Kantinciler kira indirimi istiyor

Türkiye’de Mart ayından bu yana etkisini artırarak devam eden koronavirüs salgını sebebiyle yüz yüze eğitime ara verilmişti. Bu süreçte kapalı kalan kantinciler ekonomik olarak zor duruma düştü.
Kantinciler kira indirimi istiyor

Türkiye’de Mart ayından bu yana etkisini artırarak devam eden koronavirüs salgını sebebiyle yüz yüze eğitime ara verilmişti. Bu süreçte kapalı kalan kantinciler ekonomik olarak zor duruma düştü. Yeni dönem için kantinlerine yapılan kira zammıyla bir kez daha mağdur olduklarını dile getiren Konya Kantinciler Esnaf Derneği Başkanı Ethem Tartan, ‘Zor durumdayız, destek bekliyoruz’ dedi.

Konya Kantinciler Esnaf Derneği Başkanı Ethem Tartan, “Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan pandemi süreci boyunca işyeri kapanan ve elindeki ürünler işlevsiz hale geldiği için çöpe atılan kantin işletmecilerinin sesini duyurmaya, sıkıntılarını gidermeye çalışıyoruz. Salgın önlemleri çerçevesinde 31 Mart’tan itibaren kapalıydık. Eğitim öğretime ara verilince işletmeciler hazırlıksız yakalandılar. Bütün ürünleri ellerinde kaldı. Tedarikçi firmalar ürünleri raflara dizildiği için de iade almadılar. Türkiye’de 55 bine yakın devlet okulu kantini, 31 bine yakın da özel okul kantininin yanı sıra çok sayıda hastane ve üniversite gibi kamu kuruluş kantinlerini bünyesinde barındıran işletmeler covid-19 salgını dolayısıyla günler yaşadı. Ürünlerin son tüketim tarihleri de 3 aylık kısa bir sürede olduğu için hepsini imha etmek zorunda kaldık” dedi.

‘KİRALARIMIZA ZAM YAPILMAMASINI İSTİYORUZ’

Başkan Ethem Tartan, “Yönetmelik gereği sözleşmelerinde bulunan, çalışılmayan dönemde kira ödenmez kuralının esnetilmesini istiyoruz. ‘Çalışmadığımız için sözleşmelerimiz ve kiralarımız donduruldu. Bu çalışmadığımız sürenin de sözleşme bitiş tarihimizin sonuna eklenmesini istiyoruz. Bütün bu olumlu/olumsuz olaylar yaşanırken başta Ankara olmak üzere tüm Türkiye’de okul kantinlerinde, kiralarını güncelleme adı altında yüzde 100 ve yüzde 150’ye varan fiyat artışları yapıldı. En azından 2020-2021 döneminde zararımızın karşılanması adına kiralarımıza zam yapılmamasını talep ediyor ve istiyoruz. Kantinci esnafı günlük yevmiyeyle çalışmaktadır. Covid-19 salgını ortaya çıktıktan bu yana zararımız büyük oldu. Bütün meslek kuruluşlarına Bilim Kurulu tarafından bir rehber hazırlandı. Biz de istiyoruz ki; Bilim Kurulu bizleri de davet etsin. Bizlerin de görüşlerini alsın. Bunun karşılığında bir rehber hazırlasınlar ki, bizler de önümüzdeki süreçte ne şekilde çalışacağımızı şimdiden bilelim. Biz hijyene önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘SAĞLIK HER ŞEYDEN ÖNEMLİDİR’

‘Elbette ki öncelik sağlıktır’ diyen Başkan Ethem Tartan, “Geleceğimizin teminatı yavrularımıza sağlıklı, güvenli, hijyenik ortamlarda hizmet vermeyi amaçlayan Tüm Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası olarak okul kantinlerimizin her ne koşulda olursa olsun kantinlerimizi açalım demiyoruz. Pandemi süreci tüm dünyayı etkisi altına aldığı günden beri insanlar gıda tercihlerinde de titiz davranmaya başladı. Hal böyleyken kantinlerimizde satılan döner, tost gibi orada hazırlanan açık gıdaların tercihi tedbirler doğrultusunda azaldı. Şunu belirtmek isteriz ki, kantinciler olarak denetimlerimiz sürekli yapılmaktadır. Bizler de bu ürünlerimizi yüksek tedbirlerle ve sağlığa uygun şekilde üretmekteyiz. İnsanların tedirginliklerine saygı duyuyor fakat kantinlerden ürünleri gönül rahatlığıyla alabileceklerini söylemek istiyoruz” diye konuştu.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ