İsrafın önüne geçecek uygulama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyuna açıkladığı Ekonomi Reform Paketi kapsamında "Gıda Bankacılığı Sistemi’nin cazip hale getirilmesiyle gıda israfının önlenmesi hedefleniyor.
İsrafın önüne geçecek uygulama

Ekonomi Reformları Eylem Planı'na göre, Gıda Bankacılığı Sistemi'nin yaygınlaştırılması amacıyla gerekli düzenlemelerin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.  Gıda bankacılığı sisteminin yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizen Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, “Gıda bağışı yapan işletmeler için özel logo tasarlamak ve uygulamak ilgilileri sisteme teşvik edebilir. Toptancıların ve perakendecilerin, satılamayan ancak sağlığa uygun bütün gıda ürünlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırması gerekli. Sağlığa uygun ve raf ömrünün bitmesine az kalmış ürünlerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması amacıyla gıda bankacılığı yaygınlaştırılmalı. Bu sayede gıda israfının önüne geçilebilir” ifadelerini kullandı.

gida-bankaciligi-1.png

‘TÜRKİYE'DE ÇÖPE GİDEN GIDALARLA 840 MİLYON İNSAN DOYAR’

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan 'Gıda İsrafı Endeksi Raporu', gıda israfının geldiği boyutu gözler önüne serdi. Rapora göre; Türkiye'de her yıl 7.7 milyon ton yiyecek çöpe gidiyor. Bu da Türkiye'de kişi başına yılda 93 kilogram yiyeceğin israf edildiği anlamına geliyor. Dünya ülkelerine bakıldığı zaman Türkiye'nin gıda israf eden üçüncü ülkedir. İsraf edilen gıdalar yaklaşık 840 milyon insanı doyurabilecek miktarda olması dikkat çekiyor. "Kişi başı ortalama 93 kilogram gıda israfımız var. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Meksika'dan sonra üçüncü sıradayız. Türkiye'de toplam 7.7 milyon ton gıda israfı var. Dünyaya baktığınızda ise her 9 kişiden biri açlıkla mücadele ederken; 1.8 milyar insanın gıdaya erişemeyecek durumda olduğu ortaya çıkıyor.

hulusi-ada.png

‘GIDA BANKACILIĞIYLA İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR’

Gıda bankacılığı sisteminin israfın önüne geçebileceğini ifade eden Başkanı Hulusi Ada, “Gıda bankacılığının dünyada 54 yıldır, Türkiye'de ise 20 yılı aşkın süredir uygulanan bir israfı önleme ve sosyal dayanışma ağı yöntemidir, sistemle bağışlanmış gıda, giysi, temizlik ve hijyen ürünlerini toplayan, ayrıştıran, depolayan ve ihtiyaç sahiplerine dağıtan bir sivil toplum örgütlenmesi oluşmuştur. Gelinen nokta itibarıyla dünya genelinde 30 bine yakın gıda bankasının 6,5 milyon kişiye 540 bin ton gıda dağıtmaktadır. Toptancıların ve perakendecilerin, satılamayan ancak sağlığa uygun bütün gıda ürünlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırması gerekli. Sağlığa uygun ve raf ömrünün bitmesine az kalmış ürünlerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması amacıyla gıda bankacılığı yaygınlaştırılmalı. Bu sayede gıda israfının önüne geçilebilir” şeklinde konuştu.

gida-bankasi-ihtiyac-sahiplerinin-yuzunu-gulduruyor.png

‘ALIŞVERİŞ LİSTESİ HAZIRLAMALIYIZ’

Gıda israfını önlemek için önerilerde bulunan Ada, “Gıda israfının yanı sıra ülkemizde su, toprak ve emek kaybı da çok fazladır. Gıda ve küresel iklim değişikliği birbiriyle ilintili. Gıda ürünleri, tüketime hazır hale gelene dek toprak ve su başta olmak üzere çok sayıda kaynak kullanılıyor. Zincirleme olarak bu döngü küresel ısınmayı da etkiliyor. Gelişmiş ülkelerde gıda atık ve kayıpları daha çok perakende ile tüketim kısmında gerçekleşiyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise hasat ve üretim işleme sürelerinde görülüyor. Vatandaşlarımız, alışverişe çıktığında ihtiyacından çok daha fazlasını satın alıyor. İhtiyaç fazlası ürünler ile tüketim tarihine bakılmadan satın alınan gıdaların çöpe gitmesi israfı artırıyor. İsrafı önlemek için alışverişe çıkmadan ihtiyaç olanların listesini hazırlamak gerekiyor. Birde tabi ki israf ile ilgili gıdaların muhafazasına çok dikkat edilmelidir” diye aktardı.

gida-bankaciligi-2.png

SON TÜKETİM TARİHİNE MUTLAKA BAKIN’

Ada, gıdaları son tüketim tarihine kadar ya serin ve rutubetsiz yerlerde, ya dondurarak, ya soğukta ya da kurutarak saklamak gerektiğini belirtti.  Ada, “Gıda satın alırken son tüketim tarihine kadar tüketebileceğimiz miktar kadar gıda almalıyız. Yoksa gıdaları evimizde de bozup tüketemeden çöpe atmaktayız” diyerek sözlerine son verdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ