Kafaları karıştıran o soru! İncir; meyve mi, hayvan mı yoksa çiçek mi?

Anavatanı Türkiye olan, Ege Bölgesi’nin incisi, inciri sevmeyen yoktur. Tadıyla ve enfes kokusuyla her zaman ilk sırada tercih edilen incirin reçeli kahvaltı sofralarının da baş tacıdır. İncirin nasıl oluştuğunu hiç merak ettiniz mi? İşte incirin şaşırtıcı oluşum süreci ve içeriğindeki gizli sırlar!
Kafaları karıştıran o soru! İncir; meyve mi, hayvan mı yoksa çiçek mi?

İncir, tadı ve oluşum süreciyle dikkat çeken bir meyvedir. Ancak çoğumuzun incir tüketirken özü ve tadı dışında ne yediğimize dair hiçbir fikri yoktur. Peki, damaklarda eşsiz tat bırakan incir nasıl oluşuyor… İncir ağacı, gizemli bir şekilde çiçek açmadan meyve verebilen nadir bir ağaç. Bu nedenle incir meyvesi hakkında da hala bilinmeyen pek çok detay bulunuyor.

inciiiirr-sadg.webp

İNCİR ASLINDA BİR ÇİÇEK MİDİR?

İncir ağacının olağanüstü üreme süreci, incirin aslında bir çiçek olduğunu düşündürüyor. İncir ağaçları geleneksel olarak çiçek açmaz ancak farklı bir şekilde meyve verirler. İncirin çiçekleri meyvenin içinde gizlidir ve inciri yediğinizde çıtırdayan tomurcuklar aslında çiçeklerdir. İncirin aynı anda çiçek açması ve meyve vermesinin sırrı budur.

İNCİR ASLINDA BİR HAYVAN MI?

İncir meyvesinin olgunlaşma süreci incir arısının önemini vurgulamaktadır. İncir meyvesi tozlaşma için rüzgarı değil, özel olarak geliştirilmiş incir arılarını kullanır. İncir arıları diğer arılardan sadece incirin içinde yaşamalarıyla farklıdır. Olgun bir incir, kokusuyla bu arıları kendine çekmeye çalışır. Dişi incir eşekarısı, incir meyvesine girmek için dar açıklığı kullanır ve içeri girdikten sonra geri dönüş yoktur.

3d209ae88bb9d43d52996921b83b14c3.webp

İNCİRDE YUMURTA BIRAKTIKTAN SONRA ARILAR ÖLÜYOR

Dişi yaban arısı incir meyvesine girer, yumurtalarını çiçeğin içine bırakır ve onları döller. Bu yumurtalar ve polenler çiçekleri tozlaştırır. Yeterli tozlaşmanın ardından dişi yaban arısı içten ölür ve incirin içinde büyüyen bir yumruya dönüşür. İncirdeki bu merak uyandırıcı süreç, doğanın dengeyi nasıl koruduğunu ortaya koyuyor. Birkaç hafta içinde incir meyvesinin içinde yeni arılar üreyecektir. Erkekler dişilerle çiftleştiğinde dişiler döngüyü sürdürür. Erkek arıların kanatları yoktur ve meyveden ayrılamazlar, dolayısıyla meyvenin içinde yaşarlar. Döllenmeden sonra meyveden çıkan dişi arılar, tozlaşması gereken diğer incir meyvelerini aramaya başlar.

812x468-incir-1525076029076.jpg

AYNI ANDA HEM ÇİÇEK HEM DE ARI YEMİŞ OLURSUNUZ

İncir meyvesinin oluşumu incir arılarının katkısıyla ayrılamaz. Yani bir incir yediğinizde aslında incir arısının emeğini ve çiçeğin tohumlarını tüketmiş olursunuz. İncirin bu eşsiz üreme süreci, doğanın karmaşıklığını ve denge içinde nasıl hassas bir şekilde çalıştığını ortaya koyuyor. Son olarak sorumuzun cevabını da siz değerli okuyucularımıza bırakıyoruz.

 Editör