KDV düştü, talep arttı

Mobilya sektörünün 2020 yılına umutla girdiğini belirten Mehmet Ali Helvacı, "Kış sezonu olmasına rağmen sektörümüzde şuanda hareketlilik yaşanıyor. Eğer aksi bir durum olmazsa, özellikle yılın ortasından itibaren sektörde güzel gelişmeler olacağı düşüncesindeyiz" dedi.
KDV düştü, talep arttı

Yeni yılın mobilya sektöründe hareketli başladığını ve inşaat piyasası canlanırsa daha iyi gelişmeler yaşayacaklarını söyleyen Mahel  Mobilya Firma Sahibi Mehmet Ali Helvacı, "Mobilya sektörü temsilcileri olarak 2020 yılından umutluyuz. Sektörümüzde yazın daha çok hareketlilik olur ve şuanda kış sezonu olmasına rağmen yoğunluk bulunmaktadır. Özellikle nisan, mayıs aylarından itibaren bir patlama olacağı kanaatindeyiz. Şuanda inşaat sektörü durgun fakat hızlanacağını düşünüyoruz. Ayrıca çevre ilçelerimizde de yaşanan hareketlilikler merkezde bulunan mobilya sektörüne canlılık kazandırmaktadır" ifadelerini kullandı.

mobilyacilar-2020den-umutlu-2.JPG

KDV DÜŞÜŞÜ SEKTÖRÜ CANLANDIRDI

Mobilyada yaşanan KDV düşüşünün sektörü olumlu etkilediğini vurgulayan Mehmet Ali Helvacı, "Mobilyada KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düştü. Bunun satışları artıracağını düşünüyoruz. İnsanlarda şuanda güven sorunu bulunmaktadır. Normalde inşaatların hızlı bitmesi gerekmektedir. Fakat vatandaşlarda özellikle son dönemde inşaatlara güven oranı giderek azalmıştır. İskanı alınmamış bir evi müşteriler almadığı için biz de beklemeye geçiyoruz. İnsanlar ev alımlarını tamamladıktan sonra bizlerle irtibata geçiyorlar. Bu noktada inşaat piyasasında sene ortasında yaşanacağını düşündüğümüz hareketlilikle doğru orantılı olarak mobilya sektörümüz de hareketlendirecektir" dedi.

mobilyacilar-2020den-umutlu-1.jpeg

TÜRK MOBİLYALARINA DIŞARIDAN YOĞUN TALEP

Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen mobilyalara yurt dışından ilginin fazla olduğunu dile getiren  Mehmet Ali Helvacı,  "Türkiye'de üretilen mobilyalar gerçekten kaliteli olduğu için yurt dışından da yoğun talep görmektedir. Genellikle İstanbul piyasası daha çok dışarıya hitap etmektedir. Konya ihracat konusunda mobilyada biraz daha geriden gelse de yakın gelecekte bizim de bu alanda söz sahibi şehirlerden birisi olacağımız kanaatindeyiz. Özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde Türk mobilyaları çok beğenilmektedir ve tercih edilmektedir" diye konuştu.

YENİ NESİL MOBİLYALARA İLGİ BÜYÜK

Metal sektörünün mobilyayla buluşmasının görsel açıdan daha farklı ürün tasarımlarını sağladığını belirten Mehmet Ali Helvacı, "Mobilyanın içerisine artık metal girdi. İki sektör birleşince daha güzel ve farklı tasarımlar ortaya çıkmaya başladı. Gözlere daha çok hitap etmektedir. Yani mobilya sektörü yakın geçmişe göre çok hızlı değişim ve gelişim kaydetti. Eskiden birçok ürün elle imal edilirken şimdi son teknoloji makinelerde üretilmekte ve bu doğrultuda da hızlı üretim olmaktadır. Yine el işçiliği önem arz etse de teknolojiyi kullanarak daha çok ürün çıkarabilmekteyiz. Bu da fiyatların giderek düşmesini sağlamaktadır. İlerleyen dönemde sektörümüzün daha kolay ulaşılabilir, görsel yönü daha zengin ürünlerle kullanıcılara hitap edeceği düşüncesindeyiz" dedi.

mobilyacilar-2020den-umutlu-1.JPG

TANITIMDA SOSYAL MEDYA KATKISI

Reklamda birçok sektörde olduğu gibi mobilya alanında da sosyal medyanın gücünden yararlanıldığını kaydeden Mehmet Ali Helvacı, "Günümüzde artık tanıtımlar ağırlıklı olarak sosyal medya üzerinden sağlanmaktadır. Bu doğrultuda bizler de ürünlerimizin reklamlarını bu mecralardan yapmaktayız. Güzel geri dönüşler de almaktayız. Dünya genelinde reklama çıktığımızda Amerika'dan bile talep geldiği olmaktadır. Orada ürünler pahalı olduğu ve Türk lirası bazında satılan ürünler onlara çok hesaplı geldiği için sık sık bizlerle irtibata geçmektedirler. Dışarıdan gelen talepler de ayrıca mutlu etmektedir" dedi.

•HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ