İşverene mesleki yeterlilik belgeli personel

Konya'da Enerji ve İnşaat sektörlerinde faaliyet gösteren Alka Enerji, personel belgelendirme sistemiyle işverenlere Mesleki yeterlilik ve TÜRKAK belgeli personel kazandırıyor.
İşverene mesleki yeterlilik belgeli personel

2015’ten itibaren birçok meslekte zorunlu hale gelen belgeyi almak isteyen adaylar, teorik, mülakat ve performans sınavlarının başarılı olarak  belge almaya hak kazanıyor ve iş verenler tarafından nitelikli personel olarak istihdam ediliyor.

Personel belgelendirme sistemiyle işverenlere nitelikli personel kazandırdığını dile getiren Personel Belgelendirme Sorumlusu Aslıhan İmrahur; “Alka Belgelendirme Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetki kapsamındaki ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürüten yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşudur. İnşaat enerji ve metal sektöründe çalışmak isteyen personellerle ilgili 21 Yeterlilikte Mesleki Yeterlilik Belgesi ve 5 Yeterlilikte Türkak  Belgesi olmak üzere toplamda 26 meslek dalında belgelendirme hizmeti sunulmaktayız.   Konya merkezli firmamızda sınavlarımız Konya ve İstanbul şubemizde gerçekleşmektedir.  İhtiyaç oluşması halinde Türkiye çapında gezici sınav merkezlerimiz ile sınav yapmaktayız. Devletimiz tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde kişilerin belgelendirmesi konusunda belge zorunluluğu getirmiştir.  Bununla ilgili teşvik, hibe ve sigorta destekleri bulunmaktadır.” dedi.

aslihan-imrahur.jpeg

BELGE ZORUNLU HALE GELDİ’

İşletmelerin çalıştıracak personellerinin belgeli olma zorunluluğunun bulunduğunu belirten Aslıhan İmrahur , “Belgelendirme 5544 sayılı kanun ile 2015’ten itibaren devletimiz tarafından zorunlu hale getirildi. Mesleki yeterlilik belgelendirmesi tehlikeli ve çok tehlikeli meslek grubu başta olmak üzere inşaat, doğalgaz, enerji , metal vb alanlarda  alınmak zorundadır. Kurumumuz Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından TS EN ISO/IEC 17024 standardına göre akredite edilmiş, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yapılan inceleme, denetim ve değerlendirme sonucunda uygun bulunarak kapsamımızda ki ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürütmek için gerekli şartları sağladığı tespit edilerek yetkilendirilen personel belgelendirme kuruluşudur.  Belge almak isteyenlerin web sitemiz ve iletişim numaralarımızdan başvuru yapmaları yeterli olmaktadır” ifadelerini yer verdi.
 

alka-enerji-1.JPG

ADAYLAR SINAVA TABİ TUTULUYOR

Belge almak isteyen adayların sınava tabi tutulduğunu kaydeden Aslıhan İmrahur “Teorik , performans ve mülakat sınavı yapmaktayız. Sınavlarımız,  kamera ile  kayıt altına alınmaktadır ve kayıtlar bir yıl süreyle saklanmaktadır. Sınavlarda başarılı olan adayların sınavları mesleki yeterlilik kurumu tarafından onaylanmaktadır ve belgeler kurumun anlaşmalı olduğu matbaa tarafından basılarak firmamıza gönderilmektedir. Belgeler sertifika ve kimlik  olarak teslim edilmektedir.  Sınav programımız Personel Belgelendirme sorumlusu tarafından yapılmaktadır ve bünyemizde bulunan tüm yeterliliklere ait sınav alanımız mevcuttur. Grup sınavları hariç sınavlar bir kişi başvursa bile yapılmaktadır. Sınavlar değerlendirici tarafından yapılmaktadır ve karar verici personeller tarafından incelenerek onaylanmaktadır. Değerlendirici ve Karar Verici personel MYK’nın ulusal yeterlilikler belirlediği kriterlere sahip kişilerdir." ifadelerini kullandı. 

alka-enerji-2.JPG

ADAYLAR BELLİ KURALLARA UYMAK ZORUNDA

Sınavlar Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Türkak tarafından yayınlanan kurallara göre yapılmakta olduğunu  belirten İmrahur, “Adayın sınavda başarısız olma durumunda iki haklarının daha olduğunu, değerlendirme de kullanılan sınav materyallerinin firma bünyesi ulusal yeterliklere uygun olarak hazırlanmaktadır  ve sınavlardan sonra adaylara ait tüm dosyaları kişisel verilerin korunumu kanununa göre kameralı arşiv odamızda saklanmaktadır" şeklinde konuştu.

Son olarak İş Müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde ve  iş kazalarında yapılan araştırmalarda Mesleki yeterlilik belgesinin önemli olduğunu, bu belgenin olmaması halinde ise ceza işlem yapılacağını belirten Personel Belgelendirme Sorumlusu Aslıhan İmrahur; “Alka Belgelendirme olarak  nitelikli personeli, sisteme uygun olarak yapılan büyüklüğü ile Türkiye'de sayılı olan sınav merkezi, kalitesinden taviz verilmeden yapılan personel belgelendirme süreci ile kapsamında bulun mesleklere ait belge almak isteyen kişileri belgelendirmeye hazırız” diyerek sözlerini sonlandırdı.  

alka-enerji-3.JPG
•TÜRKAN YILMAZ-HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU