Karabağ'da neler oldu? Tüm gerçekleri Azerbaycanlı tarihçi anlattı!

Azerbaycan'ın Karabağ'da yasadışı Ermeni güçlerine karşı başlattığı operasyon, dün yapılan ateşkes anlaşmasıyla sona erdi. Ermenistan’ın başka bir çaresi olmadığını ifade eden Senan Kazımoğlu, bu süreç içerisinde en büyük desteği Türkiye’den aldıklarını ifade etti.
Karabağ'da neler oldu? Tüm gerçekleri Azerbaycanlı tarihçi anlattı!

Azerbaycan Karabağ’da Ermeni terör örgütlerine karşı başlatılan operasyon, Karabağlı Ermenilerin kendilerini lağvederek silah bırakmayı kabul etmesiyle sona erdi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ateşkesin Rus güçlerinin katışımıyla gerçekleştiğini duyurmuştu. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Azerbaycanlı Tarihçi Yazar Senan Kazımoğlu, detaylı bilgileri gazetemizle paylaştı.

senan-kazimoglu.png

Senan Kazımoğlu, ilk olarak şu ifadelere yer verdi; “3 yıl önce Karabağ’da alınmayan bir bölge vardı. O bölgeyi Azerbaycan geri almak için harekete geçti. Azerbaycan sürekli müzakere talep ediyordu. Onlar bu işi sabote etmeye çalıştılar. Normalde ateşkes anlaşması var ama her gün o bölgeden Azerbaycan’ın diğer bölgelerine silahlı saldırılar yapılıyordu. Ermeni terör grupları, bölgeyi mayınlayarak bir sabotaj girişiminde bulundular. Sivil vatandaşlar ve polisler olmak üzere 10’a yakın şehit verildi. Bu bardağı taşıran son damlaydı.”

azerbaycan-2.jpg

‘ARTIK ÇİZGİYİ AŞMIŞLARDI’

Ermeni terör örgütlerinin son zamanlarda yapmış olduklarını saldırılardan bahseden Kazımoğlu, “Azerbaycan’a karşı beyanatlar, terör sabotajları aylardır yaşanıyordu. Son günlerde Karabağ’daki Ermeni terör örgütleri artık çizgiyi aşmıştı. Azerbaycan’ın tüm tekliflerini reddettiler. Uluslararası destekçilerine güvendiler. Azerbaycan için başka çıkar yol kalmamıştı. Azerbaycan’da o bölgedeki anayasal düzenin sağlanması için antiterör operasyonu başlattı. 2020 yılında Rusya-Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki üçlü anlaşma şartlarına Ermenistan uymadı. Çünkü o şartlardan biri de bölgedeki Ermeni terör örgütlerinin silahlandırılmamasıydı. Bu maddelerin çoğu uygulanmadı. Uygulanmaması bir yana diğer bölgelerde sabotajlar başladı.” şeklinde konuştu.

azerbaycan-6.jpg

‘SÖZLERİNDE DURMADILAR’

Yapılan anlaşmaya uyulmadığını vurgulayan Kazımoğlu, “Olay Ermenistan’da değil, Ermenistan’ın bile Azerbaycan toprağı olarak tanıdığı Karabağ’da geçiyor. 2020 yılında Azerbaycan o toprakların büyük bir kısmını aldı. Ama alınamayan kısım vardı. Anlaşmaya göre o bölge yavaş yavaş Azerbaycan’a katılacaktı. Ama bu sözlerinde durmadılar. Vahagn Haçaturyan, savaşın Ermenistan’da geçmediğini ve Ermenistan’ın savaşa dahil olmayacağını ima etti. Hatta savaşa katılmak isteyenlerin de farklı niyetlerinin olduğunu söyledi. Oradaki Ermenistanlıların güvenliğinden Rusya’nın sorumlu olduğunu söyledi. Ermenistan savaşa katılmayacağını duyurdu ve ateşkes ilan etti. Bu şekilde Azerbaycan 23 saat 43 dakikada başarısına ulaşmış oldu. Çünkü sonucun ne olduğunu artık biliyor.” sözlerine yer verdi.

aa-20230919-32191421-32191420-uzmanlar-kafkasyadaki-gerilimin-tehlikeli-boyutlara-varmadan-dindirilmesi-gerektigini-belirtti.jpg

‘KESİNLİKLE SİVİLLER HEDEF ALINMADI’

Azerbaycan’ın operasyon öncesinde açıklamada bulunduğunu dile getiren Kazımoğlu, “Azerbaycan, antiterör operasyonu başlatırken askeri yerlerin vurulacağını, kesinlikle sivillere hedef alınmayacağını ve vurulan bölgelerin yüksek hassasiyetli silahlarla yapılacağını bildirdi. Hatta Karabağ’daki yaşayan her bir Ermeninin telefonlarına mesaj gönderdi. Onları askeri bölgeden uzak durmaya davet etti. Azerbaycan’ın asıl 2 isteği vardı. Karabağ’daki terör gruplarının silahlarını bırakması ve oradaki sözde rejimin fesih etmeleriydi. Ancak bundan sonra operasyonlarının durdurulacağını söyledi. Zaten çok uzun sürmedi ve ateşkes ilan edildi.” diye aktardı.

aa-20230919-32190917-32190916-azerbaycan-savunma-bakanligi-karabagda-antiteror-operasyonu-baslatildigini-duyurdu.jpg

‘FRANSA AZERBAYCAN’IN ALEYHİNDEYDİ’

Operasyonda diğer ülkelerin tutumundan bahseden Kazımoğlu, şu şekilde konuştu; “Ermenistan’daki halk ayaklandı. Haçaturyan muhalifleri parlamentoya girmeye çalışıyor. Protestolar yapıyorlar. Hatta protesto yapanlar ile polislerin çatıştığına dair de haberler var. Haçaturyan yanlıları da Rusya Büyük Elçiliğini ablukaya aldı. Rusya parlamentosunun savunma komitesinin başkanı açıklama yaptı. Karabağ’daki, Rus askerlerinin silah kullanma hukukunun olmadığını ifade etti. Çünkü o bölge Azerbaycan’ın kendi toprağı. Rus barış gücü, eğer kendilerine bir tehlike olmadığı sürece olaylara müdahale etmeyeceğini duyurdu. Avrupa Birliği derhal Azerbaycan’ın faaliyetlerini durdurmasını talep etti. Bu durumda en çok öne çıkan Fransa oldu. Fransa neredeyse Ermenistan’dan daha çok Ermeni terör gruplarını destekledi. Fransa’nın, Azerbaycan’ın aleyhine karşı çok sert bir tepkisi oldu. Avrupa Birliği de aynı şekilde.”

senan-kazimoglu.jpg

‘EN BÜYÜK DESTEKÇİ TÜRKİYE OLDU’

Türkiye’nin Azerbaycan’nın her zaman yanında olduğunun altını çizen Kazımoğlu, “Türkiye, her zaman olduğu gibi Azerbaycan’ın yine en büyük destekçisi oldu. En büyük destek Türkiye’den geldi. Operasyonun ilk anında Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’ndan, ardından Dış İşleri Bakanlığı’ndan, daha sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bir destek açıklaması geldi.

azerbaycan-5.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’ın haklı müdahalesini desteklediğini, Birleşmiş Milletlerin kürsüsünde bunu açıkladı. Bu da Azerbaycan toplumu tarafından çok olumlu karşılandı. Tüm ülkelerin size karşı olduğu zamanda, kardeşinizin yanınızda olması gerçekten büyük bir destektir. Bundan dolayı da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :