‘İslam İktisadı ve Finans köklü bir geçmişe dayanır’

Son yüzyılda iktisat ve finans dünyasında bir alternatif olarak ortaya çıkan İslam İktisadı ve Finans hareketi, mevcut düzenin yetersizliğinin bir dışa vurumu olarak köklü bir geçmişin yeniden dirilişidir.
‘İslam İktisadı ve Finans  köklü bir geçmişe dayanır’

Son yüzyılda iktisat ve finans dünyasında bir alternatif olarak ortaya çıkan İslam İktisadı ve Finans hareketi, mevcut düzenin yetersizliğinin bir dışa vurumu olarak köklü bir geçmişin yeniden dirilişidir. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İslam İktisadı ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamdi Döndüren bu alana yönelik önemli açıklamalarda bulundu. İslam iktisadı ve finansının köklü bir geçmişe dayandığını hatırlatan Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “Geleneksel yahut ana akım ekonomi henüz 18. yüzyılda şekillenmeye başlarken, İslam’ın kaideleriyle kurulmuş devasa bir iktisadi bilgi ve uygulama donanımı hep vardı. İş bölümü, para ve iş ortaklıkları konularında Avrupa'nın devşirdiği iktisadi ve finansal uygulamalar İslam’ın Batı’ya olan bir armağanıdır” dedi.

‘İSLAM İKTİSADI VE FİNANSI ALANINDA ALINAN EĞİTİMLER ÇOK KIYMETLİDİR’

 İslam iktisadı ve finans alanında alınan eğitimlerin çok kıymetli olduğunu vurgulayan Döndüren, “Türkiye 1980’li yılların başında özel finans kurumları ve İslamî prensiplere uygun bankacılıkla tanıştı. Ancak bugün hâlâ insan kaynağı ve bunun sürdürülebilir kılınması hususunda yetersizlikler kendini göstermektedir. Bilindiği üzere katılım finansın toplam bankacılık içindeki payının 2025 yılı itibariyle yüzde 15’ler seviyesine çıkarılması ve İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi ile ülkemizin katılım finansı alanında dünyanın sayılı merkezleri arasında yer alması hedeflenmektedir. Dolayısıyla İslam iktisadı ve finansı alanında alınan eğitimler çok kıymetlidir” şeklinde konuştu.