İslami Dayanışma Oyunları’nı medya ordusu takip edecek: Şehir hazır, medya hazır

Konya 2021 İslami Dayanışma Oyunları'na kısa bir süre kala şehirde hareketlilik arttı. Özellikle İslam ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyanın gözünün Konya’da olacağı organizasyona; 350’den fazlası yabancı olmak üzere uluslararası, ulusal ve yerel basından bin civarında basın mensubu akreditasyon yaptırdı. Organizasyon tarihinde en fazla basın katılımının Konya’da olacağı öğrenilirken; Konya yerel basını da son hazırlıklarını tamamladı.
İslami Dayanışma Oyunları’nı medya ordusu takip edecek: Şehir hazır, medya hazır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak olan Konya 2021 İslami Dayanışma Oyunları'na 4 gün kaldı. Türkiye dahil 56 ülkeden yaklaşık 6 bin katılımcının yer alacağı oyunlarda ayrıca 2 bin gönüllü görev yapacak. Organizasyona kısa bir süre kalırken, şehir artık son hazırlıklarını tamamlamış durumda.

MEDYA ORDUSU TAKİP EDECEK

Özellikle İslam ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyanın gözünün Konya’da olacağı organizasyona; 350’den fazlası yabancı olmak üzere uluslararası, ulusal ve yerel basından bin civarında basın mensubu akreditasyon yaptırdı. Organizasyon tarihinde en fazla basın katılımının Konya’da olacağı öğrenilirken; Konya yerel basını da son hazırlıklarını tamamladı.

lokman-koyuncuoglu.jpeg

‘KONYA’NIN SEÇİLMİŞ OLMASI ÇOK ANLAMLI’

İslami Dayanışma Oyunları için yapılan çalışmaların bir kalıcılığının olacağını vurgulayan Yeni Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu şöyle konuştu: “Konya’nın İslami Dayanışma Oyunlarına ev sahipliği yapıyor olması çok önemli bir adım. Çünkü Konya hoşgörü, huzur ve güven şehridir. Bir medeniyet merkezidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Konya’nın seçilmiş olması da çok önemlidir. Devletin Konya’ya her türlü desteği veriyor olması bir değeri ifade eder. Konya; tesislerle, insan kaynağıyla, bürokrasisiyle ve yerel yönetimlerin de destek vermesiyle bir bütünü oluşturuyor. Çünkü tesisler sportif faaliyetlerinin gelişmesi açısından bir adım olacak ve bu da Konya için büyük bir önemi ifade edecek. Çünkü yapılan çalışmalar kalıcı olacak ve Konya için katma değer sağlayacak. Konya İslam dünyasının en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Katılan ülkelere baktığımızda Uzak Doğu’da; Endonezya, Pakistan, Bangladeş, Malezya, kendi yakın coğrafyamızda baktığımızda; Ürdün, Filistin, Suudi Arabistan, Katar, Umman, Türki Cumhuriyetlerden; Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Kırgızistan, Afrika ülkelerinden ise, Kuzey Afrika başta olmak üzere, Fas, Tunus, Libya, Gine, Çad, Mali, Fildişi Sahili, Sudan, Senegal, Çad, Madagaskar, Nijerya gibi dünyanın en önemli İslam dünyasını temsil eden ülkeler geliyor. Bu Konya için büyük bir kaynaşma, büyük bir enformasyon ve büyük bir kardeşlik ve tanıtım açısından büyük bir fırsat olacak organizasyondur.”

dayanisma-oyunlari-1.jpg

‘KONYA’YI DAHA ANLAMLI GÖRECEKLER’

Yurt dışından gelen misafirlerin bu organizasyonla birlikte Konya’yı daha önemli göreceklerini ifade eden Lokman Koyuncuoğlu, “Belki de çok dile getirilmeyen ama üzerinde durmamız gereken nokta; Artık dünyada global bir yönlendirme, global dijital alana yönelme çabaları var. Yani insanlar gerçek hayattan uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Bu tür spor ve sportif faaliyetler aslında tam da insanın gerçek hayatla temasını artıracak ve insanda asıl kardeşlik duygusunun, paylaşmanın ve barışın tüm anlamıyla tezahür edilebileceği bir durum ortaya koyacak. Çünkü 10 gün boyunca 4 bin sporcu Konya’da çok dinamik bir hayat sergileyecekler. Bu insani faaliyetler anlamında büyük bir önem arz edecektir. Medyayla ilişkisini dile getirecek olursak biz Konya basını olarak bu tür organizasyonların şehrin tanıtımı, şehrin bilinmesi ve şehrin uluslararası kamuoyunda bilinmesi açısından bu etkinliğin aslında çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü gelen ülkelerin pek çoğu Konya’yı belki sadece şehir olarak duydular, sadece şehir olarak bir yerde gördüler ama yaşayış anlamında Konya’nın insani kalitesi, misafirperverliği, mutfağı, turizm merkezleri, tarihi dokusu ve ekonomik gücü açısından anlamlı görecekler. Bu da yerel medyanın çoğunlukla pozitif yaklaşımıyla mümkün olacaktır” diye konuştu.

islami-dayanisma-oyunlarina-42-gun-kaldi-2.jpg

‘İSLAM BİRLİĞİ AÇISINDAN BÜYÜK FAYDA SAĞLAYACAK’

Organizasyonun İslam birliği açısından büyük fayda sağlayacağına dikkat çeken Koyuncuoğlu, “Buraya gelen sporculara, yöneticilere, heyet başkanlarına delegasyonun Konya’yı tanıması açısından büyük önem arz edecektir. Bunları çok önemli izler bırakırsak ticari faaliyetin de yüzde 15’ler seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bunun da artması en azından yüzde 50’lere çıkması, ticari hacmi geliştirme anlamında önem arz ettiğini düşünüyorum. Dünyada ekonomik güç, ekonomik etkinlik çok önemlidir. Bu coğrafyada saydığımız ülkelerin pek çoğu doğal kaynakları yer altı zenginlikleri büyük ülkelerdir. Fakat bunların hem paylaşımı hem satımı hem ticari faaliyetleri başka şehirler, başka global şirketler tarafından yapılıyor. İslam İş Birliği Teşkilatının bunu yönlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Bu şekilde sosyal, kültürel faaliyetlerin, sportif başarıların yanında ekonomik iş birliği de gelecek ve bu İslam Birliği açısından büyük bir fayda sağlayacak. En önemlisi insan. İnsana verilen değeri, kardeşliğe dostluğa verilen değeri en iyi göreceğimiz yerlerden bir tanesi Konya’dır. Bu organizasyon tüm bunlar için çok önemlidir” dedi.

erhan-dargecit.png

‘TÜM DÜNYADA BÜYÜK SES GETİRECEK’

İslami Dayanışma Oyunlarının tüm dünyada büyük ses getireceğini ifade eden Anadolu’da Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Dargeçit, “İslami Dayanışma Oyunları İslam Devletlerinin kendi aralarında geliştirdiği bir turnuva olarak hem dünya hem de İslam ülkeleri nezdinde birlik ve beraberliği sağlamak ve göstermek adına güzel bir turnuva olacaktır. Dünyadan büyük kafilelerin Konya’ya gelecek olması kamuoyu için Konya’nın güzel bir misafirperver olduğunu ortaya koyacak. Bence bu yönüyle İslami Dayanışma Oyunları tüm dünyada büyük ses getirecek. Hem Konya’nın hem Türkiye’nin hem de İslam devletlerinin birlik ve beraberliğini tüm dünya kamuoyuna gösterecek bir organizasyon olacak. Konya tarihi ve turistik bir şehir olmasıyla tüm dünyada çok büyük anlamlar ifade ediyor. İslami Dayanışma Oyunlarına gelenler Çatalhöyük’ten Sille’ye, Kilistra’dan Tuz Gölüne kadar birçok tarihi, doğal yaşam ve turistik alanları ziyaret edeceklerdir. Bu şekilde turizm ve tarihsel süreç açısından bilgilenerek Konya’yı çok daha iyi tanıyarak buradan ayrılacaklardır. Bu yönüyle de artı değer olacaktır. Türkiye olarak oyunlara katılacak ülkelerin birçoğuyla iletişimimiz var. Hepsi Türkiye’yi büyük, gelişmiş ve turistik bir ülke olarak biliyor ama bu istediğimiz rakamlarda değil. Bu oyunların Türkiye’nin daha iyi tanınmasına vesile olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

konya-5-islami-dayanisma-oyunlari-10-19-eylul-2021de-yapilacak-2.jpg

‘KONYA BASINI BÜTÜN GÜCÜNÜ GÖSTERECEKTİR’

Konya basının İslami Dayanışma Oyunlarına katkısının büyük olacağını ifade eden Erhan Dargeçit, “Türkiye’de basın son dönemlerde çok tartışılır hale gelmiştir. Konya basını Türkiye’nin her tarafından kabul edilmektedir ki Konya basını birkaç ille beraber çok önemli bir basındır. Konya yerel basını bütün gücüyle bu oyunların, bu turnuvanın tüm dünyaya duyurulması için büyük bir mücadele verecektir. Ben inanıyorum ki tüm dünya da basın kuruluşlarıyla ön planda olacaktır. Bugün Konya’yı en iyi bilen biz gazetecileriz. Bunu da Konya dışına en iyi duyurabilecek, bilgi verebilecek olanlar da bizleriz. Dolayısıyla bu bilgilerden tüm dünya basını da yararlanmak isteyecektir. Diğer illerimizden gelen basın mensuplarımız olacak ve birçoğu da belki de Konya’ya ilk defa gelecektir. Geldiklerinde ise yerel basının gücünü göreceklerdir. Aynı zamanda yerel basından yararlanmak isteyeceklerdir. Biz de her zaman buna açığız. Konya yerel basını olarak iyi bir alt yapı çalışması da oluşturuldu. Konya kurumları resmi kurumların basın birimleri olarak gayet güzel bir çalışma oluşturuldu. Bunu hep birlikte göreceğiz. Konyalı olarak bu oyunları tüm dünya kamuoyuna duyurmaktan da duyacağım memnuniyeti ifade etmek isterim” diye aktardı.

emrullah-nergiz.jpg

‘KONYA’NIN MARKA DEĞERİNE EN İYİ YATIRIM OLACAK’

İslami Dayanışma Oyunlarının Konya’nın marka değerine en iyi yatırımın olacağını vurgulayan Konya’nın Sesi Gazetesi İmtiyaz Sahibi Emrullah Nergiz, “Konya’da özellikle bu tür oyunların yapılmasıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ediyoruz. İslami Dayanışma Oyunları şehrin imajına pozitif katkı anlamında yapılan en önemli çalışmalardan biridir. Sayın Recep Akdağ bakanken Erzurum’da kış olimpiyatları yapılmıştı. O kış olimpiyatlarında şehre o kadar çok yatırım yapıldı ki Erzurum bir Erzurum daha oldu. Benzer bir durum Samsun’da da olmuştu. Konya yıllardır iktidara en çok desteği veren şehir ama baktığınız zaman bu tür bir etkinlikten mahrumdu ve ilk defa böyle bir şey yapıldı. Bunun üzerine de şehre mevcutların üzerinde üç tane çok önemli bir yatırım kazandırdı. Veledrom, Atletizm pisti ve olimpik havuzu kazandırıldı. Bunların hepsi gelecekte de şehre hizmet etmeye devam edecek. Uluslararası 500 tane gazetecinin geleceğiyle ilgili bilgi var. Bunun yanında bu ülkedeki liderlerin birçoğu Konya’da olacak. Bunların hepsini topladığımızda bu Konya’nın marka değerine yatırım olacak” diye konuştu.

konya-islami-dayanisma-oyunlarina-hazir-13.jpg

‘KONYA BASINI OLARAK ŞEHRİN TANITIMINI SAĞLAYACAĞIZ’

Konya basını olarak şehrin tanıtımı noktasında büyük adımlar atacaklarına değinen Emrullah Nergiz, “Konya 5’inci İslami Dayanışma Oyunlarının ev sahibi olacak. Konya şehir imajı, şehir reklamı anlamında bunu çoktan hak etmiş bir şehirdir. Konya basını olarak İslami Dayanışma Oyunlarına elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Örneğin İslami Dayanışma Oyunlarına katılım nasıl olacak? Bu konuyla ilgili bu zamana kadar yapılan bir açıklama yok. Bu nedenle biz işin daha çok tanıtım boyutuyla, sporcuların başarılarıyla ilgili gazetemizde günlük olarak röportaj yapacağız. Böylelikle Konya yerel medyasıyla tanıştırmak istiyoruz ve ilerleyen zamanlardaki hedefleriyle ilgili bilgilendirme yapmayı amaçlıyoruz. Bu etkinliğin sadece belediye eline bırakılmaması gerekiyor. Artık bu konuda bir an önce herkesin seferber olup şehre katkı sağlama noktasında gerekeni yapması gerekiyor. İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin gelmesinin kesinleşmesiyle birlikte Cumhurbaşkanımızın da gelmesi kesin gibi görünüyor. Suudi Arabistan prensinin gelmesi de kesinleşti. Böylesine önemli bir organizasyonun tanıtılmasında elimizden gelen çabayı sarf edeceğimizi söyleyebiliriz. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederiz” ifadelerine yer verdi.

yasar-toy.jpeg

‘ŞEHİR BİR BÜTÜN OLARAK DAHİL OLMALI’

İslami Dayanışma Oyunlarına şehrin bir bütün olarak dahil olması gerektiğini söyleyen Yeni Konya Gazetesi ve KON TV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy, “Konya’da ilk defa yapılan uluslararası düzeydeki İslami Dayanışma Oyunları, şehrin tanıtımına büyük katkı sunacak. Konya’nın sadece sporuna değil, sanayisine, tarımına ve turizmine varıncaya kadar pek çok alanda getirileri olacak. Bundan sonraki süreçte de benzer çalışmalara örnek teşkil edecek bir organizasyon olacak. Dolayısıyla İslami Dayanışma Oyunlarını önemsiyoruz ve herkesin bu konuya paydaş olarak destek vermesini temenni ediyorum.

Konya’nın İslami Dayanışma Oyunlarına hazır olmadığı yönünde bazı kesimlerden çeşitli eleştiriler oldu. Bize de bu yönde bazı söylemlerde bulunanlar oldu. Şehir sanki daha farklı bir beklenti içerisinde gibi. Ama yerel yöneticilerimiz, bürokrasi ve siyaset şehrin hazır olduğu yönünde kendilerinden eminler. Sayın Bakan Kasapoğlu da Konya’yı ziyaret ettiğinde şehrin hazır olduğunu deklare etti. Bu açıklamaları dikkate aldığımızda evet hazırız ama şehir halkının da bu organizasyona dahil edilmesi gerekir, Konyalılar öncü bir etkinlik bekliyor.

konya-islami-dayanisma-oyunlarina-hazir-5.jpg

‘KONYA, SPORDA BÜYÜK MESAFE ALACAK’

Konya’ya yapılan yatırımlar ile sporda büyük mesafe alınacağını söyleyen Toy, “Tesisleşme sporda en önemli husustur. Bundan sonraki süreçte sporcu başarılarının ve lisanslı sporcu sayısının artacağı kanaatindeyim. Çünkü tesis olmadan başarı gelmiyor. Dolayısıyla bu başarıların ilk temeli yapılan salon yatırımlarıyla atılmış oldu. Bundan sonra daha çok şehrin iç dinamikleri, spora yön verenleri ve spor yöneticileriyle alakalı bir süreç başlamış oldu. Onların da katkılarıyla iş çok daha iyi yerlere gelebilir” ifadelerini kullandı.

konya-islami-dayanisma-oyunlarina-hazir-14.jpg

‘TÜM HAZIRLIKLAR TAMAM’

Yeni Konya ve KON TV grubu olarak tüm hazırlıklarını tamamladıklarını kaydeden Toy, “Kendi adımıza biz de İslami Dayanışma Oyunlarına destek olmaya çalışıyoruz. Gerek özel yayınlarımız ve röportajlarımızla gerekse de bakanlığımızın uygun gördüğü görsellerin ve tanıtım filmlerinin yayınlanmasıyla kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

konya-islami-dayanisma-oyunlarina-hazir-6.jpg

‘YAPTIKLARIMIZ, YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATIDIR’

İslami Dayanışma Oyunlarının uluslararası anlamda da büyük anlam ifade ettiğini söyleyen Toy, “Konya’nın yine misyonuna uygun bir pozisyonda, her zaman dillere pelesenk olan ‘Hoşgörü Şehri, Selçuklu Payitahtı, Medeniyetlerin Beşiği’ gibi kavramların hakkını verecektir. Misafirlerini en iyi şekilde ağırlayacaktır. Konya’nın dünden bu güne hem siyasetin hem sanatın hem sporun önemli bir merkezi olduğunu bir kez daha göreceğiz. Hani vardır ya bir söz, ‘Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır’. Konya bu misyonuyla çok ciddi çalışmaların teminatını iyi bir şekilde vermiş olacak. Bir anda aslında dünyanın gündemi Konya olacak. Bunu iyi değerlendirebilmek önemli. Burada vereceğimiz sınav, hepimizin sınavı; iktidarı, muhalefetiyle şehrin tüm dinamikleriyle vereceği bir sınav. Hani nasıl Milli Takım’ın şehri Konya olmuşsa, bu organizasyonu da avantaja çevirebilmeliyiz. Ben layıkıyla ev sahipliği yapacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

rasim-atalay.jpg

‘YATIRIMLAR MEYVESİNİ HER ZAMAN VERECEK’

İslami Dayanışma Oyunlarına yönelik yapılan yatırımların Konya adına sonraki süreç için büyük bir kazanç olduğunu söyleyen Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rasim Atalay, “Konya, bugünlerde dünya genelinde çok az sayıda şehre nasip olacak bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu anlamda yapılacak olan etkinlik büyük önem taşıyor. 2021 İslami Dayanışma Oyunları, şehrimize çok yönlü kazanımlar getirecek bir organizasyon. Konya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan İslami Dayanışma Oyunları’ndan uzunca bir süre önce şehirde hem merkezi idarenin yatırımları hem de yerel yönetimler eliyle ciddi bir hazırlık çalışması yapıldı. Şehrin altyapısı, bu dönemde yapılacak olan spor müsabakalarına uygun hale getirildi, altyapıda var olan eksikler giderildi. İşin sadece bu boyutu ile baktığımızda bile etkinlikler bitecek, sporcular gidecek ama yapılan yatırımlar bize kalacak. Bu açıdan dahi büyük bir kazanç elde etmiş oldu şehrimiz. Sonrasındaki süreç ise aslında bir manada şehri İslami Dayanışma Oyunları’nın havasına sokmaya dönük bir çabaydı. Şimdi sadece 4 gün sonra karşılayacağımız İslami Dayanışma Oyunları ile birlikte şehirde bambaşka bir hava esecek. Kaldı ki bu güzel esintinin etkilerini şimdiden hissetmeye başladık” dedi.

konya-islami-dayanisma-oyunlarina-hazir-12.jpg

‘KONYA EKONOMİSİNE CİDDİ ANLAMDA KATKISI OLACAK’

Organizasyonun, Konya ekonomisine de ciddi anlamda katkı vereceğini söyleyen Atalay, “Aylar öncesinden rezervasyonlar yaptırıldı, şehrimizdeki otellerin tamamı doldu. Esnaf, bu döneme özel olarak hazırlıklarını yaptı, ticaret şimdiden canlanmaya başladı. Bu organizasyondan daha fazla istifade etmek ve esnafımızın daha çok gelir elde etmesini sağlamak adına Bedesten’de büyük bir organizasyon düzenlenecek. Bir taraftan da bunun hazırlıkları yapılıyor. Yani kısa ve öz söyleyecek olursak, şehrimizin ekonomisine büyük katkısı olacak bir organizasyon için geri sayım başladı.

Yapılacak olan işin şehrimize olumlu yansıması sadece ekonomi anlamında olmayacak. Şehrin kültürü ve turizmine de devasa katkılar sağlayacak. Konya, organizatörlük kabiliyeti yüksek bir şehir. Her yıl düzenlenen ve geleneksel hale gelen Şeb-i Arus etkinliklerinden ileri gelen bu organizatörlük kabiliyetimiz şimdi İslami Dayanışma Oyunları’na yansıyor. Şehre bir bütün olarak baktığımız zaman hiç ilgisi olmayan insanların dahi bu organizasyonun gönüllü bir parçası haline geldiğini görüyoruz.

Konya basınının temsilcileri olarak bizler de sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Organizasyonun bir paydaşı olarak görüyoruz kendimizi. Dolayısıyla olayı başından sonuna kadar sahipleniyoruz. Şehrimizin tanıtımına katkı sağlamak adına da elimizden gelenin en iyisini yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz, çalışacağız” ifadelerini kullandı.

muhammet-gumus-2.jpeg

‘ÇOK ÖNEMLİ BİR FIRSAT’

İslami Dayanışma Oyunlarının Konya için çok önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Yeni Meram Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Muhammet Gümüş, “İslami Dayanışma Oyunları, Konya için çok önemli bir fırsat. Özellikle uluslararası alanda çok önemli bir fırsat. Dolayısıyla bu fırsatı sadece idarecilerin, atanmışların, seçilmişlerin değil de tüm Konya’nın çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Konya’daki herkesin aslında kendini ev sahibi olarak görmesi gerekiyor. Gelen konuklarla, misafirlerle bu şekilde ilgilenmesi gerekiyor. Çünkü dünyanın böyle markalaşmış şehirleri var. Festivallerde, olimpiyatlarda bu tür oyunlarda markalaşmış şehirler var. Bu tür şehirlerde hep bu tarz hareketler yapılıyor. Dolayısıyla marka da böyle oluyor. Konya’nın bu anlamda böyle bir marka olması gerekiyor” dedi.

konya-islami-dayanisma-oyunlarina-hazir-8.jpg

‘MEDYA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK’

Yeni Meram Gazetesi’nin de organizasyonu büyük bir ilgiyle takip edeceğini söyleyen Gümüş, “Gazete olarak tüm organizasyonu takip edeceğiz. Bunun yanında başka ülkedeki oyunlar ve oyuncularla da kıyaslamalar yapacağız. Aradaki farkı ortaya koymuş olacağız. Bu tür hazırlıklarımız da zaten var. İnşallah bunları gazetemize yansıtacağız. Medya olarak biz de İslami Dayanışma Oyunlarının nabzını kesintisiz bir şekilde tutacağız.” dedi.

• SEYFULLAH KOYUNCU - SÜMEYRA KENESARI
YENİ HABER GAZETESİ

 Yazı İşleri Müdürü
 Muhabir