İstanbul Flüt Topluluğu ABD'de konser verdi

ABD'de ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Büyük Flüt Festivalinde Türkiye'yi temsil eden İstanbul Flüt Topluluğu, izleyicilerden ve organizatörlerden tam not aldı- Topluluk, 12 ülkeden 350 sanatçının katıldığı festivalde sadece Türk bestecilerin eserle
İstanbul Flüt Topluluğu ABD'de konser verdi

WASHINGTON (AA) - HAKAN ÇOPUR - ABD'de ilk kez düzenlenen Uluslararası Büyük Flüt Festivalinde Türkiye'yi temsil eden İstanbul Flüt Topluluğunun kurucularından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ece Karşal, "Buradaki en büyük amacımız Türk eserlerini tanıtmaktı. Bunu en güzel ve kaliteli bir şekilde yaptığımızı düşünüyorum. Ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğimiz için gurur duyuyoruz." dedi.

ABD'nin başkenti Washington'da ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Büyük Flüt Festivalinde Türkiye'yi, İstanbul Flüt Topluluğu temsil etti.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ece Karşal, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Uludere ve Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Şebnem Uşen’in katkılarıyla kurulan topluluğun Washington’daki konseri izleyenleri adeta büyüledi.

- 12 ülkeden 350 sanatçı katıldı

İstanbul Flüt Topluluğu, Japonya’dan Avustralya’ya, İngiltere’den Kanada’ya kadar 12 ülkeden 350 sanatçının katıldığı ve ilk kez ABD'de düzenlenen Uluslararası Büyük Flüt Festivalindeki konserde Koray Sazlı, Özge Gülbey Usta ve Ahmet Altınel’in özel bestelerinin yanı sıra klasik eserlere de yer verdi.

İstanbul Flüt Topluluğu konser sonrasında ayakta alkışlanırken, izleyiciler topluluk üyelerinin yanına gelerek hayranlıklarını dile getirdi.

Topluluğun kurucularından Ece Karşal, hem konseri hem de topluluğun hikayesini AA muhabirine değerlendirdi.

- "Türkiye'yi temsil etmenin mutluluğunu yaşadık"

Karşal, ilk kez düzenlenen uluslararası bir festivalde Türkiye’yi gururla temsil etmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Festivale sadece Türk bestecilerin eserleriyle katılmalarının önemine dikkat çeken Karşal, organizatörlerin ve izleyicilerin hem konserden hem de eserlerin seçiminden ayrıca memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Karşal, "Açıkçası çok güzel bir konser oldu ve konserin sonunda salondaki herkes ayakta alkışladı. Çıkışta inanamayacağınız kadar tebrik aldık. Buradaki en büyük amacımız Türk eserlerini tanıtmaktı. Bunu güzel ve kaliteli bir şekilde yaptığımızı düşünüyorum. Ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğimiz için gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de kendisi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden Ayla Uludere olmak üzere iki flüt profesörü olduğunu ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Şebnem Uşen'le birlikte İstanbul Flüt Topluluğunu kurduklarını anlatan Karşal, öğrencileriyle birlikte 2015 yılı sonunda ilk kez topluluğun çalışmalarına başladıklarını belirtti.

- "Gençlerimize öncülük etmek istiyoruz"

"Biz herhangi bir ticari kaygı duymadan, öğrencilerimize ve gençlerimize öncülük etmek adına bu çabaya giriştik." diyen Karşal, henüz 2 yıllık bir topluluk olmalarına rağmen hızlı bir gelişim gösterdiklerini, ilk kez bu tür bir uluslararası organizasyonda Türkiye'yi temsil ettiklerini ve bundan sonra da etmek istediklerini anlattı.

Konserdeki Türk bestecilerin eserlerinin çok ilgi gördüğünü ve birçok müzisyenin besteleri sorduğunu kaydeden Karşal, "Sanıyorum bu konserin ardından ABD'de birçok besteci bu Türk bestelerini kullanacaklardır. Müziğimizi bu şekilde tanıtmak bizi onurlandırıyor." ifadelerini kullandı.

Kullandıkları bazı enstrümanların da özgün olduğunu vurgulayan Karşal, "Mesela kontrbas flüt Türkiye'de ilk defa kullanıldı. Diğer flüt grupları da Türkiye'de yaygın olarak kullanılan enstrümanlar değil. Bu anlamda da topluluğumuz Türkiye'de özgün bir yere sahip." değerlendirmesini yaptı.

- "Müziğimizin ve kültürümüzün kıymetini bilelim"

Karşal, gösterdikleri çabanın daha ileri noktalara taşınması için çalıştıklarını belirterek, "Daha çok imkanımız olsa çok daha iyi şeyler yapabileceğimize inanıyorum. Bunların hiçbirini ticari kaygılarla değil, genç müzisyen arkadaşlarımızın önünün açılması için yapıyoruz. Sanatçı kimliğiyle kültürümüzü böyle ortamlarda tanıtmanın, ülke tanıtımı açısından ne kadar büyük rol oynadığı inşallah fark edilir." şeklinde konuştu.

Karşal, yaptıkları işle ilgili olarak, "Müzik ve kültür çok şeyin yolunu açıyor. Müzik ve sanatla, birçok amaca daha kolay ulaşabilirsiniz. Bunun için müziğimizin ve kültürümüzün kıymetini bilelim ve hep beraber destekleyelim." yorumunu yaptı.

Kaynak: