Karatay Belediyesi “Sıfır Atık Projesi”nde önemli uygulamalara imza atıyor

Türkiye genelinde çöp ayrıştırma ve atıkların ekonomiye geri dönüşümünü sağlamak amacıyla devam ettirilen “Sıfır Atık Projesi” Karatay Belediyesi tarafından başarıyla sürdürülüyor.
Karatay Belediyesi “Sıfır Atık Projesi”nde önemli uygulamalara imza atıyor

Son yıllarda tüm dünya genelinde doğal kaynakların azalması, var olan kaynakların korunamaması veya israf edilmesi, doğaya ve insana zarar veren atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi konusunu daha da önemli bir hale getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık Projesi”, ülkemizde hammadde ve enerji israfın önüne geçilmesi konusunda önemli bir mesafe almasını sağladı.

karatay-belediyesi-sifir-atik-1.jpg

İLÇENİN 30 İŞLEK NOKTASINA ATIK GEÇİCİ DEPOLAMA ÜNİTELERİ YERLEŞTİRİLDİ

Karatay Belediyesi de “Sıfır Atık Projesi”nin başladığı günden bu yana önemli uygulamalara imza atarak geri dönüşüm konusunda önemli katkılar sağladı. Kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi ve atıkta geri kazanımın sağlayarak ülke ekonomisine fayda sağlamak amacıyla bir projeyi daha hayata geçiren Karatay Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, ilçenin özellikle yoğun ve işlek 30 noktasına kâğıt, karton, plastik, cam, metal ile kompozit gibi geri dönüşümü olabilen atıkların konduğu “Atık Geçici Depolama Üniteleri” yerleştirdi. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, sonu uygulamalarının ilçede ortaya çıkan her bir atığın geri dönüşüme kazandırılmasını amaçladıklarını dile getirerek bugüne kadar titizlikle devam ettirdikleri “Sıfır Atık Projesi”ne kıymetli bir katkı sunacağını söyledi.

karatay-belediyesi-sifir-atik-2.jpg

BİRÇOK YERE TIBBI ATIK KUTULARI YERLEŞTİRİLDİ

Karatay Belediyesi, yeni tip Koronavirüs salgınının ardından ilçe genelinde aldığı tüm önlem ve tedbirleri en üst seviyede tutmaya devam ediyor. Salgın ile birlikte kullanımı bir hayli artan maske ve eldiven gibi hijyenik malzemelerin insan sağlığına zarar vermeden bertaraf edilmesi amacıyla Karatay Belediyesi tarafından ilçenin birçok noktasına tıbbi atık kutuları yerleştirildi.

karatay-belediyesi-sifir-atik-3.jpg

BİSİKLETLİ EKİPLER, SOKAĞA ATILAN MASKE VE ELDİVENLERİ TOPLUYOR

Karatay Belediyesi, sokağa atılan ve salgın için riskli görülen maske ve eldivenleri toplamak için çalışma başlattı. Karatay Belediyesi; Sıfır Atık Biriminden seçilen, tulum, çift kat maske ve eldiven giyen personele, üç tekerli bisikletler temin edildi. Cadde ve sokakların yanı sıra kaldırımlarda da faaliyetini sürdüren ekipler, sokaklarda kullanılmış maskeleri bisikletin arkasına monte edilen ve üst düzey izolasyon sağlanan kapalı kutuda biriktiriyor. Atıkları toplamak için uzun mandallı çubukları kullanan ekipler, 7 gün 24 saat verdikleri mesai ile toplum sağlığına önemli katkı sağlıyor. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, toplanan atıkların bir dizi işlemlerin ardından üst düzey tedbirlerle Tıbbi Atık Sterilizasyon Merkezi'ne gönderildiğini belirterek, "Buraya götürülmeden önce atıklar 72 saat iç içe geçirilen torbalarda bekletiliyor. Daha sonra merkeze gönderiyoruz. Halkımızın sağlığı için bu hizmetleri vermeye gayret gösteriyoruz." diye konuştu.

karatay-belediyesi-sifir-atik-10.jpg

3 ADET MOBİL ATIK GETİRME MERKEZİ KAZANDIRILDI

Karatay Belediyesi ilçeye üç adet Mobil Atık Getirme Merkezi kazandırdı. Mobil Atık Getirme Merkezleri yoğun olarak kullanılan Nakipoğlu, Akabe ve Karaciğan Mahallelerinde vatandaşların hizmetine sunuldu. Mobil Atık Getirme Merkezi ile doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu sağlanması, atık miktarının azaltılarak geri dönüşüme katkı sağlaması hedefleniyor. Başkan Kılca; Mobil Atık Getirme Merkezi ile amaçlarının; kaynağında ayrı toplanan pil, metal, cam, elektrikli-elektronik gibi atıkları diğer atıklarla karıştırmadan depolayıp geri dönüşüm merkezlerine göndermek ve bu tür atıklarından ötürü oluşabilecek çevre kirliliğinin önüne geçmek olduğunu söyledi.

karatay-belediyesi-sifir-atik-5.jpg

32 MAHALLEYE ZİRAİ AMBALAJ TOPLAMA NOKTASI OLUŞTURULDU

Karatay Belediyesi, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Karatay İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Karatay Ziraat Odası işbirliğiyle “KOP TEYAP ile Sağlıklı Üret, Sağlıklı Tüket” projesi hayata geçti. Proje kapsamında ilçesindeki tarla tarımının yoğun yapıldığı 32 mahalleye Zirai Ambalaj Toplama Noktaları oluşturuldu. Amaçlarının doğada gelişigüzel bırakılan veya yakılan zirai ambalajların toplanıp bertaraf edilmesi olduğunu belirten Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, "Projeyle amacımız, üreticimizin kullandığı ilaçlardan kalan ambalajların doğaya, çevreye, bitkiye, hayvanlara ve insanlara zarar vermesinin önüne geçmektir” ifadelerini kullandı.

karatay-belediyesi-sifir-atik-6.jpg

KULLANILMIŞ KIYAFETLER 'KUMBARALAR' SAYESİNDE EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

Kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi ve atıkta geri kazanımın sağlayarak ülke ekonomisine fayda sağlamak amacıyla bir projeyi daha hayata geçiren Karatay Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, ilçenin özellikle yoğun ve işlek 130 noktasına eski ve kullanılmayan giysilerin bırakılabileceği 'Giysi ve Tekstil Atık Kumbaraları' yerleştirdi.  İlçe sakinleri eski ya da giymedikleri giysileri, ayakkabı, aksesuar ve tekstil eşyalarını kumbaralara bırakarak temiz çevre ve geri dönüşüme katkıda bulunacak. Kumbaralarda toplanan malzemeler geri dönüşüm tesislerinde dönüştürülerek yeni giysilerin üretilmesinde kullanılacak. Tekstil atıklarının çöpe ve doğaya karışmasını önleyecek 'Giysi ve Tekstil Atık Kumbaraları' ile ilçe sakinlerinin desteğiyle aylık ortalama 20 ton tekstil atığının geri dönüşüme ve ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

AYŞE AKINCI / YENİ HABER GAZETESİ

karatay-belediyesi-sifir-atik-4.jpg
 

karatay-belediyesi-sifir-atik-7.jpg

karatay-belediyesi-sifir-atik-8.jpg

karatay-belediyesi-sifir-atik-9.jpg