‘Kanser çığ gibi üzerimize geliyor’

Kansere yakalananların sayısı 2016 yılında 2002 yılına oranla yüzde 66 arttı. Türk Kanser Araştırmaları ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin, uyarılarda bulundu.
‘Kanser çığ gibi üzerimize geliyor’

Sağlık Bakanlığı 2018 Sağlık İstatistikleri Yıllığı’na göre, kansere yakalananların sayısı 2016 yılında 2002 yılına oranla yüzde 66 arttı. Türk Kanser Araştırmaları ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Bu günlerde koronovirüs dediğimiz viral enfeksiyonlar çok daha fazla konuşuluyor ama kanser örtülü bir şekilde çığ gibi üzerimize geliyor. Önümüzdeki günlerde belki her kapıyı çalacak bir halk sağlığı günleriyle karşı karşıyayız” dedi

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı 2018 sağlık istatistikleri yıllığı, Türkiye’de kanserde yaşanan artışı bir kez daha gözler önüne serdi. Konya’da görülen kanser türleri hakkında bilgi veren Dr. Eyüp Çetin, “Konya’da dört kanser bizim önümüze çıkıyor. Akciğer Kanseri, Prostot Kanseri, Bayanlarda Meme Kanseri, arkasından da kolenektal kanserler dediğimiz bağırsak kanserleri bizim sıklıkla karşılaştığımız kanserlerdendir. Bu kanserler önceden teşhis edilebilse, erken tanı konulabilse tedavisi mümkün olan kanserler ama daha çok metastaz yapıldıktan sonra önümüze çıkıyor” ifadelerini kullandı.

kanser-cig-gibi-dr-eyup-cetin-1.jpg

‘YÜKLÜ BİR MASRAFA SEBEP OLUYOR’

Kanserin sağlık boyutunun yanında ekonomik boyutunun da olduğunu ifade eden Dr. Çetin, “Kanser bütün hastalıkların içerisinde çok ciddi bir hastalığın sorunudur. Devletler üzerindeki ekonomik boyutu çok yüklü bir masrafa sebep oluyor. Onun için kanserle ilgili tek bir kurum değil bütün kuruluşlar, siyasi olarak kanun koyucular, Sivil Toplum Örgütleri, öğretmeninden doktoruna herkesin bu kanser denilen hastalığın sorunlarıyla mücadele etmesi gerekiyor. Yılda 14 milyon insan kanserle tanışıyor. Türkiye’miz için söyleyecek olursak; yılda 150 bin kanser tanısı koyuluyor. Ve 90 bini ölümle sonuçlanıyor. Bu rakamları yan yana koyduğumuzda bence konuşulması gereken tek şey kanser diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘EN UFAK BİR ŞÜPHEDE DOKTORA BAŞVURUN’

İnsanların en ufak bir şüphede doktora müracaat etmeleri gerektiğini kaydeden Çetin, “Konya’da bayanlar için söyleyecek olursak, kadınlar kendi düzenli periyodiklerini yapmaları gerekiyor.  Servis kanseri dediğimiz yine bayanlarda sık gördüğümüz bir kanser türü var ki hüman papimila virüs ile gerçekleşiyor ve bunların taramalarını kadın doğum uzmanlarınca simir dediğimiz basit bir tetkikle yaptırabilirler. Yine gizli kan dediğimiz ara ara vatandaşımız gaytada gizli kan var mı yok mu diye baktırarak kolon sağlığını gözden geçirebilir. Sık tekrarlayan mide ağrılarında mutlaka bir gastrantolojiye gidilmelidir. Zaten öksürük akciğer hastalığının ana belirtilerindendir. Öksürürken kan gelmesi gibi durumlarda yine bir göğüs hastalıkları uzmanına müracaat etmelerine bile ertelemeden erken tanıya sebep olabilirler” şeklendi konuştu.

kanser-cig-gibi-dr-eyup-cetin-3.jpg

‘CHECK-UP HAYAT KURTARIYOR’

Özellikle belli yaşlardan sonra check- up denilen olayın hayat kurtardığını sözlerine ekleyen Çetin, “Hiçbir şey olmasa bile arabamızı yıllık bakıma götürüyoruz. Özellikle kendi sağlığımızı da bu bakımdan gözden geçirmek gerekiyor. Vücudumuzdaki değişimler nelerdir? Hiç olmazsa yılda bir defa bir uzmanın eşliğinde gözlemlemek bu değerlerin değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Polikliniklerde her gün kanser tanısı koyduğumuz hastalarımız var. Geçen Meram Tıp Fakültesindeki bir cerrah arkadaşımız,’ bir günde 6 meme kanseri teşhisi koydum’ demiş. Bu ciddi bir rakam özellikle bayanlar için mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

kanser-cig-gibi-dr-eyup-cetin-4.jpg

‘KANSER RİSKİNİ YARIYA İNDİREBİLİRSİNİZ’

Obezitenin yüzde 30, sigarının iste yüzde 20 kansere neden olduğunu vurgulayan Çetin, “ Bu ikisini ortadan kaldırdığımızda kanseri yüzde 50 ortadan kaldırmış oluyoruz. Diğer yüzde 50 de ultra viole ışınları enfeksiyonlar ve mesleki maruz kaldığımız maddeler. Obeziteyle ilgili ciddi mücadele etmemiz gerekiyor. Ki hükümetimizin bu konuda hükümet politikası olarak koyduğu bazı şeyler var. Tütün kullanımıyla ilgili ciddi manada kapalı alanlardaki sınırlamadan tutun da toplu ulaşım araçlarındaki sınırlamalarına varıncaya kadar ciddi bir devlet politikamız var ama vatandaş tarafından hala istenilen düzeyde ciddiye alınmadığını düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ