Istraga protiv terorista FETO-a u Türkiye: Uhapšeno 15 bivših načelnika policije

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Türkiye u noći 15. jula 2016. godine
Istraga protiv terorista FETO-a u Türkiye: Uhapšeno 15 bivših načelnika policije

Najmanje 15 osoba uhapšeno je u Ankari, glavnom gradu Türkiye, u okviru istrage protiv infiltriranih elemenata terorističke organizacije FETO unutar turskih policijskih struktura, javlja Anadolu Agency (AA).

Republičko tužilaštvo u Ankari izdalo je nalog za hapšenje najmanje 19 bivših načelnika policije za koje je na osnovu izjava svjedoka utvrđeno da su povezani s terorističkom organizacijom te da su na različite načine imali kontakt s visokorangiranim imenima FETO-a.

U saopćenju se navodi da su svi osumnjičeni bivši načelnici policije razriješeni službe i da su im oduzeti činovi. Tokom jutrošnjih pretresa uhapšeno je 15 osumnjičenih, dok se za preostalo četvoro još traga.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Türkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Türkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Türkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Türkiye, nego i za svaku zemlju u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Türkiye ubijena je 251, a povrijeđene su 2.734 osobe.