Kapsül’le geliştirip dünyaya açılıyorlar

Türkiye’nin ilk belediye destekli teknoloji platformu olan Kapsül Teknoloji Platformu’na gelen öğrenciler ve bilim meraklıları buradaki imkanlarla dünya sahnelerindeki büyük yarışmalarda dereceyle dönüyor. Kapsül Teknoloji Platformu’na gelen öğrenciler, burada tüm imkanları bulduklarını ve proje yapan öğrencilerin bundan faydalanmasını önerdiler.
Kapsül’le geliştirip dünyaya açılıyorlar

Kapsül Teknoloji Platformu; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin teknolojik yetkinliğini geliştirmek amacıyla etki gücü yüksek program ve projelerin hayata geçirilmesine destek sağlamak, Milli Teknoloji Hamlesi'ne katkı sunmak amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kasım 2020’de kuruldu.

kapsul-67.JPG

Konya’nın tarihi kalesi Zindankale’nin yıkıntılarının olduğu mekan daha önce sanat sergi atölyesiyken, Büyükşehir’in girişimiyle bu mekan Kapsül Teknoloji Platformu oldu. Buraya proje getiren öğrenciler aldıkları destek ve imkanlarla uluslararası arenalarda başarılarla dönüyor.

kapsul-3.JPG

Kapsül Teknoloji Platformu çatısı altında deneyim, tecrübe, bilgi, iş ağı, teknoloji gibi birikimler bir araya getirilerek sürdürülebilir bir yapı etrafında ulusal teknolojik kalkınmaya katkı sunmak için çalışmalarını sürdürülüyor. Kapsül Teknoloji Platformu gençlerin hayallerine ulaşmasını hedefleyen Türkiye’nin ilk belediye destekli teknoloji platformu oldu. Buraya gelen gençler, tüm imkanları yerinde bularak projelerini uluslararası standartlarda geliştiriyorlar.

kapsul-68.jpg

‘SAHNE SENİN’

Kapsül Teknoloji Platformu Kurumsal İletişim Koordinatörü Eray Eroğlu, buradaki çalışmaları tüm detaylarıyla anlattı. Eroğlu, teknolojik ve yazılımsal projeleri olan üniversite ve lise öğrencilerinin buraya gelerek takım oluşturup projelerini geliştirdiklerini söyledi. Bireysel projesi olan ve gerekli desteği bulamayan öğrencilere de seslenen Eroğlu, Kapsül Teknoloji Platformu’nda bireysel başvuranların takım içine alındığının altını çizdi.  Buraya gelen öğrencilerin tüm isteklerinin yerine getirildiğini söyleyen Eroğlu, “Proje getirenlere ‘Sahne Senin’ diyoruz. En kaliteli malzemelerle projelere destek sağlıyoruz.

kapsul-1.JPG

Tek başına geliştirilen projelere buradaki takımlar da destek veriyor ve proje daha çok zenginleşiyor. Türkiye'nin teknolojik yetkinliğini geliştirmek amacıyla etki gücü yüksek program ve projelerin hayata geçirilmesine destek sağlamak hedefindeki platform, aynı zamanda bir öğrenme ekosistemi sunuyor.  Bünyesinde yer alan takımlara yönlendirme ve rehberlik desteği, ihtiyaç duydukları eğitimler, projelerini gerçekleştirmek için gerekli olan teknik ve teknolojik malzeme desteği gibi farklı imkânlar sağlıyoruz. Günümüzde yeni nesil bir gençlik çalışması için kurulan bu yer şu anda Türkiye’nin gözbebeği oldu” dedi.

kapsul-21.JPG

TÜM İNKANLAR VAR

Kurumsal İletişim Koordinatörü Eray Eroğlu, takımların ihtiyaç duyduğu imkanların anında karşılandığını söyleyerek imkanların, malzeme, ofis, eğitim, atölye ve yatırım ağlarına entegrasyon olduğunun altını çizdi. Eroğlu ayrıca Kapsül Teknoloji Platformu teknoloji odaklı çalışmalar sürdüren herkese, ihtiyaç duydukları çalışma alanlarında ve konularda alanında uzman mentörlerle çalışma imkanı sağladığını da belirtti.

 

kapsul-55.JPG

Ar-Ge ve Laboratuvarları anlatan Eroğlu, “Bistlab, Tasarım Laboratuvarı, Akıllı Şehirler Laboratuvarı, Project Laboratuvarı, bulunuyor. Bunun yanında borsa laboratuvarı ve önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olan Milli Savunma Sanayi laboratuvarı da yer alıyor. Buraya gelen tüm projeler kategorisi belirlenim profesyonel olarak yol alıyor” dedi.

kapsul-10.JPG

100’DEN FAZLA TAKIMA DESTEK SAĞLANIYOR

Kapsül Teknoloji Platformu’nda Teknofest ve uluslararası yarışmalara da hazırlananların da burada gerekli desteği sağlandığını belirten Eroğlu, “Akıllı Ulaşım, Eğitim Teknolojileri, Model Uydu, Otonom Araç, Roket, İHA, Tarım Teknolojileri, Yapay Zeka, Elektrikli Araç, İnsanlık Yararına Teknoloji, Araştırma Proje Yarışmaları İnsansız Su Altı Sistemleri projelerine destekler önemseniyor. İstihdam ve katma değer oluşturmaya yönelik girişimcilerin şirketleşme yolunda ihtiyaç duyduğu tüm teknoloji tedariki, atölye ve ofis imkânları, mentörlük ve eğitim ihtiyaçları, ulaşım konaklama ve lojistik ihtiyaçlar Kapsül tarafından karşılanıyor.  Kapsül burada kuluçka merkezi faaliyetlerini yürütüyor ve olgunlaşan çalışmaları yatırımcı ağlarına entegre ediyor.  Bu noktada Kapsül Teknoloji Platformu ve İnnoPark iş birliği ile kurulan İnnoKapsül büyük öneme sahip. Yine kurulduğunuzdan bu yana 7 farklı alanda toplan 40 takımı destekledik. Bu takımlardan 22 tanesi Teknofest’te finalist oldu. Ayrıca bir takımımız European Rover Challenge’de dereceye girdi. Şu anda 100’den fazla takıma çeşitli imkanlarımız devam ediyor.

kapsul-1.jpeg

ÖĞRENCİLERİN TAM İSTEDİĞİ YER

Kapsül Teknoloji Platformuna gelerek projelerini profesyonel alanda geliştiren öğrenciler, böyle bir yerin şehre kazandırılmasının büyük bir değer olduğunun altını çizdiler. Buraya gelerek Su Altı Aracı geliştiren Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Talha Canlı, desteklerle birlikte projenin büyük bir boyut kazandığını söyledi.

kapsul-36.JPG

Takım olarak su altı aracı geliştirdiklerini anlatan Canlı, “Buraya gelerek projemizi sunduk. Daha önce okulumuzda bu projemizle yarışmaya katıldık ve projeyi geliştirmek istedik. Desteklerin olduğu Kapsül Teknoloji Platformun’dan aracımız profesyonel boyuta ulaşıyor. Projemiz tamamlandığında gireceğimiz yarışmalardan dereceyle döneceğimize inanıyoruz. Projesi olan tüm arkadaşların buraya gelmesini önemle tavsiye ediyorum” dedi. Projelerini geliştiren diğer öğrenciler ise Kapsül Teknoloji Platformu’ya uzmanlık derecesinde projelerini uluslararası alana taşıdıklarını ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ettiklerinin altını çizdiler. •Servet R. Çolak

kapsul-15.JPG

Etiketler :