Kamu Başdenetçisinden TBMM Çocuk İhtisas Komisyonu kurulması önerisi

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç:- "TBMM'de çocuklarla ilgili bir daimi komisyonun kurulması için çok daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor. TBMM Başkanı, partilerin temsilcileri, grup başkanvekilleri bu konuya çok sıcaklar ama sivil toplum örgütleri ve biz
Kamu Başdenetçisinden TBMM Çocuk İhtisas Komisyonu kurulması önerisi

ANKARA (AA) - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, TBMM'de çocuklarla ilgili bir daimi komisyonun kurulması için çok daha fazla çaba göstermek gerektiğini belirterek, "TBMM Başkanı, partilerin temsilcileri, grup başkanvekilleri bu konuya çok sıcaklar ama sivil toplum örgütleri ve bizim gibi kuruluşların biraz daha gayretini bekledikleri kanaatindeyim." dedi.

Malkoç yönetiminde, Çocuk Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak ile UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda hazırlanan "Çocuk Hakları Stratejisi"nin tanıtım toplantısı bir otelde yapıldı.

Başdenetçi Malkoç, burada yaptığı konuşmada, her yaştan çocuğun Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) müracaatta bulunabildiğini, bu durumun da kendilerinin ufkunu açtığını söyledi.

UNICEF ile Çocuk Hakları Strateji belgesini yayınladıklarını aktaran Malkoç, bu belgede yazılanları hayata geçirmeyi ümit ettiklerini dile getirdi.

Türkiye'deki bütün çocuk meclisleriyle ve ulaşabildikleri bu konudaki sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili olduklarını belirten Malkoç, şöyle devam etti:

"Toplantıdan önce milletvekillerimizle konuştuk, belki TBMM'de çocuklarla ilgili bir daimi komisyonun kurulması için çok daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor. TBMM Başkanı, partilerin temsilcileri, grup başkanvekilleri bu konuya çok sıcaklar ama sivil toplum örgütleri ve bizim gibi kuruluşların biraz daha gayretini bekledikleri kanaatindeyim. Bir topluluk veya insanlar ne istediklerini bilirlerse ve istediklerine nasıl ulaşacakları konusunda alın teri sarf ederlerse mutlaka o istediklerine ulaşırlar. O açıdan TBMM'de çocuk ihtisas komisyonu kurulması konusunda çok umutluyum. Sayın milletvekillerimizin de ciddi anlamda desteğini görüyoruz."

- "KDK ile ortak bir hedefimiz var"

UNICEF Türkiye Temsilcisi Duamelle de dünya çapında ombudsmanlık kurumlarının özellikle insan hakları ve çocuk haklarının korunup gelişmesinde önemli rol oynadığını, Türkiye'de de KDK'nin bu konuda çalışmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

İki kurumun çocuk haklarını daha da geliştirmek için strateji geliştirdiğini anlatan Duamelle, "Ümit ediyoruz çok iyi neticeler getirecek. KDK'de çocuklarla ilgili dosyaların ele alınışında, iyileştirme çalışmaları ve çocuk haklarının daha iyi anlaşılmasını içeren hedefler var. Şeref Bey ile çocuk haklarını daha iyi koruyup, geliştirmek gibi ortak bir hedefimiz var. Çocuk hakları ile ilgili Mecliste daimi komite kurulmasını çok arzu ediyoruz." diye konuştu.

Toplantıya katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hakları Komitesi Türkiye Koordinatörleri Muhammed Rüştü Aktaş ve Beyza Küçük ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Başkanı Ceren Hızlı yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kaynak: