Kadının eşit temsili için dayanışma toplantısı yaptılar

Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği, Konya İş Kadınları Derneği ve Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği; Avrupa Birliği destekli ‘Aktif Kadın Eşit Temsil’ projesi ile Konya’da bir araya geldi.
Kadının eşit temsili için dayanışma toplantısı yaptılar

Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği, Konya İş Kadınları Derneği ve Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği; Avrupa Birliği destekli ‘Aktif Kadın Eşit Temsil’ projesi ile Konya’da bir araya geldi. Proje ile, kadınlarını temsiliyetinin artırarak, iş kadınlarına, politika ve karar alma süreçlerinde söz hakkı sağlanması hedefleniyor. Kadınlarını temsiliyetini artırarak, iş kadınlarına, politika ve karar alma süreçlerinde söz hakkı sağlanmayı hedeflediklerini ifade eden KAİSDER Başkanı Canan Karalar, “Toplumun ortak sorunu olan kadınların yönetimde temsili için kadın sayısını nasıl artırabiliriz konusunda KAİSDER, KİKAD, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) olmak üzere üç kadın derneği bir araya gelerek, dayanışma ve işbirliği içinde bir proje yürütüyoruz. ‘İş Dünyasında Karar Alma Süreçlerine Kadınların Aktif Katılımının Sağlanması İçin Meslek Örgütlerinde Kadınların Eşit Temsiliyetinin Arttırılması’ projesi, kısa adıyla ‘Aktif Kadın Eşit Temsil’ projesi T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından, Avrupa Birliği mali desteğiyle uygulanan Sivil Toplum Destek Programı’nın üçüncü dönemi kapsamında hibe desteği almıştır. Projemiz kapsamında meslek örgütlerinin karar alma süreçlerinde, özellikle ticaret ve sanayi odalarının komitelerinde, meclislerinde, kurullarında ve diğer yönetim organlarında kadınların temsilini artırmayı amaçlıyoruz. Böylece söz konusu kadın temsiliyetini artırarak, iş kadınlarına, politika ve karar alma süreçlerinde söz hakkı sağlanmasını hedefliyoruz. Bu faaliyetlere katkı ve desteklerinden dolayı KAİSDER ve KİKAD olarak öncelikle Konya Ticaret Odası ve Konya Sanayi odası başkanları ve yöneticilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

KONYA İŞ DÜNYASINDA KADINLAR YETERİNCE TEMSİL EDİLMİYOR

Konya Odak Grup Toplantısı, Konya Paydaş Toplantısı, STK’larla Buluşma Toplantısı ve Kadın Girişimci Tanımlama Çalıştayı toplantılarında, Konya’ya ilişkin sorunları ve çözüm önerilerini dikkate alarak bazı sonuçlara ulaştıklarını belirten Konya İş Kadınları Derneği Başkanı İclal Güliz Arıkoğlu ise, “Konya nüfus bakımından Türkiye’nin 7. büyük ili. Sanayi ve ticaret hacmi ve sektör çeşitliği açısından ise ülkenin önde gelen illerinden biridir. Bununla birlikte Konya Esnaf Odaları bakımından Türkiye’de 6. sırada bulunuyor. Ama ne yazık i ildeki kadın girişimci sayısının arzu edilen düzeyde olmadığı görülmektedir. Bununla birlikte sanayi, ticaret ve meslek odalarının yönetiminde de kadınların varlığından söz etmek mümkün görünmemektedir. Örnek vermek gerekirse; Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulunda 11 üyeden sadece biri kadın. 124 kişilik meslek komitelerinde yine sadece bir kadın üye bulunmaktadır. Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulunda ise hiç kadın üye bulunmamakta. 358 kişilik meslek komitelerinin sadece 4 üyesinin kadın olduğu görülmektedir. Kadın nüfusunun az farkla da olsa erkek nüfusundan önde olduğu Konya’da, kadın girişimci ve işveren sayısının artması, kadınların meslek örgütleri ve odalarda sektörlerini temsilen daha fazla yer alabilmeleri Konya için Türkiye’nin sanayi ve ticaret hacmi ve yoğunluğu açısından en başarılı ve önde gelen illerinden biri olmasında önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu amaçla yürütmekte olduğumuz projemiz içinde gerçekleştirilen toplantılarda, öncelikle kadınların meslek örgüt ve odalarının yönetiminde yer almalarının önündeki engeller ve sorunlar üzerinde tartışılmış ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur” dedi. Arıkoğlu, konuşmasının sonunda kadının temsiliyetinin artırılması için yaptıkları görüşmelerden ve çözüm önerilerinden bahsetti. 

kadinin-esit-temsili-icin-dayanisma-toplantisi-yaptilar-2.JPG