İsrafın önüne geçin!

Ramazan ayında her gün, ihtiyaçtan fazla alınan 3 milyondan fazla ekmek ve pide çöpe gidiyor.
İsrafın önüne geçin!

Ramazan ayında her gün, ihtiyaçtan fazla alınan 3 milyondan fazla ekmek ve pide çöpe gidiyor. Ramazan ayında ekmek israfının daha fazla olduğuna dikkat çeken Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Ramazan ayında Konya’da hamur işi ve tatlı çok fazla tüketilmektedir. Ekmek ve pide alırken o günkü menüye göre almamız gerekiyor. Yiyelim, içelim ama israf etmeyelim” dedi.

ekmek-haberi-1.png

Ramazan ayında ekmek ve pidenin sıcak tüketilmek istenilmesi ve açlığın etkisinin hissedildiği iftara yakın saatlerde yapılan alışverişlerde ihtiyaçtan fazla alınması günde 3 milyondan fazla ekmek ve pidenin çöpe gitmesine neden oluyor. İsrafın azalması için önerilerde bulunan Konya Fırıncılar Pideciler Simitçiler Kadayıfçılar Yufkacılar ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Honça, “ Fazla menü varsa eğer ekmek almamak ya da ona göre almak lazım. Keza yemeklerimizi fazla yapmamamız gerekiyor. Bugün yoksul var, fakir var, fukara var. Çalışamayan kesimler var. Bunları da görünür kılmak lazım” ifadelerini kullandı.

vedat-honca.png

‘FEDAKÂRLIK YAPTIK ZAM YAPMADIK’

Bu yıl fırıncılar olarak fedakarlık yaparak pide fiyatlarına zam yapmadıklarını söyleyen Honça, “Pandemiden dolayı herkesin bir alım gücü var elbette ki fırıncının da alım gücü var. Bunu o şekilde değerlendirelim dedik. Bir de Ramazan’a mahsus fiyat zamlandırması olacağından rahatsız olduk. Bunları göz önünde bulundurarak fiyat ayarlaması yapmadık. Ekmek fiyatından ve gramından o şekilde değerlendirdik. Fırınlarda elbette ki hijyen konuları ön planda tutulmaktadır. Daha sonra fırınlarda alınması gereken pide unu, tırnaklı malzemeler, kıyafetler, badana, boya gibi hazırlıklar yapıyoruz. Ummalı bir çalışma içerisinde fırınlar devam ediyor. Ama ne yazık ki fırınlarımız atıl kapasitede çalışacaklar. Biz de bir fiyat ayarlaması yapmadığımız için fırıncılara şimdiden fırıncılara yaptıkları fedakârlıktan dolayı teşekkür ediyorum. Ramazan’da haliyle sofralarımızda yemek çeşidi fazla olur. Bir de hamur işleri fazla olduğu için ekmek satışları tamamen durur. Pide satışları biraz artar. Pide de malum soğuk olduğu zaman bayatlama gibi bir durum ortaya gelir. Biz de çok atıl kapasitede çalışılmış durumda oluruz” diye aktardı.

ekmek-haberi-2.png

’24 SAAT ÇALIŞAN BİR İŞLETMEYİZ’

Ramazan’da pandemi nedeniyle fırınların kapatılması gerektiğini düşünen insanların olduğunu belirten Honça, “ Vatandaşlar Ramazan ayında bizim işlerimizin çok fazla arttığını düşünüyor ancak kesinlikle öyle bir şey yok. Herkes iftara yarım saat 1 saat kala fırınlarda azıcık kalabalık oluşunca fırınların çok iyi iş yaptığını zannediyorlar. 24 saat çalışan bir işletmeyiz. 24 saat çalışan bir işletmenin iki saate sığdırılmasının mümkünatı yok. Buna da göz ardı etmemek gerekiyor. Ramazan’da fırınlarda en çok satışı yapılan ürünlerimiz, pide, çiçek ekmek, ekmek çeşitleri, tam buğdaylı ekmekler ve tatlılar oluyor. Bunların hepsi oluyor. Her şeyden önce israftan kaçınmamız gerekiyor. İsraf çok önemli bir konudur. Zaten fiyat ayarlaması yapmamamızın yüzde 99’u da biraz da bunları göz önüne aldığımız için. Vatandaşın alım gücünü de düşünüyoruz ama ne yazık ki fırıncı gerçekten bugün için fedakarca bir davranışta bulunacaklar. Onlar için gerçekten tekrar tekrar teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

ekmek-haberi-4.png

‘RAMAZANDA İSRAF DAHA FAZLA OLUYOR’

Konyalı vatandaşların ekmeği çok sevdiğini kaydeden Honça, “ Ekmeğin sevilmesi kötü bir şey değil ancak kararında yemek gerekiyor. Her şeyin fazlası zarar. Çünkü ekmek, insanın enerjisinin yüzde 55’ini karşılar. Buna göre de değerlendirmek lazım. Fazla menü varsa eğer ekmek almamak ya da ona göre almak lazım. Keza yemeklerimizi fazla yapmamamız gerekiyor. Bugün yoksul var, fakir var, fukara var. Çalışamayan kesimler var. Bunları da görünür kılmak lazım. Yani yapılan bütün israfları fırıncıların düşündüğü gibi insanların düşünerek fedakarlık yapmaları lazım” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

ekmek-haberi-3.png