Jeotermal enerjide teşvik süresinin uzatılması talebi

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk: - "Koronavirüs salgınının jeotermal enerji santrali ekipmanlarında üretim ve tedarik sorunu yaratması, yeni santrallerin inşasında gecikmeye yol açacak"- "Tedarik kaynaklı mücbir sebeplerden dolayı YEKDEM'in bitiş tarihinin öt
Jeotermal enerjide teşvik süresinin uzatılması talebi

ANKARA (AA) - GÜLŞEN ÇAĞATAY - Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, koronavirüs (Kovid-19) salgınının jeotermal enerji santral ekipmanlarında üretim ve tedarik sorunu yaratmasının yeni santrallerin inşasında gecikmeye yol açacağını belirterek, "Tedarik kaynaklı mücbir sebeplerden dolayı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) bitiş tarihinin ötelenmesini talep ediyoruz." dedi.

Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2020 sonuna kadar devreye girmesi gereken santraller için yerli ve yabancı ekipman tedarikçilerinin, makine ve malzeme temin sürelerini belirsiz bir tarihe ertelediğini bildirdi.

Yeni jeotermal enerji santrallerin (JES), YEKDEM kapsamında en son Aralık 2020'de devreye girmesi gerektiğini anımsatan Şentürk, şöyle konuştu:

"Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde başlayıp dünyaya yayılan koronavirüs salgınının, JES ekipmanlarında üretim ve tedarik sorunu yaratması yeni JES'lerin inşasında gecikmeye yol açacak. Tedarik kaynaklı mücbir sebeplerden dolayı YEKDEM bitiş tarihinin ötelenmesini talep ediyoruz. Türkiye'de 2019 sonu itibarıyla 8 bin gigavatsaat üretim gerçekleştiren JESDER üyeleri, 2020 sonuna kadar öngörülen yeni JES'lerle ilgili kaygı ve riskleri bizimle paylaştı. Jeotermal elektrik üreticileri olarak birçok ekipmanımızı Çin ve Avrupa ülkelerinden temin ediyoruz. Jeotermal projeleri, yapımı ve inşası uzun zaman alan projelerdir. Çalışmaları devam eden ve yıl başında hayata geçirilmesi planlanan projeler durma noktasına geldi. Ekipman üretimindeki durgunluk, 7 yeni jeotermal enerji santralinin yapımını etkileyecek."

Santrallerin, özellikle yatırım finansmanı, fizibilitesi ve devreye alınamaması nedeniyle büyük yatırım mağduriyetlerinin ortaya çıkacağını aktaran Şentürk, "Sektör için alınacak 'mücbir sebep' kararı hem Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerinin tutturulmasına olumlu etki yapacak hem de enerji sektörü ve ülke ekonomisi açısından önemli bir adım olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: