Kasırga Türkiye’yi es geçmiş! Ama tekrar geliyor

Son dönemlerde dünyada yaşanan kasırgaları Kuttusi Demir değerlendirdi. İlk kasırganın Türkiye’de yaşanması beklenirken daha sonra farklı ülkelere yönlendiğini ifade eden Demir, tehlikenin hala bitmediğini söyledi.
Kasırga Türkiye’yi es geçmiş! Ama tekrar geliyor

Amatör Hava Tahmincisi Kuttusi Demir, Yunanistan’da ve Libya’da yaşanan kasırgayı değerlendirdi.

kuttusi-demir.jpgKuttusi Demir, şu sözlere yer verdi; “Kasırganın olacağını sürekli dile getiriyordum. Çünkü denizler çok sıcak. Yunanistan’ı ve Libya’yı vurdu. Türkiye’yi sıyırdı. Eğer burada olsaydı Antalya ve Adana’da ciddi hasarlara yol açardı. Kasırga buraya ulaşmazdı ama şiddetli rüzgar ve aşırı yağış alırdı.”

2023-09-aa-32136171.jpg

‘KONYA’NIN 4 YILLIK YAĞIŞINI ALDI’

Yunanistan’ın, Konya’nın toplam 4 yıllık yağışının bir günde aldığını dile getiren Demir, “Temmuz ve Ağustos sıcaklarında denizler çok fazla ısındı. Akdeniz’in ortalaması 2-3 derece üzerine çıktı. Bu denizlerin resmen kaynaması demek. Aşırı sıcak olursa kasırga ihtimali oluyor. Yunanistan sınırlarında ilk oluşumunu yaptı. Zaten Yunanistan’ının 1.2 ton yağış alan bölesi bile var. Bu yağış Konya’nın toplam 4 yıllık yağışıdır. Onlar bu yağışı bir gün içerisinde aldılar. Ev boylarında taşkınlar ve su birikintileri oluştu.” diye aktardı.

kasirga-1-001.jpg

‘TÜRKİYE’YE GELECEKTİ’

Kasırganın Türkiye’ye geleceğini fakat daha sonra yön değiştirdiğini belirten Demir, “Modeller uzun vadede aşağıdan kıvrılarak rodostan Antalya-Adana üzerinden Türkiye’ye gelmesini bekliyordum. Fakat kasırga çok oynak bir şeydir ve her an değişebilir. Rodos biraz güneye geldikten sonra yönünü Afrika’ya doğru yöneltti. Türkiye bu durumdan kurtulmuş oldu. Kalıntılarını biz Doğu Anadolu’daki yağışlarda gördük. Libya’yı ve Mısır’ı etkiledi. Mısır’da etkisini daha az gösterdi. Zaten onlar çöl ikliminde oldukları için yaptıkları binalar bizimkiler kadar sağlam değil. Kayalık bir bölge de değil.” şeklinde konuştu.

kasirga-3-001.jpg

‘BİR KASIRGA OLABİLİR’

Kasırga tehlikesinin hala sürdüğünü ifade eden Demir, “Kasırga Mısır’da sonlanacak ama tehlike hala devam ediyor. Ekim ayında da deniz sıcaklıkları yüksek olacak. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında etkili bir kasırga olabilir. Hatay, Adana, Muğla hattı bunun içerisinde. Böyle bir ihtimal ekim ayı için de geçerli. Kasırga Yunanistan, Kuzey Afrika, Türkiye ve İtalya hattında yine görülebilir. Böyle bir ihtimal var.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

hurricane-ian-sean-rayfored-getty-scaled.jpg

 Muhabir
Etiketler :