İslami Dayanışma Oyunları Konya'ya renk katıyor
Spor başkenti olma yolunda emin adımlarla yürüyen Konya'da 5'inci İslami Dayanışma Oyunları'nın açılışı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla görsel şölen eşliğinde gerçekleşmişti. Milyonlar tarafından ilgi gören açılış, Konyalı vatandaşlar tarafından da ilgiyle takip edildi. Konyalı vatandaşların yanı sıra Genel Yayın Yönetmenimiz Lokman Koyuncuoğlu ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Seyfullah Koyuncu, 5. İslami Dayanışma Oyunları'nı değerlendirdi.
5’incisi gerçekleşen İslami Dayanışma Oyunları Konya’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla büyük bir coşkuyla açılmıştı. Açılışa katılan Genel Yayın Yönetmenimiz Lokman Koyuncuoğlu ve Yazı İşleri Müdürümüz Seyfullah Koyuncu organizasyonu değerlendirdi.
İslami Dayanışma Oyunları açılışının muhteşem olduğundan bahseden Lokman Koyuncuoğlu, “İslami Dayanışma Oyunlarının 5’incisi Konya’da düzenleniyor. Konya bu etkinlikleri coşkuyla karşılıyor. 9 Ağustos akşamı çok görkemli, muhteşem bir açılış yapıldı. Açılışı neredeyse stattaki 40 bin kişi, Konya’da, Türkiye’de, Dünya’da, ekran başında yaklaşık 80-100 televizyon canlı yayını ile birlikte milyonlara ulaştı. Konya’nın tanıtımı açısından müthiş bir organizasyon oldu. Açılışın da görkeminden, muhteşemliğinden, ihtişamından, her şeyinden bahsedebiliriz. Burada bunları bahsederken tek taraflı, şehirde yaşayan birisi olarak değil, daha önce böyle bir etkinliği, açılışı görmediğimiz için bu kadar ihtişamlı ifadelerle bahsediyoruz. Çünkü gerçekten Konya tarihine geçecek bir açılış organizasyondu. Her şey düşünülmüş. Stada giren misafirlerin girişinden, oturacağı yere kadar planlanması, otopark planlamaları, protokol, devlet başkanları ve çok sayıda Spor Bakanının katıldığı bir açılış organizasyonundan bahsediyoruz.” dedi.
‘KONYA’YA YAKIŞAN BİR ORGANİZASYON’
Açılışın Konya’ya yakışan bir organizasyon olduğundan bahseden Koyuncuoğlu, "Bu kadar güzel bir işin aksaksız yapılması Konya’nın organizasyon kabiliyetinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bunun için de başta emek veren Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, bakanlık yetkililerine ve Konya’da gönüllü olan herkese bu iş için teşekkür etmemiz gerekiyor. Konya’ya yakışan bir organizasyonu alnımızın akıyla tamamlamış olduk. Programın içeriğinden bahsedecek olursak, gerçekten keyifli bir gece geçirdik. Ailemizle katıldığımız bir programda bu kadar coşkulu bir planlama olacağını doğrusu beklemiyorduk. Hem şaşırdık hem de çok mutlu olduk. Çünkü tarihte çok fazla olmayacak, Konya’nın şimdiye kadar böyle bir organizasyona ilk defa ev sahipliği yaptığını düşündüğümüzde kaçıranların hayıflanacağı bir geceydi. Ama üzülmemek lazım. Çünkü hem televizyonlarda hem de dijital mecralarda bulunan yayınları var. Mutlaka seyretmek gerekiyor.” sözlerine yer verdi.
‘HER ŞEY TEK TEK DÜŞÜNÜLMÜŞ’
Programda her şeyin detayına kadar düşünüldüğünü vurgulayan Koyuncuoğlu, “Açılış programıyla ilgili de şunları söylemek lazım; her şey tek tek düşünülmüş. Özellikle planlama müthişti. İçerik anlamında her şey ince ince düşünülmüş ve planlanmıştı. Stattaki seyircinin başta kendi milli sporcularımız olmak üzere oradaki coşku başka bir şeydi. Ama gördüğüm kadarıyla Azerbaycan, Filistin, Katar, Kazakistan, Özbekistan gibi ülkelere de çok yoğun bir tezahürat yapıldı. Bunlar hem kardeşlik duyguları açısından çok önemliydi hem de Konya’nın tanınması ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere kültürel yakınlığın da artması bağlamında müthiş bir fayda sağladığını düşünüyorum.” ifadelerinde bulundu.
‘GURUR VERİCİ BİR AKŞAMDI’
Açılış akşamının gurur verici olduğunun altını çizen Koyuncuoğlu, “Sportif faaliyetler 5 Ağustos’ta başladı ve devam ediyor. Pek çok madalya verildi. Konyalılar da mutlaka çocuklarıyla, aileleriyle, arkadaşlarıyla birkaç organizasyonda bulunsunlar. Keyif alacaklarını, şehirde böyle bir organizasyonun var olduğundan mutlu olacaklarını söylemem gerekiyor. Biz hem açılışın hem de sportif faaliyetlerinin Konya’ya kattığı değerden keyif aldık. Emeği geçenlere tekrar teşekkür etmek lazım. Organizasyonu Konya’ya yapmasıyla ilgili de tercihte bulunduğu için Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’a ayrıca teşekkür ediyorum. Spor Bakanımız Mehmet Kasapoğlu’nun da Konya’ya ilgisi, çok önemliydi. Büyükşehir Belediye Başkanımızın Uğur İbrahim Altay organizasyonun günler öncesinden beri yoğun bir şekilde ekibiyle bu işin çok iyi yürütülmesi için büyük çaba sarf etti. Bu çabalarından dolayı da onlara teşekkür ediyorum.. Gerçekten Konya açısından gurur verici bir akşamdı.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
‘ŞEHRE RENK KATTI’
İslami Dayanışma Oyunları’nın Konya’ya renk kattığını söyleyen Seyfullah Koyuncu, düşüncelerini şu şekilde dile getirdi; “İslami Dayanışma Oyunları ile ilgili düşüncem, bence şehre renk kattı. Gerekli bir etkinlikti. Konya bugüne kadar hep Hz. Mevlana ve Şeb-i Arûs ile öne çıkan bir şehirdi. Tabi burada bazı eleştiriler oldu. Başkan Altay isteseydi statik bir belediye başkanlığı yapabilirdi. Aslında İslami Dayanışma Oyunları, Uğur İbrahim Altay için bir risktir. Hiçbir risk almadan görev yapabilirdi. Fakat risk aldı. Şehre büyük bir kazanç sağladığını düşünüyorum. İklim Zirvesi, İslami Dayanışma Oyunları gibi organizasyonların Konya’nın havasını değiştirdiğini, Konya’ya ekonomik anlamda da büyük girdi sağladığını düşünüyorum. İslami Dayanışma Oyunlarına Konyalılar gerçekten çok ilgi gösterdi. Özellikle basın tribününde neredeyse her ülkeden gazeteci vardı. Bizim açımızdan da çok renkli geçtiğini söyleyebilirim. Konyalılar özellikle Türki Cumhuriyetlere tribünlerde çok büyük bir sıcakkanlılık gösterdi. Türkiye’yi alkışladıkları kadar o ülkeleri de alkışladılar. Artı olarak Filistin’e ve Katar’a gösterilen ilgi de dikkatimi çekti. Alkışlar, ıslıklar çok büyüktü. Konya’nın 18 Ağustos’ta sona erecek bu organizasyonu başarıyla tamamlayacağını ve Türkiye’nin de madalya sayısında açık ara önde kapatacağını düşünüyorum. Hayırlı olmasını diliyorum.”
KONYA SPOR BAŞKENTİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR
Konya’nın spor başkenti olma yolunda emin adımlarla yürüdüğünü ifade eden Konyalı vatandaşlar, İslami Dayanışma Oyunları’nda Konya’nın tanıtımının en iyi şekilde yapıldığını ifade ettiler.
İslami Dayanışma Oyunları’nı büyük bir heyecanla takip ettiklerini söyleyen vatandaşlar emeği geçenlere teşekkür ederek görüşlerini gazetemizle paylaştılar.
İslami Dayanışma Oyunları’nın, İslam ülkeleriyle bağların geliştirilmesi adına güzel bir örnek olduğunu söyleyen Oğuzhan Akar, “Konya’mız ve Türkiye’miz için bunlar çok güzel şeyler. Bu tarz etkinliklerin daha fazla yapılması gerekiyor. Ülkemizde oynanan bir futbol müsabakası bile hem maddi anlamda hem de Türkiye’nin tanıtımı açısından çok şey kazandırıyorsa böyle müsabakaların her zaman yapılmasını isteriz. Ülkemizin ve şehrimizin bu konuda başkent olmasını istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay spor konusunda gerçekten öncülük yapan bir liderimiz. İslami Dayanışma Oyunları’yla da birlikte şehrin turizminin canlandığını görüyoruz. Esnafımıza, insanımıza da moral oldu. Bu organizasyonla sportif faaliyetlere yöneliş de başlayacaktır. Ülkemizde zaten spor yaşı 5-6 ya kadar düştü ve bu çok güzel bir şey. Milli sporcularımızın da değerlerinin artacağını düşünüyorum.” sözlerine yer verdi.
‘BİRLİK VE BERABERLİK ADINA ÖNEMLİ’
İslami Dayanışma Oyunlarının umut verici bir organizasyon olduğunun altını çizen Muhammet Dursun, “İslami Dayanışma Oyunları’nda ben birlik ve beraberlik görüyorum. Bu birlik ve beraberliğin hep devam etmesini istiyorum. Bu oyunlar da bence ülkemize çok katkıda bulunacak. Sadece Konya olarak değil tüm Türkiye olarak burada farklı ülkelerden gelen insanları ağırlıyor olmak bizim için heyecan verici. Özellikle gençler için umut verici bir organizasyon. Ben de bu işin içerisinde olduğum için bende de bir heves oluşuyor. Gençleri spor alanında görmek bizleri çok mutlu ediyor. İnşallah bizim gençlerimiz de spora olan aşkını, inancını devam ettirir. Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na da buradan iletmek istiyorum. Her genç inanın şu anda farklı alanlarda çok farklı yetenekleri var. Bu farklı yetenekleri lütfen keşfedin. İslami Ülkelerini sayacak olursak Katar, Sudi Arabistan, Mısır, Azerbaycan gibi farklı 56 ülke var. İslami Dayanışma Oyunları’yla birlikte keşke D-8 ve İslam Ülkeleri de birleşse ve Birleşmiş Milletlerden kurtulsak.” dedi.
‘KONYA, SPOR BAŞKENTİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR’
İslami Dayanışma Oyunları’nın Konya’nın spor başkenti olması yolunda attığı en büyük adım olduğunu vurgulayan vatandaşlardan Recep Baltacı, “Konya’nın tanıtımı adına son derece faydalı olacağına inanıyorum. Bu süreçte Konya’ya ciddi anlamda tesisler ve yatırımlar kazandırıldı. İslami Dayanışma Oyunları, Konya açısından bu da ciddi bir tanıtımdır. Son dönemde Konya, spor anlamında ülkemize ciddi katkılar sağlıyor. Bu anlamda Konyaspor’un da katkısı çok büyük. Statla beraber milli takıma da ev sahipliği yapıyor. Ki Konyaspor’un basketbol takımı da süper lige yükseldi. Bu anlamda spor şehri olma yolunda Konya ciddi mesafeler alırken İslami Dayanışma Oyunları’yla birlikte spor tesislerinin de kazandırılması Konya’nın spor şehri olması anlamında daha ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye aktardı.
‘İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI İLE HERKES KAZANIYOR’
İslami Dayanışma Oyunları’ndan herkesin faydalandığının altını çizen esnaf Bekir Kalkan, “İslami Dayanışma oyunları için yurt dışından gelen misafirler şehrimizde konaklıyor, alışveriş yapıyor. Bundan tüm esnafımız ve vatandaşlarımız faydalanıyor. İslami Dayanışma Oyunları’nın aynı zamanda ekonomik anlamda bir kazancı oluyor. İslamiyet kardeşlik duygusunu içinde barındırır ve bu organizasyonla birlikte bu duygunun daha çok pekişeceğini düşünüyorum. Konya için de güzel bir şey oluyor. Tüm dünyanın Konya’yı tanıması açısından da bu tür organizasyonların değerli olduğunu düşünüyorum. Bu organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Biz büyük bir heyecanla takip ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
‘KONYA’NIN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ’
İslami Dayanışma Oyunları ile birlikte Konya’ya yeni yatırımlar kazandırıldığını hatırlatan vatandaşlardan Ömer Karakuş,” İslami Dayanışma Oyunları Konya için büyük bir organizasyondur. Konya bir sürü turisti ağırlamaya devam edecek ve bu da ekonomik anlamda bir getiri sağlayacak. Konya’nın bu organizasyon için çok iyi hazırlandığını düşünüyorum. Yeni parklar yapıldı, yollar düzenlendi, yeni tesisler kazandırıldı. Konya’nın çehresi değişti. Oteller, lokantalar, hediyelik eşyacılar bütün esnaf bu organizasyondan payını alacak diye düşünüyorum. İslami Dayanışma Oyunlarıyla birlikte şehir kazanacak. Biz de vatandaşlar olarak bu organizasyonu heyecanla takip ediyoruz. Şu anda İslam ülkeleri sahipsiz, Türkiye bunların hepsini bir araya toplayıp abilik yapabilir. Çünkü İslam coğrafyasında halife yok. Bütün İslam ülkeleri bir araya geldiğinde tekrar bir güç doğabilir. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” diye konuştu.
‘KONYA’NIN MEVLANA’DAN İBARET OLMADIĞINI GÖRDÜLER’
İslami Dayanışma Oyunları’nın Konya’nın tanıtılmasına ciddi katkı sağlayacağına vurgu yapan vatandaşlardan Yakup Erdem şöyle konuştu: “İslami Dayanışma Oyunları’nın şehrimize çok büyük faydaları olacak. Neticede turistler geldi, seyirciler geldi, sporcular geldi. Bu durumu biz de ilk defa hep birlikte yaşıyoruz. İslami Dayanışma Oyunları’nı bir vatandaş olarak gerçekten büyük bir heyecanla bekledik. Belediyemiz her gün tabelalarda geri sayım şeklinde kaç gün kaldığını yayınladı. Bu da bizim o günü heyecanla beklememize neden oldu. Olimpiyat oyunlarının kendi ülkelerinde düzenlenmesi için ülkeler neler yapıyorlar. Şimdi bu organizasyon Konya’da gerçekleşiyor ve bu Konya için çok önemli bir gelişmedir. İslami Dayanışma Oyunları Konya’nın tanıtılmasını da sağlayacak. Konya sadece Mevlana’dan, tarımdan ibaret değil. Konya’daki bu potansiyelin bu organizasyonla birlikte daha çok ortaya çıkacağını düşünüyorum ve emeği gecen herkese teşekkür ediyorum.”
‘KONYA’NIN TANITIMINA KATKI SAĞLIYOR’
İslami Dayanışma Oyunları’nın tüm dünyada izlenen geniş katılımlı bir olimpiyat olduğuna dikkat çeken Mustafa Yıldız, “İslami Dayanışma Oyunları, Konya’da geniş katılımlı bir olimpiyat haline geldi. Bunun da Konya’ya maddi olarak bir katkısı olacak. Aynı zamanda Konya’nın tanıtımına da büyük katkısı olacak. Ulusal ve uluslararası bütün basın Konya’yı haberleştiriyor. Bunun da Konya’nın tanıtılmasına büyük katkı sağladığını düşünüyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.
• SÜMEYRA KENESARI • BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ
Bakmadan Geçme