İspanya'daki seçimler ülkedeki siyasi belirsizliği derinleştirdi

Sosyalist İşçi Partisi, son seçimlere oranla milletvekili sayısında düşüş yaşasa da seçimlerden birinci çıktı- Seçimlerde en büyük sürprizi, oylarını iki kat artırıp ülkede 3'üncü büyük parti konumuna gelen aşırı sağ görüşlü Vox yaptı- Ne sol ne de sağ bl
İspanya'daki seçimler ülkedeki siyasi belirsizliği derinleştirdi

MADRİD (AA) - İspanya'daki erken genel seçimlerden, ülkedeki mevcut siyasi belirsizliği derinleştiren ve hükümet kurmayı çok daha zorlaştıran bir sonuç çıktı.

Ülkede 28 Nisan'da yapılan erken genel seçimlerde hükümet kurulamamasından dolayı yaklaşık 6 ay sonra İspanyollar bir kez daha sandık başına gitti.

Resmi seçim sonuçlarına göre Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) bir kez daha 1'inci siyasi parti çıksa da tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemedi.

PSOE'nin bir önceki seçimlerde 123 olan milletvekili sayısı 120'ye gerilese de kendisine daha yakın olan aşırı sol görüşlü Unidas Podemos'un daha fazla oy kaybetmesinden dolayı sol blok olarak güç kaybına uğradı.

PSOE'nin konumunu koruduğu seçimlerde sol blok 158'de sağ blok ise 150'de kalırken her ikisinin de 176'nın gerektiği meclis çoğunluğunun gerisinde olduğu görüldü.

- Aşırı sağ oylarını iki kat artırdı

Seçim sonuçları bir önceki seçimlere göre kıyaslandığında, en fazla öne çıkan gelişme, aşırı sağ görüşlü Vox partisinin yükselişi oldu.

Katalonya krizinin yükselmesiyle birlikte kurulan ve ikinci kez genel seçimlere katılan Vox, 24 olan milletvekili sayısını 52'ye kadar yükseltti.

Oylarını iki kattan fazla artıran Vox, ülkedeki 3'üncü büyük siyasi parti konumuna geldi.

İspanya'da sağın kalesi olan Halk Partisi (PP) de son seçimlerde 66 olan milletvekili sayısını 88'e çıkardı.

Vox ve PP'nin oylarını artırmasında Katalonya'da yaşanan ayrılıkçı girişimlerin ve bununla bağlantılı sokak eylemlerinin etkisi büyük oldu.

Liberal sağ görüşlü Vatandaşlar (C's) partisi ise son yasama döneminde sergilediği hükümetin kurulmasını önleyici politikasının faturasını ağır ödedi.

C's 57 olan milletvekili sayısının 10'a düşmesiyle seçimlerin en büyük kaybedeni olarak dikkati çekti.

Diğer yandan Katalonya'daki ayrılıkçı siyasi partiler, İspanyol meclisinde bu bölgenin çoğunluğunu temsil etmeyi sürdürdü.

Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC-13), Katalonya için Birlik (JxCat-8) ve ilk defa İspanya'da genel seçimlere katılan radikal sol görüşlü Halk Birliği Adaylığı (CUP-2) toplamda 23 milletvekili çıkardı.

Ayrıca yeni kurulan ve ilk defa seçimlere iştirak eden, İspanya'da önemli bir sorun olan büyük kentlere göçün en büyük mağdurlarından Teruel kentindeki "Teruel Var" partisi 1, Podemos'dan ayrılan bir grubun kurduğu sol görüşlü Mas Pais de 3 milletvekili çıkardı.

İspanya İçişleri Bakanlığı tarafından, açılan sandıkların yüzde 95'ine göre verilen resmi sonuçlarda 350 sandalyeli mecliste dağılım şöyle oldu:

PSOE 120, sağ görüşlü Halk Partisi (PP) 88, aşırı sağ görüşlü Vox 52, aşırı sol görüşlü Unidas Podemos 35, liberal sağdan Vatandaşlar (C's) 10, sol görüşlü Mas Pais 3, Katalonya'daki ayrılıkçı siyasi partiler: Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 13, Katalonya için Birlik (JxCat) 8, Halk Birliği Adaylığı (CUP) 2; Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 7 Bask'ta faaliyet gösteren bağımsızlık yanlısı Eh Bildu 5, Navarra (NA) 2, Kanarya Koalisyonu (CC) 2, Galisya Milliyetçi Bloku (BNG) 1, Kantabria Bölgeci Parti (PRC) 1, Teruel Var 1.

İspanya'da 28 Nisan'da yapılan genel seçimlerin ardından meclis dağılımı şu şekilde olmuştu:

PSOE 123, PP 66, C's 57, Unidas Podemos 42, Vox 24, ERC 15, JxCat 7, PNV 6, Eh Bildu 4, NA 2, CC 2, Compromis 1, PRC 1.

Kaynak: