‘Kaliteli baklava altın gibi sarı olur’

Kurban Bayramı vesilesiyle insanların baklavaya olan taleplerinin arttığını dile getiren Bonex Unlu Mamulleri İşletme Sahibi Rıza Kağnıcı, kaliteli baklavayı anlamak için dış görünüşüne dikkat etmek gerektiğini söyleyerek,  “Baklavanın iyisi Cumhuriyet altını gibi sarı olur. Ne kızarmış ne de boz renkte olmamalıdır” dedi.
‘Kaliteli baklava altın gibi sarı olur’

Kurban Bayramı vesilesiyle insanların baklavaya olan taleplerinin arttığını dile getiren Bonex Unlu Mamulleri İşletme Sahibi Rıza Kağnıcı, kaliteli baklavayı anlamak için dış görünüşüne dikkat etmek gerektiğini söyleyerek,  “Baklavanın iyisi Cumhuriyet altını gibi sarı olur. Ne kızarmış ne de boz renkte olmamalıdır” dedi.

kagnici.jpg

 

Yarın başlayacak olan Kurban Bayramı öncesi tatlıcılarda hareket arttı. İnsanlar bayramda misafirlerine ikram etmek için en çok tercih ettiği tatlı türü olan baklavada hileler devam ediyor. Kaliteli baklavayı alabilmek için birkaç unsura dikkat etmek gerektiğini belirten Bonex Unlu Mamulleri İşletme Sahibi Rıza Kağnıcı, “Kaliteli baklava, kaliteli malzeme ve işçilikle ortaya çıkar. Piyasada fıstık niyetine kullanılan bazı ürünler vardır. Soya fasulyesi gibi ürünleri yer fıstığıyla karıştıranlar bulunmaktadır. Bunlar ürünü kalitesiz yapıp fiyatını düşürmektedir. Bizler sadeyağ ile yağmaktayız. Margarin ile yapınca çok farklı bir tat ortaya çıkmaktadır. Hem ürünün görseli hem de tadı malzemeye göre değişmektedir. İşçilik de burada çok önemli etkenlerden bir tanesidir. İyi bir tatlı yapabilmek için kaliteli bir ustaya ihtiyaç vardır. İyi usta, işini iyi yapan, dikkat eden, ürünün standardını bozmadan her gün aynı kalitede ürün çıkaran kişidir. Bu iş tecrübe gerektirir ve usta sanatkâr olmalıdır. Bizler Bonex olarak sektörde 40 yılı geride bıraktık. En az çalışan personelimiz 10 yıllıktır. Yanımızda 25-30 yıllık ustalarımız vardır. Kalite için bunlara sahip çıkıyoruz. Personel değişince ürünün kalitesi de değişmektedir” ifadelerini kullandı.

baklava.jpg

‘DIŞ GÖRÜNÜŞÜNE DİKKAT ETMEK GEREKİR’

İnsanların kaliteli baklavayı anlaması için öncelikle dış görünüşüne dikkat etmesi gerektiğini belirten Rıza Kağnıcı, “Baklavanın iyisi Cumhuriyet altını gibi sarı olur. Ne kızarmış ne de boz renkte olmamalıdır. Ürünün fıstıklı çeşitleri zaten fıstığın rengini ve kokusunu ortaya koyar. Ağzınıza aldığınızda hem sadeyağın hem de fıstığın kokusunu almanız lazım. Bunları hissedemezseniz kaliteli değildir. Baklavanın iyisi için şeker de çok önemlidir. Bizler Bonex olarak Konya Şeker’den başka marka şeker kullanmıyoruz. Çünkü onların fabrika teknolojileri çok üstün. Farklı fabrikaların şekerleri sarıya yakın renkte oluyor ve tadı da içeriği de kalitesiz oluyor. Konya Şeker her zaman standart olarak beyaz toz şeker imal ettiği için onları tercih ediyoruz. Ürünler sürekli aynı kalitede çıkıyor. Özetle tatlıda iyi olan ustalık, iyi malzeme ve iyi bir işçiliktir” şeklinde konuştu.

baklava-2.jpg

‘SERİN ORTAMDA MUHAFA EDİLMELİDİR’

Bayram tatlılarının bozulmaması için muhafaza etme koşullarının önemli olduğunu dile getiren Rıza Kağnıcı, Tatlılar serin yerde muhafaza edilmelidir. Buzdolabına veya poşete konulmamalıdır. Buzdolabı şekerleme yapar, poşet de yumuşatır ve çıtırlığın kaybolmasına sebep olur. Serin, güneş görmeyen bir yerde tatlı yaz günü yaklaşık 4, kışın da 6 gün tazeliğini bu şekilde korur. Ramazan Bayramı’nda satmış olduğumuz fiyatlarla şuanda Kurban Bayramı’nda sattığımız ürün fiyatları aynıdır. Maliyetleri yılbaşında hesap edip fiyatları belirlediğimiz için bu bayramda bizim ürünlerimizde zam yoktur. Sezon içerisinde elektriğe, doğalgaza ciddi zamlar geldi fakat bizler bunları ürünlerimize yansıtmadık. Müşterilerimiz geçtiğimiz bayramdaki fiyatlarla Bonex’ten tatlı ihtiyaçlarını giderebilirler. Kaliteli olan cevizli baklavanın fiyatı piyasada en düşük 45 TL olmalıdır. Bu 60 TL’ye kadar çıkabilir. Fıstıklı baklava da 60 TL ila 90 arasında seyredebilir. Bu fiyatların daha düşüğü olan ürünler kalite konusunda bekleneni vermez” dedi.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU/ YENİ HABER GAZETESİ