1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Istraga protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj: Uhapšeno 47 policajaca
Istraga protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj: Uhapšeno 47 policajaca

Istraga protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj: Uhapšeno 47 policajaca

Akcije privođenja provedene su jutros u Balikesiru i još 31 turskom gradu, a dosad je privedeno 47 policijskih službenika, dok se za ostalih 14 još traga

A+A-

Snage sigurnosti Turske uhapsile su najmanje 47 policajaca osumnjičenih za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured državnog tužilaštva u Balikesiru izdao je nalog za privođenje 61 osumnjičene osobe koje se terete za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO, a riječ je o policijskim službenicima za koje je utvrđeno da su imali kontakte s visokorangiranim imenima FETO-a.

Akcije privođenja provedene su jutros u Balikesiru i još 31 turskom gradu, a dosad je privedeno 47 policijskih službenika, dok se za ostalih 14 još traga.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokopozicioniranih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno je oko 2.200 osoba.

HABERE YORUM KAT