Istraga o pokušaju puča u Turskoj: U akciji protiv terorista FETO-a privedena 21 osoba, među njima aktivni vojnici

U 11 gradova u Turskoj, u okviru istrage o pokušaju puča terorističke organizacije FETO, privedena 21 osumnjičena osoba

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Mart 2021 12:44
Istraga o pokušaju puča u Turskoj: U akciji protiv terorista FETO-a privedena 21 osoba, među njima aktivni vojnici

U 11 gradova u Turskoj, u okviru istrage o pokušaju puča terorističke organizacije FETO, privedena 21 osumnjičena osoba, uključujući aktivne vojnike, javlja Anadolu Agency (AA).

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.