1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Istraga protiv FETO-a u Turskoj: Slobode lišen 41 od ukupno 66 osumnjičenika
Istraga protiv FETO-a u Turskoj: Slobode lišen 41 od ukupno 66 osumnjičenika

Istraga protiv FETO-a u Turskoj: Slobode lišen 41 od ukupno 66 osumnjičenika

Postupajući po nalogu tužilaštva, turska policija je u 25 turskih provincija pokrenula akcije privođenja osumnjičenih u okviru istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar turske žandarmerije

A+A-

U okviru još jedne velike akcije privođenja osoba osumnjičenih za veze s terorističkom organizacijom FETO, turska policija jutros je privela 41 od ukupno 66 osumnjičenih osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Na bazi istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar turske žandarmerije, Ured tužilaštva u Ankari izdao je nalog za privođenje ukupno 66 osumnjičenih.

Osumnjičeni su koristili tajne i paralelne sisteme komunikacije unutar turske žandarmerije, a među njima je većina ranije suspendiranih, uključujući jednog pukovnika, majora, četiri kapetana, 17 nadporučnika, dva poručnika, 17 podoficira i 22 polaznika vojne akademije.

U istrazi je učestvovala i Nacionalna obavještajna služba Turske (MIT), a postupajući po nalogu tužilaštva, turska policija je u 25 turskih provincija pokrenula istovremene akcije privođenja i do sada slobode lišila 41 osumnjičenika.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

 

HABERE YORUM KAT