Kazakistan'da Türk Dünyası Genç Parlamenterler Toplantısı'nın ilki yapıldı

TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov:- "Bugünkü görüşme kardeş ülkelerin parlamenterlerinin yeni fikirlerini paylaşması için imkan sağlıyor"- İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak:- "Eğitimin sadece ülkemizdeki gençlerin değil tüm gençlerin hakkı old
Kazakistan'da Türk Dünyası Genç Parlamenterler Toplantısı'nın ilki yapıldı

NUR SULTAN (AA) - Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da "Gençlerin değerleri ve parlamenterlerin dayanışması" konulu "Türk Dünyası Genç Parlamenterler Toplantısı" nın ilki yapıldı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) ile Kazakistan Meclisi tarafından, meclis binasında düzenlenen toplantıya, TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov, MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak'ın yanı sıra Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan'dan genç milletvekilleri katıldı.

Mamayusupov, yaptığı konuşmada, küresel eğilim ve tehditler fonunda Türk dili konuşan ülkelerin gençlerinin çeşitli alanlarda çabalarının birleştirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

"Türk devletleri gençleri Türk dünyasının tarihi ve kültürel miraslarının araştırılması çalışmalarında önemli rol oynuyor." diyen Mamayusupov, gençlerin küresel uygarlıklar ve kültürler arası diyaloğa sağlayacağı katkının önemini vurguladı.

Mamayusupov, "Gençlerimiz doğu ile batının kuzey ile güney arasındaki ruhani köprü rolünü üstlenmeye devam edecek. Bugünkü görüşme kardeş ülkelerin parlamenterlerinin yeni fikirlerini paylaşması için imkan sağlıyor." dedi.

- "Eğitimin tüm gençlerin hakkı olduğunu düşünüyorum"

İstanbul Milletvekili Kadak, Türkiye'nin 15 milyon genç ile Avrupa'nın en genç nüfus oranına sahip olduğunu ifade ederek, "Bu çok değerli. İnanıyorum ki Türkiye Avrupa'nın en dinamiği olacak önümüzdeki yıllarda." diye konuştu.

Gençleri en çok etkileyen alanın eğitim olduğuna işaret eden Kadak, Türkiye'nin bu konuda çok örnek adımlar attığını söyledi.

Kadar, "Eğitimin sadece ülkemizdeki gençlerin değil tüm gençlerin hakkı olduğunu düşünüyorum. Bu noktada 4 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyoruz. Onlardan bir milyon eğitim çağındaki öğrenci sınıflarımızda Türkiye'deki kardeşlerimizle birlikte okuyorlar. Bu verdiğimiz önemi gösteriyor." şeklinde konuştu.

Son 20 yılda Türkiye'de üniversite sayısının 76'dan 206'ya çıkarıldığına dikkati çeken Kadak, yurt yatak kapasitelerini de 182 binden 663 bine yükselttiklerini dile getirdi.

Eğitim materyallerinin ücretsiz dağıtıldığını anlatan Kadak, öğrencilerin ücretsiz katılabileceği gençlik merkezleri sayısının artırıldığını, spor tesisi sayısının da 3 bin 567'ye çıkarıldığını kaydetti.

Iğdır Milletvekili Karadağ da genç parlamenterlerin büyük kısmının gelecekte de parlamentolarda olacaklarını vurgulayarak, "Genç parlamenterler bugünden alınacak kararlarla birlikte geleceğe taşınacaklar." ifadelerini kullandı.

Azebaycan Meclisi Milletvekili Nagif Hamzayev, Türk dünyasının geleceğinin gençler olduğunun altını çizerek, "Türk devletleri cumhurbaşkanlarının öncülüğünde genç milletvekillerimizle, gençlerimizi her yıl büyük organizasyonlarla bir araya getirerek, eğitimde, kültürde, bilimde ilerlemelerini sağlamak esas hedeflerimizden olmalıdır." dedi.

Kırgızistan Milletvekili Ruslan Çoybekov, Kırgızistan'da da gençlik politikasına büyük önem verildiğine işaret ederek, "Türk dili konuşan ülkelerin parlamenterler arası iş birliğini destekliyoruz." vurgusu yaptı.

Kazakistan Meclisi Milletvekili Aliya Saparova ise genç parlamenterlerin toplanmasının karşılıklı olarak tecrübe paylaşımı açısından çok faydalı olduğunu söyledi.

Kaynak: