Istraga protiv FETO-a u Turskoj: Naređeno privođenje tri bivša brigadna generala i jednog civila

Postupajući po nalogu tužilaštva, pripadnici policijskog Odjela za borbu protiv terorizma su pokrenuli akciju u kojoj su do sada privedena tri od ukupno četiri osumnjičena lica
Istraga protiv FETO-a u Turskoj: Naređeno privođenje tri bivša brigadna generala i jednog civila

U okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj su jutros izdati nalozi za lišavanje slobode četiri osumnjičene osobe, među kojima su i tri penzionisana brigadna generala, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o istrazi koju Ured državnog tužilaštva u Ankari vodi na bazi izvještaja Nacionalne obavještajne službe (MIT).

Osumnjičeni se terete za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO i za održavanje kontakata sa drugim teroristima posredstvom telefonskih linija u kafeterijama, marketima i drugim poslovnim prostorima u gradovima u kojima su bili u vojnoj službi.

Postupajući po nalogu tužilaštva, pripadnici policijskog Odjela za borbu protiv terorizma su pokrenuli akciju u kojoj su do sada privedena tri od ukupno četiri osumnjičena lica.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.