Kardeş ülke Azerbaycan Ermeni’ye geçit vermedi!

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma çıktı. Ermenistan ordusunun sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine top atışı gerçekleştirdiği bildirildi. Azerbaycan, çatışmada 4 askerin şehit olduğunu açıkladı. Ermenistan’ın ise 30 askeri öldürüldü.
Kardeş ülke Azerbaycan Ermeni’ye geçit vermedi!

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma çıktı. Ermenistan ordusunun sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine top atışı gerçekleştirdiği bildirildi. Azerbaycan, çatışmada 4 askerin şehit olduğunu açıkladı. Ermenistan’ın ise 30 askeri öldürüldü. Azerbaycanlı Tarihçi Senan Kazımoğlu bölgedeki son durumu gazetemiz Yeni Haber’e anlattı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimin esas sebebi ise Dağlık Karabağ. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir gerilim bölgesi haline geldi. Karabağ Ermenileri, Karabağ’ın Sovyet Azerbaycan’dan Sovyet Ermenistan’a geçmesi gerektiğini talep etmesiyle tırmanan gerilim 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Taraflar arasındaki ateşkese rağmen Azerbaycan ve bölgeyi işgal eden Ermenistan sınırında sık sık çatışma yaşanmaya devam ediyor. Bölgedeki gerilim bölgedeki doğalgaz ve petrol boru hattı koridoru dolayısıyla uluslararası kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor. Kardeş ülke Azerbaycan güne Ermenistan saldırısıyla başladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ermenistan askeri birliklerinin top atışı ile birlikte Tovuz şehrine saldırdığını, çıkan çatışma sonucunda 4 Azerbaycan askerinin şehit düştüğünü açıkladı.

30 ERMENİ ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Azerbaycanlı Tarihçi Senan Kazımoğlu bölgedeki son durumu gazetemiz Yeni Haber’e anlattı. Azerbaycan’ın Tovuz şehrinin Ermenistan’la sınır olduğunun bilgisini veren Kazımoğlu, “12 Temmuz’da öğlen saatlerinde o bölgede Azerbaycan mevkisi ağır silahlarla ateş altına alındı. Azerbaycan da buna karşılık verdi. Yapılan hamle, Azerbaycan’dan yeni bir mıntıka alma, bir kısım toprağını alma hamlesiydi.  Azerbaycan da bu hamleyi karşıladı ve geri püskürttü. Bu püskürtme esnasında Azerbaycan’ın 4 şehidi 5 de yaralısı oldu. Karşı tarafta ise 30’un üzerinde Ermeni askerinin öldürüldüğü haberi geldi” dedi.

senan-kazimoglu.jpg

“AZERBAYCAN’DA GÖNÜLLÜ ASKERLİĞE AKIN AKIN BAŞVURU OLDU”

Karabağ meselesinin artık askeri meseleyi geçtiğini söyleyen Kazımoğlu, “Çünkü Azerbaycan’ın sadece asker sayısı nerdeyse Ermenistan ordusunun asker sayısının 3 katına yakındır. Nüfus olarak da Ermenistan bugün 3 milyon civarındadır. Azerbaycan’ın ise 10 milyonun üzerindedir. Askeri olarak da her alanda, tüm mühimmatta Azerbaycan ordusu Ermenistan’a göre 3 kat daha güçlüdür. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı ve Savunma Bakanlığı da açıklama yaptı. Bu yapılanların provokasyon olduğu dile getirildi. Ermenistan’ın bu provokasyonlarını Azerbaycan ordusu geri püskürttü. Anında cevap verildi. Bunun dışında Azerbaycan halkı 12 Temmuz akşamından itibaren askeri seferberlik için başvuruya koştu. Gönüllü şekilde orduya destek olmak istediler. Aynı şekilde yine sokaklara çıkıp Karabağ’a destek gösterileri yapıldı” diye konuştu.

“ERMENİSTAN 2006’DA DA BENZER HAMLEYİ YAPTI”

Ermenistan’ın 2006 yılında da benzer hamlede bulunduğunu hatırlatan Kazımoğlu, “Tovuz şehri, Karabağ’ın sınırları arasında değildir. Daha kuzeyde yer almaktadır. Tovuz’un karşısındaki bölge uluslararası kamuoyunda Ermenistan’ın arazisi olarak gözüküyor. Bu savaş Karabağ’da değil daha kuzeyinde gerçekleşmektedir. Her ne kadar bizim tarihi bölgemiz olarak gözükse de orası Ermenistan bölgesi olarak gözüküyor. 2006 yılı Nisan savaşında da Ermenistan yine böyle bir hamlede bulunmuştu. Fakat Azerbaycan olarak Karabağ’dan birtakım yerleri almayı başardık. Çünkü Karabağ toprağı resmiyette tüm dünyanın kabul ettiği şekilde resmiyette Azerbaycan toprağıdır. Orada her türlü operasyon yapmaya yetkimiz vardır. Fakat şu anda Tovuz’dan harekete geçtikleri için karşısındaki Ermenistan arazisi söz konusu olmaktadır. Her ne kadar cevap versek de bu hamlemiz dünya kamuoyunda bizi işgalci durumuna düşürebilir. Ermeniler de normal saldırı için Tovuz’u boş yere seçtiğini düşünmüyorum. Tovuz şehri Karabağ savaşından bu yana Ermenistan sınır olup da bir karış toprağını vermeyen bir yerdir. Öyle de sembolik bir anlamı vardır. Ermenistan ekonomisi sıkıntılı bir durumdadır. Yer altı serveti, halkını besleyecek kadar gelir getireceği bir kaynağı yoktur. Bir de Karabağ savaşından dolayı Azerbaycan ile Türkiye sınırlarını kapatınca sadece İran ile iletişimleri var. Bu da onların ekonomisini olumsuz olarak etkilemektedir. Bu saldırgan tutumları ekonomilerinden dolayıdır. Pandemiden dolayı bu durumdadırlar” bilgisini verdi.

“İÇ POLİTİKA MALZEMESİ YAPTILAR”

Ermenistan Başbakanı’nın popülist söylemlerle iç politika hamleleri yaptığını ifade eden Kazımoğlu, “Ermenistan Başbakanı Paşinyan göreve gösterilerle gelmiştir. Birçok vaatlerde bulunmuştur. Popülist çıkışları olmuştur. Bunları karşılayacak ekonomik gücü yoktur. İlaveten pandemi sürecinde ekonomileri daha da zarar görmüştür. Dışarıdan gelen paralar da sıkıntıya düşmüştür. Halkı cephe almaya başladı. Paşinyan’ı sıkıntılı günler beklemektedir. Bölgede Rusya’ya karşı Paşinyan daha özgür hareket etmek istemektedir. Bundan dolayı Ermenistan zor durumdadır ve dikkati başka yöne çekmek istemektedir. O yüzden böyle bir provokasyona giriştiklerini düşünmekteyim” dedi.

“MİNSK GRUBUNA İNANMIYOR, GÜVENMİYORUZ”

Dağlık Karabağ meselesinin uluslararası alanda hukuki boyutuyla Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu ilgilendiği bilgisini veren Kazımoğlu, “Fakat bu kuruma Azerbaycan halkı güvenmemektedir. 1992’de bu kurum kurulduğunda şehir işgal altındaydı. Kurum kuruldu fakat faaliyete geçirilmemişti. Azerbaycan, Karabağ’da karşı hamleler yapınca ve işgal edilmiş toprakları yavaş yavaş geri almaya başlayınca bu kurum devreye girmiştir. Problemin barışçıl yolla çözülmesiyle ilgili söz sahibi olmuştur. Bu grubun da 3 ülkesi vardır. Rusya, Amerika ve Fransa. Üçü de Ermenilere yakın ülkelerdir. Azerbaycan halkı da bunlardan bir fayda olmadığının farkındadır. 1994’te faaliyete başlayan bir kurumdur. Bu zamana kadar müzakereler yoluyla tek bir karış bile toprak almadık. Karabağ’dan aldığımız tek toprak 2016 yılındaki Nisan savaşları sırasında oldu. Onu da savaşla aldık. Azerbaycan artık bu kuruma inanmamaktadır. Aksine bir hareket yapınca da bu kurum baskılar yapmaya başlamaktadır. Birçok barış yöntemleri vardır. Bunların birçoğunu da Ermenistan reddetmektedir. Fakat Azerbaycan, bu kurumun Ermenistan’a bir yaptırım uygulamadığını, gerektiği zamanda Karabağ topraklarını silahla alabileceğini her fırsatta vurgulamaktadır. Bütün dünyada uluslararası kuruluşlar Karabağ’ı Azerbaycan toprakları olarak tanımaktadır. Ermenistan’ın Karabağ’dan kayıtsız şartsız çıkmasıyla ilgili Birleşmiş Milletlerin dört tane beyannamesi bulunmaktadır. Fakat bu beyannameler halen uygulanmamaktadır. Azerbaycan halkı da artık bunun savaşla alınmaktan başka yolu olmadığını düşünmektedir. Sadece barışı bozan taraf olmamak için, Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Savunma Bakanı her seferinde defalarca şunu vurgulamaktadır. Eğer bu barıştan bir sonuç çıkmazsa Azerbaycan kendi topraklarını silah gücüyle alacaktır. Gerektiği zaman da bunu yapacağız şeklinde açıklamalar yapılmaktadır” dedi.

“BİR MİLLET İKİ DEVLETİZ”

Türkiye’ye her zaman her anda bizim yanımızda bulunduğu için teşekkür ediyoruz diyen Kazımoğlu, “Bir millet iki devletiz. Bu süreçte de bizlere en büyük destek Türkiye’den gelmiştir. Azerbaycan vatandaşı olarak kardeş Türkiye’mizin hem devletine hem de milletine teşekkür ediyorum. Olayların başladığı ilk saatlerde Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklama geldi. Ermenistan’ın bu hareketini şiddetle kınayan bir açıklama oldu. Ayrıca Türkiye’nin tüm imkanlarıyla Azerbaycan’ın yanında olduğu belirtildi. Şuanda Azerbaycan’ın kendi ordusu, askerleri Ermenistan’a karşı koymaya yeter. Şu an için kardeşimiz Türkiye’nin desteğine ihtiyaç görülmüyor. Gerektiğinde destek alırız” ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ