Kantincilerin kira endişesi

Pandemiden dolayı okulların Mart’ın ortasından bu yana kapalı olması özellikle kantincilerin sıkıntıya girmesine neden oldu.
Kantincilerin kira endişesi

Pandemiden dolayı okulların Mart’ın ortasından bu yana kapalı olması özellikle kantincilerin sıkıntıya girmesine neden oldu. Bu süreçte okul kantinleri kiradan muaf tutuldu ancak 31 Ağustos’ta okulların açılması gündemdeki yerini koruyor. Okullar açılsa dahi işlerin eskisi gibi olmayacağını düşünen kantinciler, bir dönem daha kiradan muaf tutulmak istiyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Kantinciler Dernek Başkanı Ethem Tartan, “Okulların ne zaman açılacağı belli değil. Açıldıktan sonra 180 iş günümüz olduğu için bizden bir dönem kira alınmasın ki; biz de o rafa bıraktığımız borçlarımızı ödeme gücüne sahip olalım. Biz ertelemelerle dahi borçlarımızın altından kalkamayız” dedi. Pandemi nedeniyle yaklaşık 6 ay okullar kapalı kaldı, kantincilerin de kepenkleri açılmadı. Kantincilerin her gün binlerce öğrenciden gelen kazançları artık yok. Üstüne bir de kira düşüncesi onların uykularını kaçırıyor. Kantin camiası olarak 180 gün çalışmayla vergi, SSK ve prim ödediklerini dile getiren KANTİN-İŞ SEN Tüm Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Kantinciler Dernek Başkanı Ethem Tartan, “Biz gelirimiz olmadan vergi ödüyoruz. Mart’ın 13’ünden beri çalışmıyoruz. Bu süreçte kira ödemedik ama her şey kira değil ki, benim vergim duruyor, SSK’m duruyor. Hepsini öteledik ama açıldıktan sonra bunları nasıl ödeyeceğiz?” ifadelerini kullandı.

ethem-tartan-001.jpg

‘TÜRKİYE’DE BİR OLUŞUM BAŞLATTIK’

Türkiye’de bir oluşum başlattıklarının bilgisini veren Ethem Tartan, Kantin İş Sendikasının Türkiye genelinde örgütlenip oralara birer temsilci atamak istediklerini ifade ederek şunları konuştu: “ Şu ana kadar 50 ile yakın temsilci atadık. Bu Türkiye genelindeki örgütlememizi tamamladıktan sonra artık Bakanlığın bize bir söz hakkı vermesini bekliyoruz. Kantincilerin sesini duyurmak için iller bazında basın toplantısı düzenlemeyi istedik ancak pandemiden dolayı Bakanlık böyle bir şeye izin vermedi. Siyasi partilerle görüşmelerimiz oldu. Bunanla beraber siyasilerden ziyade Milli Eğitim Bakanlığından ve Cumhurbaşkanlığımızdan talebimiz devam ediyor. Biz buradaki yaşanılan sıkıntıların Cumhurbaşkanımıza aksettirilmediğini düşünüyoruz. Okulların kapalı olduğu dönem boyunca bizlerden vergi, SSK alınmasını istemiyoruz. Ayrıca açık olduğumuz 2020-2021 eğitim-öğretim yılı içerisinde bizlerden kira alınmasını da istemiyoruz. Sendika olarak dilekçelerimizi bu yönde verdik. Neticeleri bekliyoruz.”

‘ARTIK BIÇAK KEMİĞE DAYANDI’

Devletin okulların açılmasıyla ilgili bir an önce karar alması gerektiğini vurgulayan Tartan, “Artık bıçak kemiğe dayandı. Kemik de gitti bir şey kalmadı. Bilim Kurulu’nun, bu işin mutfağından gelen birinden görüş alarak bize bir yol haritası çizmesini istiyoruz. Biz Kantinciler olarak hijyen belgesi gibi gerekli belgeleri aldık. Çeşitli yollardan bunların bilgilendirmelerini yapıyoruz, eğitimlerini veriyoruz ama bu konuda Bilim Kurulu’nun bir şeyler yapması gerekmektedir. Çünkü yarın bir gün denetime geldikleri zaman eksik bir şeyler görmelerini istemiyoruz. Bize bilgi versinler biz de eksiklerimizi tamamlayalım. Biz ne olursa olsun bu okulları açalım demiyoruz. Bu çocuklar hepimizin. Biz burada sağlıklı ürünler ve gıdalar satmak ve geleceğimizin teminatı dediğimiz çocuklarımıza düzenli güzel bir ortamda hizmet etmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘BİZ ERTELEME İSTEMİYORUZ’

Okullar açılsa dahi sıkıntılarının 6 ay daha devam edeceğine dikkat çeken Tartan, “Okullar üçüncü ayda kapandı. Sağ olsun devletimiz affetmek yerine erteledi. Biz erteleme istemiyoruz.  Biz bütün gelirimizi kantinlerden çıkarıyoruz. Başka bir işimiz yok. Kantinler açılsa bile çocukların okula gelip gelmeyeceği de belli değil. Biz kantinciler olarak çocukların hem anası hem babası hem dayısı hem ablası oluyoruz. Çocuklar ailelerinden fazla bizimle vakit geçiriyorlar. Biz onlara elimizden geldiği kadar bir baba bir anne bir abi şefkatiyle yaklaşıyoruz. Bizim burada amacımız sağlıklı, hijyenik, düzgün ve kurallara uyumlu bir şekilde hizmet etmektir. Çocuklar bizim geleceğimizin teminatıdır. Bizim iyi örnek olmamız lazım” şeklinde konuştu.

‘ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM’

Son olarak velilere uyarılarda bulunan Tartan, “Çocuklarımıza sahip çıkalım, nereye gidiyorlar, nereden alışveriş yapıyorlar takip edelim. Velilerin görevi çocukları okula bırakmakla bitmiyor. Okul kenarlarında seyyar satıcılar, ruhsatsız yerler oluyor.  Oyuncağın yanında sigara, uyuşturucu satanlar var. Bunlara dikkat etmeleri gerekiyor. O nedenle velilerimizin bu konu üzerinde daha çok durmaları gerekiyor. Burada herkes üzerine düşen görevi yapmak zorundadır. Biz bütün çocuklara kendi çocuğumuz gibi bakıyoruz. Kendi çocuğumuza yedirmediğimiz şeyleri başkalarının çocuklarına da yedirmiyoruz. Prensibimiz budur. Elimizden geldiği kadar hizmet etmeye çalıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ