İyi karpuz tüyoları! Kaydedin lazım olur

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden Karpuz, düşük kalorili bir meyve olup, vücut için C vitamini, A vitamini, lif ve potasyum gibi önemli besin maddeleri içerir. Peki karpuz nasıl seçilir? İyi karpuz nerden anlaşılır? İşte iyi karpuz seçme yöntemleri.
İyi karpuz tüyoları! Kaydedin lazım olur

Karpuz, sıcak yaz aylarında serinletici, lezzetli ve sulu bir meyve olması sebebiyle sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İyi bir karpuz seçmek için ses, kabuk testi ve alt leke gibi bazı ipuçları bulunuyor.

Karpuz nasıl seçilir, İyi karpuz nasıl anlaşılır?

Erkek karpuz daha suludur, dişi karpuz daha tatlıdır. Üst kısmı beyaz olan olan karpuzlar tatsız karpuzlardır, üst kısmı turuncu olan karpuzlar tatlıdır. Az çizgi ve noktası olan karpuzlar genelde tatsızlardır, çok çizgi ve ve noktası olan karpuzlar tatlıdırlar.

Karpuzun olgun olduğunu anlamak için kabuğuna hafifçe vurun. Olumlu bir işaret, derin ve tok bir sestir.

Karpuzun kabuğu pürüzsüz olmalıdır. Çatlaklar, ezikler veya yumuşak bölgeler bulunan karpuzları seçmekten kaçının.

Karpuzun ağır olması, içinde bol miktarda su olduğunu gösterebilir. Bu nedenle, karpuzu seçerken biraz ağırlık hissedin.

Karpuzun düzgün ve simetrik bir şekle sahip olmasına dikkat edin.

Karpuzun alt kısmında, yani alt lekesinde sarı bir leke olması olgunluğun bir göstergesidir .

Karpuzun faydaları nelerdir?

Karpuz su oranı yüksek (%90) bir meyve olduğu için diüretiktir yani sık idrara çıkarma özelliği vardır. Bu yüzden ödem sorunu yaşayanlar için mükemmel bir besindir.

A ve C vitamini içerdiği için antioksidanlardan zengin bir meyvedir. Serbest radikal oluşumunu engeller, saç, göz ve cilt sağlığı içinde mükemmel bir besin kaynağıdır.

Karpuza kırmızı rengi veren ‘likopen’ de antioksidandır. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır aynı zamanda kanser hücreleri ile savaşarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.

 Muhabir