Sezai Keskin

Sezai Keskin

KAYMAK TABAKA EMEKLİLER

KAYMAK TABAKA EMEKLİLER

Günümüzde, birçok gelişmiş ülkede, çalışan insanların ilerleyen yaşlarında işgüçlerinin yetersiz hale gelmesi nedeniyle mağdur duruma düşmemeleri için emeklilik hakkı tanınmıştır.

Gel gör ki; yıllarca bu ülkeye hizmet edip, hayatını hizmet uğrunda harcayarak, taşında, toprağında, kısaca her alanında emeği olan cefakâr emeklilerin durumu içler acısı. Bir ülkenin aynası emeklileridir, tanımak istediğiniz bir ülkenin emekli yaşam standardına bakın anlarsınız. O ülke kalkınmış mı yoksa gerimi kalmış anlarsınız. Türkiye’de emekli maaşları çok düşük. Yapılan zam oranları, sadaka niteliğindedir. Maalesef Türkiye’de emekliler, ekonomik kambur olarak görülmektedirler. Emekli, sefalet aylıklarıyla yaşamak mecburiyetinde kalmıştır. Bu durumda emeklilerin dar gelirleriyle ne kadar dayanabilecekleri, yaşam mücadelelerini ne kadar daha sürdürebileceklerini tahmin etmek zor değil. Yapılması gereken acil olarak bu kesime destek yapılmasıdır. Çünkü bu kesim de yani emekliler de çökerse, çatıyı ayakta tutan ana kolonlar çökmüş olacağından çatı da fazla ayakta kalmayacaktır. Emeklilerimiz, bilgi ve tecrübeleriyle her alanda üretime katkıda bulunmaktadırlar. Kendilerinden daha çok yararlanmak için mutlaka yaşam standartları yükseltilmelidir. Çalışanlar ile emekliler arasındaki aşırı ücret farkı giderilmelidir. Çalışanlara yapılan ücret artışları, aynen emeklilere de yansıtılmalıdır. Maaşları, temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye çıkarılmalıdır. Emekli aylıkları, en az açlık sınırının üzerinde bir rakama yükseltilmelidir. Emekliler, sadaka kültürü ile değil, onurlarıyla bir yaşam sürdürmelidir. Emeklilere, insan onuruna yaraşır biçimde, yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayacak bir maaş ve yılda en az bir maaş ikramiye verilmelidir. Gelişmiş Batı ülkelerinde emekliler, aldıkları maaş ile hayatlarının son yıllarını huzur içinde geçirirler. Sinema, tiyatro, konser, müze, hobi, spor, hafta sonları dışarıda bir akşam yemeği vb. gibi sosyal etkinliklere rahatlıkla bütçe ayırabilirlerken, her yıl yabancı bir ülkede bile düzenli tatil de yapabilirler.

 

Kendileri için kıyak emeklilik yasaları çıkaran vekiller, emekliliğine hak kazanmış kişilerin emekliliğini ileri bir tarihe atarken, bunun adaletsiz bir tavır olduğunu düşünmüyorlar mı? Vicdanları sızlamıyor mu?  Yaş’la ilgili maddeye takılan vatandaşların bu mağduriyetleri ne olacak?  Emekliler neden mağdur? Ülkemizde en fazla değişiklik yapılan yasal düzenlemelerden birisi de, emeklilik yaşı ve emeklilik aylığına ilişkin konulardır. Bugüne kadar emeklilik maaşının hesaplanmasına ilişkin mevzuatta 11 değişiklik yapılmış olup, emekli maaşı 6 farklı şekilde hesaplanmış emekliler var. Devletin başındakiler, ekonominin iyiye gittiğini söylerken, geçim sıkıntısından kurtulamayan emeklilere ne kadar haksızlık ettiklerini göz ardı etmiş olmuyorlar mı?

Emekli uysaldır, sakindir ve mazlumdur. Kesin olan şudur ki; devletin emeklisine sahip çıktığı söylenemez. Her yıl milyonlarca türk lirası çöpe gitmektedir, aşırı makam aracı saltanatı, lojman saltanatı gibi bir sürü lüks harcamalar sürerken emeklileri açlık sınırında bir maaşa mahkum etmek vicdansızlıktır. Hal böyle iken acaba birileri emeklileri fındık, fıstık, leblebi ile mi besleniyor diye düşünmeden edemiyor insan. Ben hatırlatayım, emekliler fındık fıstıkla kendine bakmıyorlar zaten fındığı bulsalar da ağızda yiyecek diş yok. Ne yapıyorlar peki bol bol yoğurt yiyorlar ki; kemik erimesine birebir. Böylelikle diş kırılması gibi bir ciddi risk de yok. Yoğurtta ne var, kaymak. En çok yoğurdu, en çok kaymağı bu kesim tüketiyor. Ee biz boşuna mı kaymak tabaka dedik.

Siz ne anladınız? 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sezai Keskin Arşivi
SON YAZILAR