İtalya'daki Müslümanlar ramazan geldiği için mutlu ama bir arada olamadıkları için buruk

Floransa’da yaşayan İmam İzzeddin Elzir: - "Müslümanlar olarak her birimiz evdeyiz, ibadetimizi evde yapıyoruz. Cemaatle yaptığımız buluşmaları artık teknoloji yardımıyla gerçekleştiriyoruz"- İtalya İslam Toplumu Kuruluşu Başkanı Yahya Pallavicini: - "Umu
İtalya'daki Müslümanlar ramazan geldiği için mutlu ama bir arada olamadıkları için buruk

ROMA (AA) - BARIŞ SEÇKİN - İtalya’daki Müslümanlar, ramazan geldiği için mutlu ancak ülkedeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bir araya gelemedikleri için buruk olduklarını belirtti.

İtalya’da ramazanı Kovid-19 salgını gölgesinde karşılayan ülkedeki önde gelen Müslüman kanaat önderleri ve kurum temsilcileri, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Floransa’da yaşayan İmam İzzeddin Elzir, "Şu anda ülkemiz için çok zor bir zamandan, kriz döneminden geçmemize rağmen ramazanı büyük bir sevinçle karşıladık. Biz bütün bir yıl bu aya ulaşmayı bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Ramazanın oruç tutmanın da ötesinde bir arada bulundukları, iftarda masaya birlikte oturup oruç açtıkları bir dönem olduğunun altını çizen Elzir, "Ama şu anda İtalya’daki Müslümanlar olarak her birimiz evdeyiz, ibadetlerimizi evde yapıyoruz. Cemaatle yaptığımız buluşmaları artık teknoloji yardımıyla gerçekleştiriyoruz. Bu tabii bir bakıma iyi ama aslında insani boyutu eksik bırakıyor." diye konuştu.

İmam Elzir, kendisinin bulunduğu bölgede Müslümanların Kovid-19'dan ne kadar etkilendiğiyle ilgili şunları söyledi:

"Floransa ve Toskana’da Allah’a çok şükür ki iyi olduğumuzu söyleyebilirim. Lombardiya’da ise ne yazık ki 100’den fazla kaybımız var. Birçok belediye başkanı ve valiye teşekkür etmem gerekir ki, onlar Kovid-19’dan kayıplarımızı defnedecek yer bulmamızla ilgili bize yardım etti. Son derece olumlu müdahaleleri oldu."

Elzir, ülkedeki İslam topluluğuna da Kovid-19 salgınına yönelik önlemlere gösterdiği uyum nedeniyle teşekkürlerini de iletti.

- "Milano’da umalım ki bayramı yapabilelim"

İtalya İslam Toplumu Kuruluşu Başkanı (COREIS) Yahya Pallavicini, "Ramazan, Allah’tan bir destek ummak ve bunun için dua etmek için büyük bir fırsat. Umuyoruz ki ramazanın nimeti, ailelerin durumunu ve genel sağlık durumunu daha iyileştirecektir." diye konuştu.

Kovid-19 salgını dolayısıyla bu ramazanın diğerlerinden farklı olduğuna dikkati çeken Pallavicini, "Bunun her şekilde zor olacağı açık çünkü camilerde toplu halde bulunamayız. Camiler dahil her yer kapalı. İnşallah, ramazanda hep birlikte bunu atlatmayı umuyoruz." dedi.

Pallavicini, salgın nedeniyle kuzeyde vakaların yoğun olduğu Lombardiya, Piyemonte, Veneto’dakiler için endişelenmenin yanı sıra kendilerine dikkat etmeye, hastalarını iyileştirmeye ve resmi yetkililerle tam iş birliği içinde kaybettikleri kişileri son yolculuklarına uğurlamaya çalıştıklarını anlattı.

İtalya’da mayıs başında önlemlerin gevşetilmesi üzerine ramazan sonunda birlikte iftar yapılıp yapılamayacağına ilişkin Pallavicini, şu ifadeleri kullandı:

"Umutlarımızdan biri de o. Şu an itibarıyla bu mümkün değil, herkese evinde ailesiyle kalmayı tavsiye etmek mecburiyetindeyiz. Belki ramazanın son 10 gününde farklı bir çözüm bulunabilir. Kısmi çözümler olacak sanıyorum. Belki çok az kişiyle, sosyal mesafe olmak şartıyla, belki namaz olabilir ama iftar olabileceğini düşünmüyorum. Bunlar olabilir ama henüz net değil. Bu işler Roma’da belki yapılabilir ama bu ramazanda kuzeyde, Milano’da umalım ki bayramı yapabilelim. Bu sene bayramda dahi Milano’da kapalı kalmak durumunda olabiliriz. Buna da hazırlıklı olmalıyız."

- "100 aileye yardım ulaştırdık"

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Milano Din Görevlisi Yusuf Özel de Milano’da önceki yıllardaki iftar çadırlarının insanlarla dolup taştığını anımsatarak, "Güzel şeyler oluyordu ama maalesef bu sene Kovid-19 sebebiyle olmadı. Yani ramazana buruk şekilde girdik." dedi.

Kovid-19 salgınına karşı cami faaliyetlerine ara verdiklerini vurgulayan Özel, "Bu sene, ramazanı camilerde değil camideki faaliyetleri sosyal medyaya aktarmış olarak devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Özel, Kovid-19 nedeniyle ihtiyaç sahibi kişilere ayrım yapmaksızın yardım yetiştirdiklerine işaret ederek, şu ana kadar yaklaşık 100 aileye yardım ulaştırdıklarını aktardı.

Yardımlarının sadece Milano ile sınırlı kalmadığını, diğer illere de gittiklerini dile getiren Özel, şunları kaydetti:

"Dün Como’ya gittik, 6 aileye yardım götürdük. Herkesin evinde olduğu bir dönemde, tedbirlerimizi alarak, yeter ki buradaki vatandaşımız mağdur olmasın diye, yaralara merhem olmaya çalışıyoruz. Devletimizin de yardımseverliğini bu insanlara göstermiş oluyoruz. Geçen bir Arap vatandaşa yardım götürdük, bizi elinde Türk bayrağıyla karşıladı. Bu tabii bizi duygulandırdı."

Kaynak: