Kalıcı barış için 5 madde! İlham Aliyev duyurdu

Karabağ'daki kalıcı barış için açıklamalarda bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Barış anlaşmasının esas maddeleri hazırlanıp Ermenistan'a gönderildi ancak hala sessizlik hakim. Daha sonra bilinen 5 prensip açıklandı. Artık Ermenistan'ın bunları kabul etmeye yakın olduğu görülüyor. Onlar bunu temel olarak alabilirler” ifadelerini kullandı.
Kalıcı barış için 5 madde! İlham Aliyev duyurdu

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki ADA Üniversitesi'nde düzenlenen "Karabağ: 30 yıl sonra eve dönüş. Başarılar ve Zorluklar" başlıklı foruma katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev açıklamalarda bulundu.

"TAVRIMIZ NETLEŞTİ"

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın Karabağ'daki egemenliği 2 buçuk yıl önce yeniden sağlandığında Karabağ'da çok sayıda Ermeni askeri gücünün bulunduğunu ifade ederek, "Bu güçlerin uluslararası hukukun bütün ilkelerini göz ardı ettiklerini gördük. Bu sorunun çözüleceğini umuyorduk. Bunun anormal bir durum olduğunu anladık ve İkinci Karabağ savaşının bitmesinin ardından tavrımız netleşti." dedi.

"BAŞKA YOL YOKTU"

Sözlerine devam eden Aliyev, "Karabağ'da yaşayan insanların iki seçeneği vardı ya Azerbaycan vatandaşı olacaklardı ve onların tüm yasal hakları oluşturulacaktı, ya da yaşamak için başka yerleri seçeceklerdi. Başka yol yoktu" şeklinde konuştu.

"BİZİ BAKÜ'YE GİRMEKLE TEHDİT ETTİLER"

Aliyev, Karabağ'daki bölücü liderlerin teslim olması durumunda onlara af uygulanabileceğini daha önce de açıkladığını anımsatarak, "Ne yazık ki yine sözlerime gerektiği kadar önem vermediler. Bugün ayrılıkçıların liderleri Azerbaycan'da. Buraya gelmek istediler ve bizi tankla Azerbaycan'a, Bakü'ye gelmekle tehdit ediyorlardı. Bugün Azerbaycan'da yargılanıyorlar ve adalet sistemimizin nihai kararını bekliyorlar." ifadelerini kullandı.

"TEMAS KURABİLECEĞİMİZİ UMDUK"

"Karabağ Ermenilerinin temsilcileriyle temas kurabileceğimizi umuyorduk." diyen Aliyev, "Ama ne yazık ki orada iktidardaki bazı kişiler buna izin vermedi. Ayrıca Eylül ayında bizim için kırmızı çizgiyi aşmak anlamına gelen iki olay yaşandı." dedi.

"KARABAĞ RESMEN TANINDI"

Sözlerine devam eden Aliyev, "İlk olarak, Ermenistan Başbakanı'nın söylediği ve imzaladığı belgeyle tamamen çelişen, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı vesilesiyle Ermenistan Başbakanı'nın tebrikleri. Çünkü geçen yılın ekim ayında Ermenistan ve başbakanı Karabağ'ı resmen Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanıdı. Daha sonra aynı düşünceyle yapılan sayısız açıklamanın ardından bölücülere tebrik mektubu gönderilmesi bizim açımızdan kesinlikle kabul edilemez ve son derece çelişkili bir eylemdi" şeklinde konuştu.

"BÖLGEYE BARIŞI GETİRDİK"

Aliyev, 2. Karabağ Savaşı ve Terörle Mücadele Operasyonu'nu sırasında ve sonrasında uluslararası zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, "Maalesef ortak olarak gördüğümüz bazı ülkelerle bazı yanlış anlaşılmalarımız var. Kendilerine konumumuzu aktarıyor ve uluslararası hukukun tüm ülkelere uygulanmasının önemini vurguluyoruz." dedi.

"Azerbaycan, BM Şartı'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanarak tüm sorunları çözdü" diyen Aliyev, "Biz zaten bölgeye barışı getirdik. Bunu savaşla başardık. Bu noktaya daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu sadece Kafkasya ile ilgili değil. Barışın askeri yöntemlerle nasıl sağlanabileceğini gösterdik" şeklinde konuştu.

"BARIŞ İÇİN ELİMİZİ UZATTIK"

Sözlerine devam eden Aliyev, "Azerbaycan'ın Ermenistan'da intikam girişimlerin olmayacağına ilişkin güvenceye ihtiyacının olduğunu belirterek, "Çünkü Ermenistan'da neler olduğunu biliyoruz. Ayrıca Ermenistan'ın bazı Avrupa başkentlerinde çok sayıda danışmanının bulunduğunu da biliyoruz." dedi.

"İki ülke arasında savaş olmamasını istiyoruz ve bu konuda bir garantinin de olması lazım." diyen Aliyev, "İki ülke arasında imzalanacak barış anlaşması uluslararası uzmanlar tarafından doğru bir şekilde araştırılması gerekiyor. Otuz yılı aşkın işgale, topraklarının tamamen yok edilmesine, etnik temizliğe ve acılara tanık olmuş bir ülke olarak biz uluslararası arabuluculara değil, Ermenistan'a elimizi uzattık." şeklinde konuştu.

TOP ERMENİSTAN'DA

"Barış anlaşmasının esas maddeleri hazırlanıp Ermenistan'a gönderildi ancak hala sessizlik hakim" diyen Aliyev, "Daha sonra bilinen 5 prensip açıklandı. Artık Ermenistan'ın bunları kabul etmeye yakın olduğu görülüyor. Onlar bunu temel olarak alabilirler. Eğer bunu birkaç yıl önce yapsalardı elbette terörle mücadele operasyonuna gerek kalmayacaktı. Bu tarihtir ve barışı teşvik edenin Ermenistan değil Azerbaycan olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :