Karatay’ın turizmdeki yeni gözdeleri: Obruk Hanı ve Boncuklu Höyük

Karatay; tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin önemli ilçelerinden birisi. Karatay Belediyesi de böylesine önemli bir ilçedeki birbirinden zengin kültürel varlıkları hem turizme kazandırmak hem de gelecek nesillere ulaştırmak amacıyla birçok proje yürütüyor.
Karatay’ın turizmdeki yeni gözdeleri: Obruk Hanı ve Boncuklu Höyük

Karatay; tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin önemli ilçelerinden birisi. Karatay Belediyesi de böylesine önemli bir ilçedeki birbirinden zengin kültürel varlıkları hem turizme kazandırmak hem de gelecek nesillere ulaştırmak amacıyla birçok proje yürütüyor. 10 bin 300 yıllık geçmişiyle arkeoloji meraklılarının yanı sıra yerli-yabancı turistlerin de ilgi odağı haline gelen Boncuklu Höyüğü ile Selçuklu dönemi kervansarayı Obruk Hanı ile ilgili çalışma yürüten Karatay Belediyesi, her iki tarihi yerin turizme kazandırılması için büyük çaba harcıyor.

boncuklu-hoyuk-ve-obruk-hani-9.jpg

Karatay’a bağlı Hayıroğlu Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Boncuklu Höyüğü, yaklaşık 10 bin 300 yıllık geçmişiyle 9 bin yıllık Çatalhöyük’ün tahtını sallayacak gibi görünüyor. İngiltere Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dougles Baird başkanlığında devam eden höyükteki kazı çalışmaları, Profesör Andrew Fairbairn ve Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Gökhan Mustafaoğlu’nun da olduğu 60 kişilik başarılı bir ekip tarafından yürütülüyor.

boncuklu-hoyuk-ve-obruk-hani-2.jpg

BONCUKLU HÖYÜK YENİ BİR TURİZM MERKEZİ OLACAK

Arkeoloji dünyasında da büyük merak uyandıran ve şimdiden yerli-yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Boncuklu Höyüğü, Karatay Belediyesi tarafından da yakından takip ediliyor. Özellikle son yıllarda Konya’ya gelen turist sayısının daha da arttırılması ve bölgenin turizmden aldığı payın daha da yükseltilmesi adına birçok önemli projeye imza atan Karatay Belediyesi, Boncuklu Höyüğü’nün tanıtılması için özel bir gayret gösteriyor. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Boncuklu Höyüğü’ndeki çalışmalara her zaman destek olacaklarını ifade ederek söz konusu çalışmalarla Karatay’ın gizli kalmış tarihinin gün yüzüne çıktığını ifade etti. Başkan Hasan Kılca, “Boncuklu Höyüğü, insanlığın ortak mirası ve Karatay ile Konya’nın önemli bir değeri.  Önümüzdeki dönemlerde yürütülecek çalışmalarla inanıyorum ki burası, tarih meraklılarının keyifli bir keşfe çıkacakları önemli bir yer haline gelecek. Karatay Belediyesi olarak bizler de bu tarihi değerin yaşatılması, tanıtılması ve turizme kazandırılması adına elimizden geleni yapacağız. Belediye olarak bölgenin daha da gelişmesi, yolunun, çevre düzenlemesinin yapılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Boncuklu Höyüğü inşallah yeni bir turizm merkezi olacağını ve ziyaretçi sayısının da önümüzdeki yıllarda 20-30 kat artacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

boncuklu-hoyuk-ve-obruk-hani-3.jpg

BONCUKLU HÖYÜĞÜ ÇATALHÖYÜK’ÜN ATASI

Boncuklu Höyüğü Kazı Başkanı ve İngiltere Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dougles Baird ise höyükteki 4 farklı alanda çalışma yürüttüklerini dile getirerek, “Buradaki çalışmalarımızda buğday, bezelye ve mercimek gibi tahılların 10 bin yıl önceden olduğunu tespit ettik. Çatalhöyük’ün aksine burada tarım daha az yapılmış ama mimari ve yerleşim uygulamaları bakımından burası Çatalhöyük’ten bin yıl kadar önce kurulmuş. Yani Boncuklu Höyüğü, Çatalhöyük’ün atası. Yine DNA testleri sonucunda buradaki toplumun Güneydoğu Avrupa’ya yayıldığını görüyoruz. Tarım ürünlerinin alışverişine yönelik olarak ticari amaçla Avrupa’ya gidişlerin olduğunu tespit edebiliyoruz.”

boncuklu-hoyuk-ve-obruk-hani-4.jpg

OBRUK HANI VE KIZÖREN OBRUĞU DA TURİZME KAZANDIRILIYOR

Karatay Belediyesi, 10 bin 300 yıllık Boncuklu Höyüğü’nün yanı sıra 180 metre genişliği ve 145 metreden fazla derinliğiyle platodaki en derin obruklardan biri olan Kızören Obruğu ile obruğun hemen yanı başında bulunan Selçuklu dönemi kervansaraylarından Obruk Hanı’nın da turizme kazandırılması için çalışma yürütüyor. Obruk Hanı’nda yürütülen restorasyon çalışmaların tamamlanmasıyla Han, turizmde önemli bir cazibe merkezi haline gelecek. Öte yandan Obruk Gölü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edildi. Şehir merkezine 75 kilometre uzaklıkta, Konya-Aksaray kara yolunun 4 kilometre kuzeyinde yer alan Obruk Hanı ve Kızören Obruğu, Kapadokya'ya yolculuk edenlerin ve turist kafilelerinin uğrak yerlerden biri.

boncuklu-hoyuk-ve-obruk-hani-5.jpg

BAKAN MURAT KURUM YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Göreve geldiği ilk günden bu yana Konya ve Konya Projelerini yakından takip eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da doğa harikası "Kızören Obruğu" ve 800 yıllık Obruk Hanı’nın restorasyon çalışmalarını yakından takip ederek projenin bir an önce tamamlanması için gayret gösteriyor. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Karatay Belediyesi olarak sadece fiziki çalışmalar değil, bunun yanında sosyal, kültürel ve turizm alanlarında da önemli projelere de imza attıklarını belirterek Konya’nın tarihi ve doğal güzelliklerinin turizme kazandırılması için yoğun gayreti içinde olduklarını aktardı.

boncuklu-hoyuk-ve-obruk-hani-6.jpg

OBRUK HANI VE KIZÖREN OBRUĞU BÖLGEYİ TURİZM MERKEZİ HALİNE GETİRECEK

Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Obruk Hanı ve Kızören Obruğu'nun bölgeyi son derece önemli hale getirdiğini belirten Başkan Hasan Kılca, “Selçuklu’ya başkentlik yapmış Konya’mızın her köşesinde birbirinden kıymetli eserler bulunuyor. Tarih ve doğal güzelliğin buluştuğu bu güzergahta Zazadin Hanı'ndan Sultanhanı’na kadar çok sayıda kervansaray var. Han turizmi açısından da bu rota oldukça önemli. Obruk Hanı da bu önemli eserlerden. Obruk içinde oluşan göl ile Selçuklulardan günümüze kadar uzanan han, birbirini çok güzel bir biçimde bütünlüyor. Karatay Belediyesi olarak bizler de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve Konya Valiliğimizin de desteğiyle restorasyon çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Obruk Hanı’nı bir an önce turizme kazandırmak için canla başla çalışarak emek veren herkese teşekkür ediyorum. Obruk ve han çevresindeki çalışmalarımızın tamamlanmasıyla birlikte burayı daha da canlandırmayı ve turizmin yeni bir merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Kızören Obruğu ve Obruk Hanı’nın olduğu bu bölge, yerli ve yabancı turistlerin yeni uğrak noktası haline gelerek gözde bir turizm merkezi olacak” ifadelerine yer verdi.  Obruk Hanı’nın hemen arkasında bulunan Kızören Obruğu’nun da dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir doğa harikası. Gölün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edildiğini de hatırlatan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, ülkemiz ve Konyamızın gelişmesi için büyük destek veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Konya’nın tüm projelerinde katkıları bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a da teşekkür etti.

MUSTAFA ÇİMEN / YENİ HABER GAZETESİ

boncuklu-hoyuk-ve-obruk-hani-7.jpg

boncuklu-hoyuk-ve-obruk-hani-8.jpg

boncuklu-hoyuk-ve-obruk-hani-1.jpg