"Kazakistan, Türkiye'nin Avrasya pazarına açılması açısından önemli ülke"

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly:- "Kazakistan, ulaştırma ve lojistiğin gelişmesiyle artık özellikle Türkiye gibi 2023 hedefi olan devlet ve şirketler açısından doğu ve Avrasya pazarına açılması için çok önemli ülke"- "Türk düny
"Kazakistan, Türkiye'nin Avrasya pazarına açılması açısından önemli ülke"

ERZURUM (AA) - Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan'ın hem Çin'e hem Orta Asya'ya hem de Rusya pazarına açılan bir piyasa olduğunu belirterek, "Kazakistan, ulaştırma ve lojistiğin gelişmesiyle artık özellikle Türkiye gibi 2023 hedefi olan devlet ve şirketler açısından doğu ve Avrasya pazarına açılması için çok önemli ülke." dedi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak amacıyla Erzurum'a gelen Saparbekuly, Erzurum Valisi Okay Memiş'i makamında ziyaret ederek, şeref defterini imzaladı.

Memiş, ziyarette yaptığı açıklamada, Saparbekuly'i Erzurum'da ağırlamaktan büyük memnuniyet ve onur duyduğunu söyledi.

Kazakistan'ın dost ve kardeş ülke olduğuna vurgu yapan Memiş, "Bütün dünyanın ticarette ve diğer ilişkilerde aradığı şey güven. Güvenin en büyük unsurlarından biri ortak kültür, coğrafya ve hedeflerdir." dedi.

Memiş, Türkiye ve Kazakistan cumhurbaşkanlarının yakın ilişkileri olduğuna işaret ederek, bunun yerelde de yaygınlaştırılması gerektiğini anlatarak, Saparbekuly'in ziyaretinin buna katkı sunacağını dile getirdi.

Konuk Büyükelçi Saparbekuly de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Erzurum'a atanarak dün görevine başlayan Memiş'e yeni görevinde başarılar diledi.

Kazakistan'ın Türkiye'ye dost ülke olmaktan ziyade kardeş ülke olduğuna dikkati çeken Saparbekuly, "Dostu bir şekilde bulabilirsiniz ama kardeş olmak tanrıdan verilmiş bir nimettir. Türk dünyasında Kazakistan ve Türkiye çok önemli ülkelerdir. Kazakistan, Türkiye ilişkileri hep halkların çıkarları doğrultusunda gelişmektedir. Kazakistan, Orta Asya'da Türkiye'nin en büyük ekonomik ve ticari partneridir." ifadesini kullandı.

Saparbekuly, Türkiye'nin kendileri açısından dünyadaki siyasi, ekonomik ve kültürel stratejik partneri olduğunu anlatarak, şunları ifade etti:

"Kazakistan'da bin 600'e yakın Türk şirketleri faaliyet göstermektedir. Kazakistan hem Çin'e hem de Orta Asya'ya hem de Rusya pazarına açılan bir piyasadır. Artık İpek Yolu'nun ana güzergahı Kazakistan üzerinden geçiyor. Eskiden ticaret ve yatırım yapmak zordu. Kazakistan, ulaştırma ve lojistiğin gelişmesiyle artık özellikle Türkiye gibi 2023 hedefi olan devlet ve şirketler açısından doğu ve Avrasya pazarına açılması için çok önemli ülke."

Ülkesinin yatırım açısından büyük imkanlar sunduğunu dile getiren Saparbekuly, ülkesinin 18 milyonluk nüfusu olmasına rağmen Rusya, Beyaz Rusya, Kırgızistan, Ermenistan, Çin ve Orta Asya'da büyük bir pazar fırsatı sunduğuna dikkati çekti.

- Belediye ziyareti

Büyükelçi Saparbekuly, daha sonra beraberindekilerle Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'i makamında ziyaret etti.

Saparbekuly, burada yaptığı açıklamada, Kazak ve Anadolu Türklerinin büyük bir Türk boyunun ikiz kardeşleri olduğunu söyledi.

- "Türkler hep tarih yapmışlar ama tarihi yazmayı unutmuşlar"

Kendilerinin ana yurtta kaldığını, Türklerin ise atlarını alıp Anadolu'ya göç ettiğini belirten Saparbekuly, şunları dile getirdi:

"Türk dünyası, çok zengin kültüre, tarihe, gelenek ve göreneğe ve büyük medeniyete sahip. Biz bunun değerini son zamanlarda görmeye başladık. Türkler hep tarih yapmışlar ama tarihi yazmayı unutmuşlar. Tarihi başkaları yazmışlar. Bizlerin de görevi bu kardeşliğimizi, tarihimizi derinden bilerek, öğrenerek pekiştirmek ve güçlendirmek. İki ülke arasında çok güzel örnek teşkil edecek ilişkilerimiz var ve ortak işbirliği yapmak istiyoruz. Siz de güzel kış turizmi var ve Kazaklar kış turizmini seviyor. Karşılıklı olarak kış, tarih ve kültür turizmini geliştirebiliriz."

Sekmen de Saparbekuly'i ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

"Bir millet iki devlet" anlayışıyla hareket ettiklerini aktaran Sekmen, "Kazakistan'ı, hem kardeşimiz hem dostumuz hem de aynı değerleri taşıyan millet olarak görüyoruz. İnancımız, dilimiz, kültürümüz, gelenek ve göreneklerimiz bir. Aynı milletin evladı olarak Kazakistan ve Türkiye Cumhuriyeti birlik ve beraberliğini devam ettiriyoruz. Dostluğumuzun artmasını ve devamını diliyorum." dedi.

Saparbekuly'e ziyaretlerinde Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren de eşlik etti.



Kaynak: