Karatay Belediyesi hizmet üretmeye devam ediyor

Yeni Haber Gazetesi çalışanları ve yazar kadrosu Konya Şehir Parkı’nda Karatay Belediyesi’nin misafiri oldu. Belediye Başkanı Hasan Kılca, Karatay’da yapılan ve yapımı devam eden projelerden bahsetti.
Karatay Belediyesi hizmet üretmeye devam ediyor

Yeni Haber Gazetesi çalışanları ve yazar kadrosu Konya Şehir Parkı’nda Karatay Belediyesinin misafiri oldu. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca Karatay’da yapılan ve yapılmaya devam edilen projelerden bahsetti. Karatay’ın yaşam standardını yükseltmek adına çalışmalara hız verdiklerini ifade ederek projelerden bahseden Hasan Kılca, “Karatay’ın bir cazibe merkezi haline gelmesini sağlarken, gönüller fethederek, yüreklerde hoş bir seda, tatlı bir hatıra bırakmak istiyoruz. Bu sebeple şehrimizi imar ederken önceliğimiz gönüllere dokunmak, gönüllerden şehrimizin tamamına köprüler kurmaktır” dedi.

karatay-3-001.jpg

Yeni Haber Gazetesi çalışanları ve yazarları Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın misafiri oldu. Konya Şehir Parkı’nda düzenlenen programda Başkan Kılca’ya Karatay Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Ciğer ile Basın ve Yayın Müdürü M. Kemalettin Nokta de eşlik etti.

KARATAY’DA 40 PARK DAHA YILSONUNA KADAR İLÇEYE KAZANDIRACAK

Karatay’ın yaşam standardını yükseltmek adına çalışmalara hız verdiklerini ifade ederek projelerden bahseden Hasan Kılca, “Bir taraftan ilçemizin dört bir tarafındaki alanlar ve parklarda yeni düzenleme ile revize çalışmaları yürütürken diğer taraftan da ihtiyacın duyulduğu mahallelere yeni parklar kazandırıyoruz. Ekiplerimiz, bu kapsamda Karatay’ın tamamındaki çocuk parklarında yenileme ve düzenleme çalışması yapıyor. Parklarda eskiyen çocuk oyun grupları tamamen yenilenirken daha işlevsel hale getirilerek vatandaşların kullanımına açılıyor. Şu anda 40 adet mahalle arası parkın yapımı için de çalışmalara başladık. Söz konusu projelerin tamamını yılsonuna kadar tamamlayacağız. Geleceğimizin teminatı olan çocukların kendi mahallelerinde güven içerisinde eğlenip güzel vakit geçirebilecekleri, eğlenirken de öğrenebilecekleri alanları oluşturmaya gayret ediyoruz. Park alanlarının daha da çoğaltılması adına çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

karatay-2-005.jpg

KARATAY’IN SOSYAL HAYATINA KATKI SUNACAK 4 TESİSİN YAPIMI SÜRÜYOR

Saraçoğlu, Orhangazi, Akabe ve Hacısadık mahallelerine kazandırılacak sosyal tesis ile kurs merkezlerinin yapımına devam ettiklerini ifade eden Kılca, “Toplamda 14,5 milyon liraya mal olacak sosyal tesislerde Millet Kıraathanesi, Kafeterya, Çocuk Oyun Kulübü, Fıtness, Buhar Odası, Aerobik Salonu, Kuaför ve Güzellik Merkezi, Sauna, Buhar Odası, El Sanatları, Takı Tasarım, Ebru, Dil Derslikleri, Müzik, Mefruşat, Resim, Giyim, Ahşap Boyama ve Yemek Atölyeleri, otopark alanları gibi daha birçok bölümler bulunacak. 4 mahallemize kazandıracağımız sosyal tesis ve kurs merkezlerimiz vatandaşlarımızın sosyal ve kültürel hayatına, eğitimine, ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar sunacak” diye konuştu.

karatay-4-001.jpg

KARATAY BELEDİYESİ, PROJELERİNDE GENÇLERİ HİÇ İHMAL ETMİYOR

Gençlerin gelişimine de önem verdiklerini vurgulayan Kılca, “Birlik ve beraberliğin pekişmesi, sosyal – kültürel etkinliklerin artmasının yanı sıra Karatay’da yaşayan gençlerin kötü alışkanlıklar yerine onların fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sunacak projeler üretmeye devam ediyoruz. Bir taraftan Karatay Yaz Spor Okulları projesini yürütürken, diğer taraftan da ilçedeki 30 okula 30 yeni suni çim saha projesi ile Karatay Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin etkinliği ve daha pek çok alanda hayata geçirdiği yatırımıyla eğitim yaşındaki gençlere ulaşmaya yönelik büyük bir çaba gösteriyoruz. Kendi projelerimizin yanı sıra STK, dernekler veya vatandaşlar tarafından Karatay’ın 80 mahallesinde yürütülen sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere önemli ölçüde destek de oluyoruz” dedi.

karatay-6-001.jpg

LAVANTA BAHÇELERİ FOTOĞRAF TUTKUNLARI İÇİN DOĞAL STÜDYO OLDU

Karatay Lavanta Bahçesi’nin Konya’da yeni bir cazibe merkezi haline geldiğini ifade eden Kılca, “Saraçoğlu Mahallesi'nde hazırladığımız 90 bin metrekarelik lavanta bahçesi, fotoğraf tutkunları için doğal stüdyo oldu.  Lavanta Bahçelerine ilgi her geçen gün artıyor. İki yıl öncesine kadar moloz yığınlarıyla kaplı alanı göz alıcı bir güzelliğe dönüştürdüğümüzü söylemeliyim. En büyük hedefimiz Konya’nın turizmine katkı sunmak. Günde binlerce ziyaretçiyi ağırlamaya devam ediyoruz. Bir haftada yaklaşık 50 bin ziyaretçi ağırladık. Özellikle cumartesi ve pazar günleri oldukça yoğun oluyor. Düğünlerden sonra gelinlerimiz, damatlarımız gelip çekim yapıyor" dedi.

karatay-5-001.jpg

“KARATAY YAZ SPOR OKULLARI” EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR

Çocukların hem fiziksel hem de zihinsel olarak gelişimine katkı sunarak sağlıklı nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Kılca, “Bu yıl toplamda 9 spor branşında kapılarımızı açtık. 432 öğrencimizin kayıt yaptırdığı projemizde, eğitimler 31 Ağustos’a kadar sürecek. Geleceğin teminatı olan çocuklar için elimizden gelen her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

KARATAY BELEDİYESİ’NDEN İKİ SOSYAL TESİS DAHA

Hizmet ve yatırımlarını ilçe sakinlerinin ihtiyaçlarına göre hayata geçirdiklerini belirten Kılca, “Akörenkışla ve Yağlıbayat Sosyal Tesislerini Yağlıbayat Mahallesi’nde düzenlenen toplu törenle geçtiğimiz günlerde açtık. Toplamda 1 milyon 300 bin TL’ye mal olan tesislerimiz, önemli bir sosyal çekim merkezi olacak. Çok amaçlı olarak hizmet verecek olan bu tesislerimiz mahallelere değer katacak. Karatay’a 7 sosyal tesisi daha kazandıracağımızı bir kez daha hatırlatayım. Karatay için var gücümüzle çalışıyor ve ilçemizin marka değerine katkı sunmak için gayret ediyoruz. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecini en iyi şekilde değerlendirerek ve hemşehrilerimizin bizden talepleri doğrultusunda ilçemizi ilmek ilmek hizmetle dokuduğumuza inanıyoruz. Bunu yaparken de vatandaşlarımızın talep, istek ve önerilerini almaya büyük özen gösteriyoruz. Karatay’ımızı merkezde olduğu gibi merkeze uzak mahallelerde de sosyal donatılarla geliştiriyoruz” dedi.

karatay-7-001.jpg

REKOR ARSA KAZANIMI SAĞLANDI

Belediyeye rekor arsa kazanımı sağladıklarını ifade eden Başkan Hasan Kılca sözlerine şu şekilde devam etti: “Rezerv alan, takas ve trampa yöntemleri ile Belediyemiz rezervlerine 5 milyon 485 bin m2 arsa kazanımı sağladık. Bu rakamın büyük bölümünü sanayi bölgeleri oluşturuyor. Belediyemizin hem ileri ki dönem planlamaları hem de yatırım hizmetlerin bütçe kısıtına takılmadan ilerlemesi açısından bu çalışmalarımız büyük mali rahatlık getirecek. Karatay’ımız yarınlara emin adımlarla yürüyecek.“

KARATAY BELEDİYESİ, ARAÇ FİLOSUNU GÜÇLENDİRDİ

İnsan ve hizmet odaklı yerel yönetim anlayışıyla ilçe halkına zamanında ve eksiksiz hizmet vermek amacıyla, sahip oldukları bütçeyi verimli ve etkin kullandıklarını aktaran Kılca, hizmet araçlarını yenileyerek daha modern hizmet vermeye başladıklarını ifade etti. Başkan Kılca, son iki yılda belediyeye alınan araç ve iş makinesi sayısının 86 adet olduğunu söyledi.

YEŞİLLER İÇİNDE BİR KARATAY OLUŞUYOR

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Geri Dönüşüm Evden Başlar” projesiyle çok daha temiz, daha yeşil ve yaşanılabilir bir Karatay’ı geleceğe taşıma hedefinde olduklarını kaydetti. Bu konuda vatandaşlarla çok güzel bir işbirliği içerisinde olduklarının altını çizen Başkan Hasan Kılca, “Günlük yaşantımızda oluşan atıkların uygun bir şekilde toplanıp geri dönüştürülmesi için Karatay genelinde eğitimler veriyoruz. Böylece atıklar, vatandaşlarımızın da desteğiyle evlerde türüne göre toplanıyor ve kaynağında ayrıştırılıp ekonomiye kazandırılıyor. Sıfır atık ve çevre konusunda hemşehrilerimizin duyarlılığı bizleri çok mutlu ediyor. Bu vesileyle projemize katkı sunan tüm hemşehrilerime bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

karatay-1-002.jpg

 “SIFIR ATIK”TA KARATAY BELEDİYESİ FARKI

Karatay Belediyesi’nin “Sıfır Atık Eylem Planı ve Yeni Yönetim” kapsamındaki projeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da ödüllendirildi. Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın da katıldığı programda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un elinden alan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, ülke genelinde ‘Sıfır Atık’ projelerini en fazla destekleyen ve hayata geçiren belediyelerden birisi olduklarını söyledi. Başkan Hasan Kılca, ilçe genelinde “Sıfır Atık” ile ilgili yaptıkları çalışmalar ve yürüttükleri projeler hakkında şunları kaydetti: “İlçemiz genelinde geri dönüşüme katkı sağlamak adına Karatay’ın birçok noktasına yerleştirdiğimiz 9 bin 961 adet kumbara kafesin yanı sıra rutin olarak vatandaşlarımıza mavi poşet de dağıtıyoruz. Caddelerimizde her 500 metrede bir olmak üzere geri dönüşüm kumbaraları koyduk. Bu kapsamda ilçemizde son 3 yılda 20 bin 424 ton ambalaj atığı toplandı. Tüm site ve apartmanlarımız ile bütün okullarımıza yönelik eğitim çalışmalarımız da devam ediyor. 2021 yılının ilk 7 ayında toplamda 18 bin 274 konut ve bin 950 iş yerinde yüz yüze eğitim gerçekleştirdik. Apartman yöneticilerimize geri dönüşüm kafesleri ve poşetlerini teslim ediyoruz. Atıkların geri dönüşümünü arttırmak ve bunu teşvik etmek amacıyla yeni bir çalışma başlattık En fazla atık toplayan site ve apartmanlarımıza çeşitli ödüller veriyoruz. Bunun dışında ilçemizin 10 farklı noktasına 8 ayrı atığın ayrışmasına imkân sağlayan Mobil Atık Getirme Merkezleri kurduk. 176 farklı noktada oluşturduğumuz Giysi, Ayakkabı ve Tekstil Ürünleri Geri Dönüşüm Kumbarası ile aylık ortalama 15 ton tekstil atığını geri dönüşüme ve ekonomiye kazandırıyoruz. Yine 50 noktada atık yağların toplanabildiği sistemimiz mevcut. 300 noktada atık pil kumbaralarımız var. İlçemizin ana arterlerine 250 adet Geri Dönüştürülebilir Atık Kumbaraları yerleştirdik. Aile Sağlığı Merkezi’nde bulunan 50 adet Atık İlaç Kumbaraları ile tarihi geçmiş ve kullanılmayan ilaçların yine toprağa veya suya karışmasını önlüyoruz. Merkeze uzak mahallelerimizde 38 farklı noktaya Zirai Ambalaj Toplama Noktaları oluşturduk. Tüm bu sıfır atık çalışmalarımızla birlikte 2018, 2019, 2020, 2021’de 20 bin 424 ton atık toplandı. Toplanan atıklar sayesinde 186 bin 293 ağacın kesilmesini önledik, 128 bin 144 litre yakıt tasarrufu sağladık. 33 milyon 733 bin 562 kw enerji tasarrufu sağladık ve 232 bin 752 metreküp suyun israfını önledik.”

İŞTE KARATAY BELEDİYESİ’NİN “SIFIR ATIK” ORDUSU!

Karatay Belediyesi’nin “Sıfır Atık” çalışmalarını Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesindeki 32 kişilik ekiple yürüttüğünü ifade eden Kılca, “Toplamda 13 araçla yaptığımız çalışmalarla bugüne kadar çok önemli mesafeler aldık. İlçemizde 800 adet çim kafes, 50 adet bitkisel atık yağ kumbarası, 50 adet atık ilaç kumbarası, 38 adet zirai ambalaj atıkları kumbarası, 330 adet mavi geri dönüşüm kumbarası, 300 adet mavi geri dönüşüm kafesi, 10 adet mobil atık getirme merkezi, 1 adet 1. Sınıf atık getirme merkezi, 1 adet atık geçici depolama alanı, 300 adet atık pil kumbarası, 8 bin adet iç mekân kutusu, 30 ton atık toplama poşeti, 30 adet 6’lı atık toplama kumbarası ile 45 adet 5’li atık toplama kumbarası olmak üzere toplamda 9 bin 955 adet kumbara ve kafes yerleştirdik. Doğaya ve doğal kaynaklara saygı çerçevesinde gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakma hedefiyle çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

KARATAY’IN YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI GÖZ DOLDURUYOR

Toplamda 1,2 megavatlık olan güneş enerji santralleri sayesinde Karatay Belediyesi’nin, belediye hizmet binası başta olmak üzere ilçenin bütün park ve tesislerin aydınlatmasını söz konusu tesislerden karşıladığını belirten Kılca, “Bölgenin güneş enerjisi potansiyelini değerlendirmek amacıyla enerjide yeni bir dönem başlattık. İki güneş enerji santralinden yılda ortalama 1,5 milyon lira kazanç sağlıyoruz. Toplamda 1.300 KW güç üreten söz konusu tesisler sayesinde belediyeye ait tüm tesislerin yıllık elektrik ihtiyacı kadar enerjisini güneşten karşılıyoruz. Bu yatırımlar sayesinde 980 tonu aşan sera gazı salınımının da önüne geçiyoruz. Güneş Enerji Santrallerinden her yıl 2.580 MWh enerji üretiyoruz. Böylelikle hem çevremize hem de ekonomimize katkı sağlıyoruz” dedi. 

HER BİR FİDAN TEMİZ BİRER NEFES DEMEKTİR

Yeşil alan çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Hasan Kılca, “Daha Yeşil Bir Karatay sloganıyla hareket ediyoruz ve bu doğrultuda ekiplerimiz, şu anda ağaçlandırma sahalarımızın yanı sıra ilçemizin dört bir yanında ağaçlandırma ile yeşillendirme çalışması yapıyor. İlçe genelinde toplamda 60 bin metrekarelik bir alanda yeşillendirme ve park çalışmamız bulunuyor. Bugüne kadar birçok parkı ilçemize kazandırdık. Belediye olarak belirlediğimiz pek çok noktada da ağaçlandırma, yeşil alanlar ve oyun gruplarından oluşan mahalle parklarının yapımına başladık. Bu parklarımızı da tamamlayarak inşallah en kısa sürede hemşerilerimizin hizmetine sunacağız. Bu projelerimizin yanı sıra önümüzdeki dönemlerde ihtiyacın olduğu daha birçok noktamıza da park yapımına devam edeceğiz. Çünkü temel hedefimiz, geleceğimiz ve gelecek nesillerimiz. Bugün ilçemize ektiğimiz her bir fidan ve yaptığımız her bir park, yarın gelecek nesillerimiz için sağlıklı ve temiz birer nefes demektir. Bunun için de tüm ekiplerimizle sahada çalışmalarımızı arttırarak ve çeşitlendirip geliştirerek sürdüreceğiz” diye konuştu.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ