kendinin diyor. İslam ise bu imkânların hepsini kullan, İslam'ı tebliğ edin, hem cihat edin, hem zengin olun Allah yardımcınız olur diyor. Müthiş bir sistemle insanı toplum olarak ayağa kaldırıyor. Siz kardeşiniz buna göre birlikte çalışın diyor. Ayrıca işleri ehline verin, ilim ve hikmet Çin'de bile olsa alın diyor. Hikmet bugün teknoloji demektir. Yarışmak lazım. Düşmanın silahıyla silahlanmak gerekir" diye konuştu.

'50 TANE ŞİRKETİ DEĞERLENDİRMEYE ALDIK'

Kitapta 50 tane şirketi değerlendirmeye aldıklarını söyleyen Prof Dr. Okka, "İçerideki olayların tamamını buraya koyduk. Doğrudan doğruya simülatör yaptık. Bir kısmı da öğrenciye sorduk. Vatandaşla değil üniversite ile hazırlanmıştır. Çalışmaya dahil olan tüm öğrencilere isimleriyle birlikte kitapta yer verdik. Onlar da işin içine direkt girdiler. Bu kitaptaki kuralları uygularsanız Türkiye'nin en modern holding şirketini de İslam'a göre yönetebilirsiniz.Yöneticilerin de nasıl davranması gerektiği burada baştan sona anlatılıyor. Bankalardan nasıl kurtulması gerektiği, zorda kalırsa nasıl çözüm üreteceği vs. her şey burada mevcut. İçindekiler kısmında da nokta atışı olarak belirtildi" dedi.

islam-ekonomisi-2.png

TEMEL KAYNAK OLACAK BİR KİTAP

'İslâmî Finansal Yönetim sistem ve Uygulama kitabının temel kaynak olacağını vurgulayan Prof. Dr. Okka, "Bu temel kaynak olacak bir kitaptır. Bunun bir başka örneği yoktur. İkinci baskısını bekliyoruz. Bizim tarzımızda anlayıp da dönecek başka hoca da yoktur. En büyük acı maalesef budur. Hem finansı hem de İslami bilip ikisini birleştirebilecek kişi yoktur. Bölümümüzde bu kişiler yetişecek. Bütün Türkiye'de de bu kitabımızın yayılması lazım. Önemli bir kaynaktır" diyerek sözlerini noktaladı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ