Kalite ve doğallık: 'Elmas Mutfakta'

Konya'da yaklaşık 6 ay önce 'Elmas Mutfakta' ismiyle ilk iş yerini açan Elmas Taşpınar, ev yemekleri ve kendine has reçel ile turşularıyla vazgeçilmez lezzetlerin mimarı oldu. Sıfır sermayeyle iş serüvenine atılan ve kısa zamanda adını duyurmayı başaran Elmas Taşpınar, başarı hikâyesini Yeni Haber okurlarıyla paylaştı.
Kalite ve doğallık: 'Elmas Mutfakta'

Sizi tanıyabilir miyiz?

Kendi rızkımı kazanmak için çalışma hayatına atıldım. Çalışmaya öncelikle evde başladım. Mecburen hayatımı idame ettirmem lazımdı. Ne yapabilirim diye planlarken en iyi yaptığım iş olan mutfağa girdim. Sonra kendi iş yerimi açtım ve hala mutfakta çalışmalarımı sürdürüyorum.

onemli4.JPG

Evde çalışırken yaptığınız ürünleri nerelere sattınız?

İşletmemi açmadan önce yaklaşık 3-4 ay boyunca evimin mutfağında yaptığım ürünleri çevredeki iş yerlerine sattım. Evimin yakınında harita mühendisleri vardı. Öncelikle onlarla görüşme sağladım. İlk olarak onlara gönderdim daha sonra orada görüp deneyenler biz de istiyoruz dediler. Farklı yerlere de öğle yemeği vermeye başladım. Ardından yeğenim bana servis noktasında yardımcı oldu. Hala onunla birlikte çalışıyoruz. İş çoğaldıkça evde çalışmak zor olmaya başladı. Daha sonra da ilk işletmemi hizmete sundum.

manset.JPG

İşletmenizi açma sürecinizden bahseder misiniz?

6 ay önce iş yeri açmaya karar verdiğimde ilk olarak boş yer aradım. Daha sonra burayı buldum ve bomboş bir dükkandı. Öncelikle içini tamamen temizledim. Bir şekilde içini dolduracağım dedim. Sonra 80 yaşında olan babam geldi ve bana ne yapacağımı sordu. Ben de ona burada ev yemekleri yapacağımı söyleyince uygun bütçeli masa sandalye bulabilmek için beraber tellal pazarına gittik. Orada kahvehaneden çıkma masalar bulduk. Satıcısı yardımcı oldu ve kazanınca ödememi söyledi. Tabi bu masa sandalyelerdeki kokuyu temizlemekle gideremeyince tek tek boyadım. Sonra tabak, çatal, bıçak almak için bütçem olmayınca evdekileri getirdim. Onlarla başladım. Sadece süt reçeli yapmak için büyük tencere almaya param yetti. Sonra zamanla para kazandıkça tüm ürünlerimi satın alıp işletmemi bugünkü haline getirdim.

onemli1-001.JPG

Çevrenizden yardımcı olanlar oldu mu?

Kardeşlerim manevi destek oldular. Maddi olarak katkı sağlamak isteseler de ben kimseye mahcup olmamak için kendi ayaklarım üzerinde durdum. Yola çıktığımda 180 lira param vardı. İş yerimi açacağımda ertesi gün aşure günüydü. Markete gittim ve aşure malzemesine param yetmedi. Öncelik olarak yemeklik malzemeyi aldım ve esnafa yemek çıkardım. Bu şekilde geliştirerek devam ettim. İş yerimi Eylül ayında hizmete açmıştım. O günden bu yana da çok şükür borçlarımı bitirdim. Allah yardım etti ve şimdi kendi işimin patronluğunu yapıyorum.

onemli2-002.JPG

Bünyenizde hangi yemekleri yapmaktasınız?

Öncelikle her gün farklı bir menü yapmaya gayret gösteriyorum. Ayrıca yine günlük hamsi tava ve mantı yapmaktayım. Menülerimde saç kavurma, tavuk ürün çeşitleri ve saç böreği de bulunmaktadır. İçecek olarak da ev yapımı limonata ve yine kendi yaptığım şalgam bulunmaktadır. Gazlı veya hazır içecek bulundurmuyorum. Yine bünyemizde kendi yaptığım reçellerim bulunmaktadır. Bunların içinden en çok rağbet göreni süt reçelidir. Ayrıca mevsimine göre tüm meyvelerden reçel yapabilmekteyim. Kendi yaptığım turşularım da gayet güzel gitmektedir ve uzak mesafelerden turşu yemeye gelen müşterilerim bulunmaktadır. Paket ürünlerimizin Tarım Müdürlüğü’nden üretim izinleri vardır ve gayet sağlıklı ve cam kavanozda satışlarını yapmaktayız. Genel olarak günlük yaptığım yemekler bitmektedir fakat çorba da dahil kalanlar olduğunda kesinlikle ikinci gün satışını yapmıyorum. Kalan yemekleri ihtiyaç sahiplerine gönderiyorum.

onemli3.jpg

En çok hangi yemeğiniz ilgi görmektedir?

Hamsi tavamız çok sevildi. Belki bir gün sadece balık üzerine hizmet verebiliriz. Buraya gelip hamsimizi tadan Karadenizlilerden bile tam not aldık. Balık olduğunu duyunca denemek için geliyorlar ve Konya’da lüks restoranlarda bile bulamadıkları lezzeti burada bulduklarını söylüyorlar. Bu da beni çok mutlu ediyor.

onemli5-001.JPG

Müşteriler lezzetleriniz konusunda nasıl yorum yapmaktadırlar?

Burada lezzetlerimizi tadan tüm misafirlerimiz gayet güzel yorumlar yapmaktadırlar. Bazen kadın grupları gelmektedir. Bazı misafirlerimiz neyi tavsiye ettiğimi sorunca hepsini ayrı ayrı anlatıyorum ve hepsinin tadına bakmak istiyorlar. Özellikle hamsi tava ve mantı konusunda gerçekten çok hayran kalıyorlar.

onemli6.JPG

Ürünlerinizde kullandığınız malzemeleri nerelerden temin ediyorsunuz?

Konya’mızın yerli ve kaliteli markalarından almaktayım. Bilmediğim, denemediğim malzemeyi yemeklerime katmıyorum. Zeytinyağımı Mersin’deki arkadaşım kendi bahçesinden üretip getirmektedir. Tamamen doğal ürünlerden yemeklerimi yapmaktayım. Kesinlikle katkı maddesi kullanmamaktayım. Tereyağı ve zeytinyağı dışında da mutfağımda başka yağ bulunmaz. Ekmeğimi bile çoğu zaman kendim üretmekteyim.

onemli7.JPG

Gelecekle alakalı hedefleriniz nelerdir?

En büyük hedefim işletmemi büyütmek ve ayrı mutfağı olan daha geniş bir alanda hizmet vermektir. Hamsimiz çok sevildiği için ileride belki de balık çeşitlerinin olduğu bir restoranımız olabilir. Şuanda yeğenimle birlikte çalışıyoruz. Ben mutfağa bakıyorum o da servisle ilgileniyor. Gelecekte mutfak ekibimizi de servis personel sayımızı da arttırmak istiyoruz.

onemli8-001.JPG

Girişimde bulunmak isteyen hanımlara ne mesaj verirsiniz?

Öncelikle korkmasınlar. Olmazsa, tutmazsa diye korkuya kapılmasınlar. Ben de işe ilk giriştiğimde olumsuz yorum yapan, moralimi bozmaya çalışan çok oldu. Ama hem sabrettim hem de azmettim. Eğer ki kendinize güveniyorsanız ve işinizi layığıyla yapıyorsanız başarı zaten gelir.

onemli9-001.JPG

onemli10-001.jpg

tam-ortaya.JPG

•HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU - TÜRKAN YILMAZ
YENİ HABER GAZETESİ