Kasalarına girildi! Yeni Haber 1. sayfadan duyurdu!

YENİ HABER / HABER MERKEZİ
Kasalarına girildi! Yeni Haber 1. sayfadan duyurdu!

Konya’da, Avukat Memduh Oğuz’la başlayan Paralel yapı operasyonları çerçevesinde, yönünü örgütün gelir kaynaklarına çeviren Konya Emniyeti, işadamlarını sorguya çağırıyor. 1000’in üzerindeki işadamına ‘himmet’ adı altında yapılan bağışların arka planı soruluyor.

1000 İŞADAMI İFADEYE ÇAĞRILACAK

Geçtiğimiz günlerde Konya Barosu avukatlarından Memduh Oğuz’un tutuklanmasıyla başlayan Paralel Yapı operasyonları son iki günde farklı bir boyut kazandı. Yapının ekonomik ve finansal boyutu üzerinde inceleme başlatan Konya Emniyeti, Konya’da Yapıya himmet adı altında bağış yapan 1000’in üzerindeki işadamını ifadeye çağırdı.

Küçük gruplar halinde ifadeye gelen işadamlarının sorgularında bağışların nasıl toplandığı konusunda önemli ipuçları verdikleri bildirildi. Yetkililer şu ana kadar yapıya bağışta bulunan 35 işadamının sorgularının tamamlandığını ifade ediyor.

YAPININ FAALİYETLERİ MERCEK ALTINDA

Bu sorgularda, yapının bağışçılarını sektör sektör ayırıp birer mütevelli heyeti oluşturduğu ve bu sayede bağışları kolaylıkla kontrol altında tutabildiği tespit edildi. Sorguya alınan işadamlarından çoğunluğunun bağışları “Gönüllü” olarak yapmadıkları, “Himmet” toplama adına gelen yapıya mensup kişilerin tehdit, şantaj ve korkutmaları nedeniyle yaptıkları yönünde ifade vermesi, Operasyonun ‘neden yapıldığı’ ve gerekliliğini gözler önüne serdi. Hatta işadamlarından birinin, yapıya mensup kişiler tarafından “Bugünlerde geçecek ve hepinizden tekrar hesap soracağız” diye tehdit aldığını söylemesi tehlikenin boyutlarını göstermesi açısından önemli olarak değerlendirildi.

İŞ ADAMLARI TEHTİD ALDIKLARINI SÖYLEDİLER

Yetkililer sorgular sırasında işadamlarının herhangi bir şekilde kendilerine bağlanarak düzenli para ödemek zorunda bırakıldığı bilgisine de ulaştı. Bir işadamı da ifadesinde ‘Devlette hala biz varız, güçlüyüz, gücümüzü kaybetmeyiz’ diyerek kandırıldım ve yardımda bulundum dediği öne sürüldü. Bir başka işadamının da yıllarca yardımda bulunduğunu ancak üç yıllık bir dönemde ekonomik sıkıntı içine girdiğinde kimsenin uğramadığını, durumunu düzeltir düzeltmez yeniden bağış için kapısını çaldıklarını ancak bu seferde kendisinin vermemek için mücadele ettiğini kaydettiği ifade ediliyor.

DEVLET YAPIYI BİTİRMEKTE KARARLI

30-50 kişilik küçük gruplar halinde ifade almaya devam eden Yetkililer bu noktada önemli bilgilere ulaştı. Başbakan ve Cumhurbaşkanının örgütün bitirilmesi noktasında kararlılıklarının ortada olduğunun altını çizen yetkililer, bu konuda gösterilecek hassasiyetin yapının çökertilmesini hızlandıracağı noktasında her kesime uyarılarda bulunuyorlar. Devletin bu noktada gücü ve kararlılığının herkes tarafından fark edilmesinin gerekliliğine işaret eden yetkililer, toplanan bilgi ve belgelerle operasyonların önümüzdeki günlerde de devam edebileceğinin sinyallerini verdi. Örgütün finansal kaynaklarının çözülmesinden sonra diğer ayaklarının da mercek altına alınacağı konusunda bilgi veren kaynaklar, yapıyla olan mücadelenin her yönüyle sürdürüleceğinin sinyallerini verdi. Bu noktada tüm vatandaşlara görev düştüğünün altını çizen yetkililer, herhangi bir tehdit ve şantaja boyun eğmeden, devletin gücünün yanında olduğunu bilerek herkesin cesaretle elindeki bilgi ve belgeleri paylaşmasının gerekliliği üzerinde ısrarla duruyorlar. 

yenihaber-003.jpg