Kabuğuyla tüketilen tek narenciye! Kışın vazgeçilmezi

Kendisi küçük, lezzeti büyük bu meyve tam bir vitamin deposu. Konya’nın komşu ili Antalya’nın Alanya ilçesinde kışın vazgeçilmezi olan bu meyveyi ilçe halkı Konyalılara da tavsiye etti. İşte o meyvenin faydaları….
Kabuğuyla tüketilen tek narenciye! Kışın vazgeçilmezi

Kabuğuyla birlikte tüketilen tek turunçgil meyvesi olan kamkat kokusu ve tadıyla tüketiciyi cezbettiği kadar Alanya’da narenciye üreticileri için de karlı bir alternatif sağlıyor. Kumkuat ya da kamkat narenciye ailesinin en küçük üyesi olan bu sevimli meyve, diğerlerinden farklı tüketim şekliyle oldukça dikkat çekiyor. Türkiye’de yıldızı yeni yeni parlayan kamkatın her kesim tarafından tanınması için ise biraz ilgi ve pazarlamaya ihtiyacı var.

kumkat-2.webp

TURUNÇGİL AİLESİNİN KÜÇÜK MÜCEVHERİ

Doğu Asya ve Çin’de doğal yayılım gösteren çalı formlu meyve günümüzde Çin, Japonya ve ABD’de yetiştiriliyor. Görüntüsü ve biçimiyle limona, rengi ile de portakal benzeyen kamkat “turunçgil ailesinin küçük mücevheri” veya “altın portakal” olarak da adlandırılıyor.

SAKSIDA DA YETİŞİYOR

Kamkat kabuğuyla birlikte tüketilen tek narenciye türü. Meyve olarak tüketiminin yanında marmelat, şekerleme, meyve suyu, kek ve pasta yapımında kullanılıyor. Bunlarla birlikte güzel kokusu ve görüntüsü ile süs bitkisi olarak da değerlendiriliyor. Bitkinin Türkiye’ye girişi, tarihi İpek Yolu vasıtası ile Batum’dan Doğu Karadeniz bölgesine uzanmasıyla başlıyor. Kamkat bugünlerde Ege, Akdeniz ve Doğu Karadeniz bölgelerinin sahil kesimlerinde giderek daha fazla sayıda üretici tarafından yetiştiriliyor. Aynı zamanda bir vitamin deposu olan bu mucize meyve; yöre halkı tarafından komşu il Konya halkına da kışın hastalıklardan korunması için öneriliyor.

kumkat-1.webp

 Editör