İsraf değil iftar edin! Onlarcası çöpe gidiyor

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan pide, vatandaşların öncelikli tercihi olmaya devam ediyor. Pide israfının bu dönemde arttığını ifade eden Başkan Honça, “Her şeyden önce israfın önüne geçilmeli.” dedi.
İsraf değil iftar edin! Onlarcası çöpe gidiyor

Ramazan ayı boyunca fırın tezgahlarında yer alan pideler, ilgi görmeye devam ediyor. Vatandaşlar tarafından sıcak ve taze tüketilmek istenen pideler ise soğuyunca çöpe gidiyor. Soğuk pidenin bayat olmadığının vurgusunu yapan Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Artan pidelerin çeşitli yöntemlerle değerlendirilebileceğini ifade eden Başkan Honça, her şeyden önce israfın önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

vedat-honca.jpg
Vedat Honça

‘YETERİNCE PİDE ALINMALI’

Menüye göre ve yeteri kadar pide alınması gerektiğini ifade eden Honça, “Pide Ramazan ayında oldukça ilgi görüyor. Elbette sevmeyenler, fiyatından dolayı pide yerine ekmek tercih edenler de var. Zaten pide, ekmek kadar üretilmiyor. Çünkü iftarlarda Konyalı vatandaşlarımız genellikle hamur işlerini tercih ediyorlar. Bu yüzden pide çok fazla tüketilmiyor. İsrafa yol açmamak için de o günkü iftar menüsüne göre, yeterince pide alınması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

pide-israfi-5.jpg

‘SOĞUK PİDE BAYAT DEĞİLDİR’

Soğuyan pidenin bayat olmadığını vurgulayan Honça, “Pide sıcak tüketilmek istenen bir gıda maddesi. Soğuyunca da vatandaşlarımız pideyi bayat olarak görüyor. Ama soğuk pide bayat değildir. Sıcak tüketilmesi gerekiyor diye düşünmememiz lazım. Zaten çok sıcak pideyi veya yemeği gıda mühendisleri, diyetisyenler hiçbir zaman önermezler.” dedi.

pide-israfi-7.jpeg

‘ERTESİ GÜN ÇÖPE ATILMASIN’

Bayatlayan pidenin çöpe atılmadan değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Honça, “O gün içerisinde tüketilemeyen pideler dipfrizde saklanabilir. Bu şekilde tazeliğini korumuş olur ve bayatlamaz. Ertesi gün çıkarıp çözdürülerek ya da fırında ısıtılarak yenilebilir. Pideleri vatandaşlarımız lütfen ertesi gün atmasınlar. Bayatlayan pideyi dilimleyerek Konyalılarımız meşhur tiritlerinde değerlendirebildiler. Çorbalarda, köftelerde kullanılabilir. Bu şekilde israfın önüne geçilmiş olur. Her şeyden önce israfı önlemek gerekiyor. Ekmekte, pidede, yemekte olduğu gibi her alanda israf etmemeye dikkat etmeliyiz. Şu anda Gazze’de yaşananları görüyoruz. Olanları gördüğümüz halde israf etmemeliyiz.” diye aktardı.

pide-israfi-1.png

‘ESNAFLARIMIZ YOĞUN ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR’

İftar vaktine yakın saatlerde fırıncı esnafların yoğunluk yaşadığını belirten Honça, “Ramazan ayında fırıncı esnafımız ikindin saat 4’ten 6’ya kadar yoğun bir şekilde çalışıyor. Ramazan öncesinde 24 saat çalışan fırıncılarımız, şu anda 2-3 saat çalışıyor. Fırınların önünde oluşan sıralar, sadece iftar zamanı yaşanıyor. Pidenin yanında fırınlarımızda tahinli pidelerimiz de ilgi görüyor.” ifadelerine yer verdi.

pide-israfi-3.jpg

‘FİYATLARI ATTIRMADIK’

Ramazan ayına özel pide fiyatı belirlemediklerini ifade eden Honça, “Konya’da şu anda 300 gram pide, 15 lira olarak satışa sunuluyor. Tabi ki buna yumurta ve susam ilave edildiği zaman fiyatı değişiyor. Ramazan boyunca fiyatlar bu şekilde devam edecek. Zaten bu Ramazan’da 2023 fiyatına uyduk. Bu aya özel bir fiyat ayarlamadık. Elimizden geldiğince halkımızın yanında olmaya çalışıyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :