Karneler alındı, YKS’ye az kaldı!

Milyonlarca öğrenci 2020-2021 eğitim öğretim yılının sona ermesiyle birlikte karne heyecanı yaşadı. Üniversite sınavına hazırlanan 12’nci sınıf öğrencilerinin ise bir senelik sınav maratonunun sona ermesine sayılı günler kaldı.
Karneler alındı, YKS’ye az kaldı!

2020 - 2021 eğitim öğretim yılının sona ermesiyle birlikte milyonlarca öğrenci karne heyecanı yaşadı. Üniversite sınavına hazırlanan 12’nci sınıf öğrencilerinin ise bir senelik sınav maratonununsona ermesine sayılı günler kaldı. Sınava hazırlanan öğrencilerin uzun bir süreci geride bırakacağını ifade eden İsmail Yazıcı, “Öğrenciler, bu dönemde sınavların hiçbir şeyin sonu olmadığını ancak birçok şeyin de başlangıcı olduğunu unutmamalı” dedi.

karneler-alindi-yksye-adim-adim-1.jpg

Eğitim- öğretim yılının sona ermesiyle birlikte Yükseköğretim Kurumları Sınavına da (YKS) sayılı günler kaldı. 2 milyonun üzerinde aday 26-27 Haziran'da hayallerindeki üniversiteye girmek için sınavda ter dökecek. Kent Özel Öğretim Kursu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yazıcı, sınava az bir zaman kala sınavda başarıyı artırmak için öğrencilere bazı tüyolar verdi.

‘POZİTİF DÜŞÜNÜN VE POZİTİF İNSANLARLA VAKİT GEÇİRİN’

Özellikle bu süreçte pozitif düşünmeye ve pozitif insanlarla vakit geçirmeye özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden İsmail Yazıcı, “Öğrencilerbu süreçte hiçbir şey yapmayacak kadar rahat olmamalı. Kaygı seviyesini arttıracak şekilde bilinçsizce her şeyi yapmaya çalışmamalı. Uyuma, uyanma ve yeme alışkanlıkları gibi günlük hayattaki ihtiyaçlarını sınav günü ile aynı olacak şekilde ayarlamalılar. Abur cubur ya da Fast-Food olarak nitelendirilen yiyeceklerden de kaçınılmalıdır. Sınav öncesinde hafif bir akşam yemeği yemek ve sınav sabahında da iyi bir kahvaltı yapmak önemli. Sınavda rahat edilebilecek ve hava koşulları dikkate alınarak seçilmiş bir kıyafet tercih edilmelidir. Eğer akla olumsuz şeyler gelirse kendilerini bu düşüncelerden uzaklaştıracak şeylere yönlendirmeye çalışılmalı, bol oksijen alınabilecek ve enerjilerini dengeleyebilecek kısa yürüyüşler yapılmalı” şeklinde konuştu.

ismail-yazici-karneler-alindi-yksye-adim-adim.jpg

‘EKSİK OLDUĞUNUZ KONULARA ODAKLANIN’

Öğrencilerin bu süreçte TYT-AYT konuları fark etmeksizin bariz eksiklerini bildikleri konulara odaklanmalarının önemine dikkat çeken Yazıcı, “Bunları yaparken çözdükleri denemeleri de analiz ederek tekrar etmesi gereken konuları ortaya çıkarıp o konulara çalışmayı da ihmal etmemeliler. Artık son tekrarlar ve konu çalışmaları yapılmalı bu çalışmalar da öğrencilerin sene içerisindeki tuttuğu defterler, MEB kitapları ve bu dönemde Kent Özel Öğretim Kursu olarak bizim de başarılı bir şekilde yaptığımız ve çok memnun kalınan online derslerin kayıtları ile yapılabilir. Birçok öğrenci bu süreçteki çözdüğü denemelerde kendilerine en uygun stratejiyi bulmaya çalıştılar. Artık üzerinde fazla oynamadan küçük değişiklerle ve duruma göre de bir B planları olarak son denemelerde de aynı stratejiyi sürdürmeliler. Özellikle TYT'de zaman yönetiminin çok önemli olması nedeniyle öğrenciler turlama tekniğini kullanmalı sorular üzerinde fazla oyalanmamaya özen göstermeliler.” diye aktardı.

‘İŞLEMLERİ ZİHİNDEN DEĞİL KİTAP ÜZERİNDEN YAPIN’

İşlem gerektiren soruları zihinlerinde değil kitapçığın üstünde yapmaları gerektiğinin altını çizen Yazıcı, şöyle konuştu: “Soruları önyargıdan uzak değerlendirmeli her soruda bir aldatmaca olduğunu düşünmemeliler. Bunun sonucunda en basit sorularda gereksiz zaman kaybetmez ve doğru sonuca yanılmadan ulaşabilirler. Aksi halde önyargıyla okunan sorularda soru içinde öğrencilere verilmeyen bilgileri düşünebilirler ve bu yüzden doğru şıktan uzaklaşabilirler. Sınav anı ya da hemen öncesi ile ilgili de konuşacak olursak sınavın ilk 10-15 dakikasında heyecanlanmak normaldir. Bunun bir zaaf olmadığını ve hemen hemen herkesin az ya da çok bu heyecanı yaşadığını bilmek öğrencileri rahatlatacaktır. Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bilinenler unutulmuş gibi bir düşünceye kapılınsa da bunun gerçek olmadığı ve o anki sınav psikolojisinden kaynaklandığı bilinmeli ve sakin kalınmaya çalışılmalıdır.”

karneler-alindi-yksye-adim-adim-4.jpg

‘ÖĞRENCİLER TÜM MÜFREDATTAN SORUMLUDUR’

Öğrencilerin tüm müfredattan sorumlu olduğunun bilgisini veren Yazıcı, “Kent Özel Öğretim Kursu olarak bizler de öğrencilerin bu gibi durumları tecrübe etmesi adına sınava 3 hafta kala gibi bir sürede konularımızı bitirdik ve neredeyse her gün yaptığımız seri denemeler ve soru çözümleri ile öğrencilerimizin yanında olmaya devam etmekteyiz. Bu sene de etkisini devam ettiren pandemi süreci nedeni ile geçen sene öğrenciler 2. oturum olan AYT'de 12’inçi sınıf konularının bir kısmından muaf olmuşlar ve 1. Oturum TYT’de de sınav süresine 30 dakika eklenmişti. Bu sene bizim gibi kursların da destekleyici olmaktan çıkıp başrole geçtiği bu süreç daha iyi yönetildi ve müfredattan konu çıkartılması veya sınav süresinin arttırılması gibi bir durum gündeme gelmedi.” ifadelerine yer verdi.

‘DENEME SINAVLARI SINIF ORTAMINDA ÇÖZÜLMELİ’

Öğrencilerin son denemelerini sınıf ortamında çözmesi gerektiğini ifade eden Yazıcı, “Denemeler en uygun fiziki ortamların ve pandemi tedbirlerinin sağlandığı okullarda ya da kurslarımızda sınıf ortamında çözülmeli öğrenciler gerçek sınav öncesinde son provaları rakipleri ile birlikte tecrübe etmelidirler. Bu gibi imkanları olmayan öğrenciler evlerinde fazla ses ve gürültünün olmadığı alanlar oluşturmalı, sınav başlangıç-bitiş saatlerine göre ve belki de maske ile deneme sınavlarını gerçekleştirebilirler. Şimdiden sınava girecek tüm öğrencilerimize başarılar diler bu zor süreçte emeklerinin karşılıklarını almalarını temenni ederim.” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ