Kaan Gülten: Krizi iyi yönetebilmek gerekir

Genç MÜSİAD Konya Şubesi'nin organize ettiği Young Business Academy programına katılan Webtures Kurucusu Kaan Gülten, 'Krizi iyi yönetebilmek gerekir. Hayatta karşılaşılan problemler yönetilemezse bazen kabul etmek ve takılmadan devam edebilmek gerekir. Yoksa daha da büyüyebilir' dedi.

Genç MÜSİAD Konya Şubesi tarafından organize edilen ve her yıl öğrencilerin gelecekte girişimci, proaktif ve inovaktif iş insanları olmaları adına yepyeni ufuklar kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen Young Business Academy isimli program, Selçuklu Kongre Merkezi'nde yoğun katılıma ikinci gününde de devam etti.

Webtures Kurucusu Kaan Gülten, “Girişim fikri bulmak ana sorundur. Girişimci Kafası Platformu’nun kurucusuyum. Girişim fikri bulmak için kafa yapımızı değiştirmek gerekir. Bu sayede daha farklı fikirler bulabiliriz. Ben her şeye pozitif bakan birisiyim. Sorunlarla karşılaştığınızda ‘Beni mi bulur’ diyorsanız kafa yapınızı değiştirmeniz gerekir. Çünkü girişim fikri burada doğar” ifadelerini kullandı.

Cesaretsizliğin bir başka sorun olarak insanların karşısına çıktığını dile getiren Kaan Gülten, “Şirketimi açtığımda çekimser davranıyordum. Daha sonra cesaret etmemin faydalarını defalarca gördüm. Hatalarımdan ders çıkararak daha emin adımlarla yoluma devam ettim. Hatanın da hayatımızda önemli bir yerinin olduğunun farkına varmamız gerekiyor” dedi.

Kaan Gülten, “İş gücünü verimli kullanmamız lazım. Bu sorunun çözümü olarak da zamanı 5’e bölme kuramını geliştirdim. Diğer bir problem ise odanlanmadır. Özellikle sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle odaklanma problemi ortaya çıktı. Bunu çözmek için öncelikle televizyon izlemeyi kestim. Olumsuz düşünceli insanlardan uzaklaştım. Negatifleri hayatımdan çıkardım. SMS ve çağrılar hariç tüm bildirimlerimi kapattım. Telefon beni yönetmiyor, ben telefonu yönetiyorum. Gereksiz zaman kaybı olacak şeylerden uzaklaştım” şeklinde konuştu.

Ataletin de bir sorun olduğunu söyleyen Kaan Gülten, “İşlerimi öncelik sırasına koyarak parçalama sistemini gerçekleştirdim. Basitten zora gittiğinizde, her basit iş bir sonraki zor iş için motivasyon sağlıyor. Değeri ortaya çıkaramama sorununu ise, çekingen ve mütevazi yapımı kırmakla buldum. Dünyanın en zeki, en yetenekli insanını ortaya çıkarmadığınız zaman kimse bunun farkında olmuyor. Bu sebeple ben pazarlamayı ortaya çıkarmaya başladım. Kendimi ve işlerimi pazarlarım” dedi.

Kaan Gülten, “Pazarın yeni ve küçük olması dolayısıyla işimizi anlatmamız gerekiyordu. Küçük bir dijital mağazanın, tüm şubelerden daha iyi satış yapabileceğini anlatmamız gerekiyordu bunu yaptık. Çalışan ve müşteri sadakati çok önemlidir. Buna da gereken önemi verdik. Markalaşmaya ve kendimize de oldukça yatırım yaptık” ifadelerini kullandı.

Büyüme noktasında kırılımlardan birisinin de müşteri çıtası olduğunu kaydeden Kaan Gülten,  “1 birimlik 1000 müşteriyle değil de 100 birimlik 10 müşteriyle çalışmaya devam ettik” dedi.

Kaan Gülten, “En doğru ekibi inşa etmenin de öneminin farkındaydık. Acun ve Elon Musk’tan örnek alarak yola devam ettik. Hızlı bir büyüme yapmak için işin zirvesindeki kişileri çekmeye başladık. Çalışanı işin merkezine koyduk” şeklinde konuştu.

Girişimcilikte en önemli sorunlardan birinin kriz yönetimi olduğunu kaydeden Kaan Gülten, “Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz stratejisi zaman zaman doğru ifadedir. Krizi iyi yönetebilmek gerekir. Hayatta karşılaşılan problemler yönetilemezse bazen kabul etmek ve takılmadan devam edebilmek gerekir. Yoksa daha da büyüyebilir. Endişelenme mutlu ol.” dedi.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU

Bakmadan Geçme