Kıdem tazminatı hesaplamaları başladı

İşverenlere 25 milyar TL limitli EYT destek paketinin ayrıntıları belli oldu. Peki her firma bu destek paketinden faydalanabilecek mi? EYT'li çalışanların kıdem tazminatı ödemeleri nasıl olacak?
Kıdem tazminatı hesaplamaları başladı

İşverenlere kıdem tazminatı ödemeleri için verilecek olan 25 milyar TL limitli EYT destek paketinin ayrıntıları belli oldu. İşverenlere 25 milyar TL limitli EYT destek paketinin ayrıntıları belli oldu. Peki her firma bu destek paketinden faydalanabilecek mi? EYT'li çalışanların kıdem tazminatı ödemeleri nasıl olacak? Çok sayıda vatandaşın kıdem tazminatlarını hesaplamaya başladıklarını belirten Ekonomist Muhammet Bayram merak edilen soruları cevapladı. Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“En nihayetinde bu işverenin ödemesi gereken bir tutardır. Kıdem tazminatı işverenin bir maliyetidir. Ancak işverenlerimiz kıdem tazminatını biriktirmediği için tek seferde ödemeleri zor oluyor. Bu işin asıl olanı işverenler her sene bu kıdem tazminatı tutarını çalışan adına ayırmalıdır.

Ama fiiliyatta bu tutarlar ayrılmadığı için işveren emekli olanlara tek seferde bunu veriyor. EYT kapsamında toplu emeklilikler olduğu için işverenlerimiz bu noktada bir hayli zorlanacaklardı.

‘KREDİ LİMİTLERİNDEN DÜŞMEYECEK’

Açıklanan paketle beraber hem işverene hem de çalışana bazı kolaylıklar ve avantajlar bulunmaktadır. İşverenle alakalı olarak ön ödemesiz bir dönem mevcuttur. Düşük faizli bir kredi ve kredi limitlerinden düşmeden çekilebilecek bir kredidir.

‘LİMİTİ OLMAYANLAR KREDİ ÇEKEBİLECEK’

Bilindiği üzere enflasyonla beraber işletmelerin önceki senelerdeki aynı miktar malı satmak için daha fazla bir sermaye ihtiyacı doğdu. İşveren bunu ya kendi cebinden karşılayacaktı ya da kredi çekecekti. İşverenlerin büyük bir kesimi kendilerini kredi ile finanse etti.

Tabi kredi ile finanse ederken de kredi limitleri yükseldi. Bu açıdan baktığımızda EYT kapsamında kıdem tazminatı için çekilecek KGF destekli kredide limiti bulunmayanlar dahil kıdem tazminatı için kredi çekebilecektir.

‘TEMİNAT OLMASA DA KREDİ ÇEKİLEBİLECEK, BU BÜYÜK BİR AVANTAJ’

Ayrıca kredi garanti fonu bir teminat verecek. Yani işverenin bankalar nezdinde kredi limiti olmasa da, teminatı olmasa da bu krediyi çekebilecektir. Bu büyük bir avantajdır.

"KIDEM TAZMİNATI ÖDEMEME RİSKİ OLMAYACAK"

Çekilen bu kredi tutarları doğrudan işverenin hesabına değil çalışanın hesabına gidecek. Bu açıdan da işveren tarafından çalışana bir kıdem tazminatı ödememe riski olmayacak. Aslında çalışan ve işveren bu paketten olumlu şekilde faydalanacaktır.

Kıdem tazminatı yükünü hafifletmeyecektir. Örnek verecek olursak şu anda hesap edilen tutar 100 TL ise işveren eğer kredi çekiyorsa kredi faiz maliyeti ödeyecek. Nakit parası yoksa bu paket kapsamında düşük bir faiz oranına katlanarak ödeyecek. Bu ödenmesi gereken tutarı azaltmıyor. Ödeyemeyecek firmalar için bu ciddi bir avantajdır.

Eğer işveren 100 TL kıdem tazminatı ödeyecekse ve bu 100 TL’si yoksa normal şartlarda bankalara gittiğinde 100 TL için yüzde 12-13'ten faiz kullanarak kredi çekecekti. Ama şu anda devletin açıkladığı KGF ile birlikte yüzde 12-13 değil çok daha düşük bir faiz oranı ile kredi çekebilecektir. Bu açıdan bakarsak da işverenin maliyeti düşmüş durumdadır.

25 MİLYAR TL’LİK KREDİ PAKETİ YETERLİ Mİ?

Toplam işçi sayısı ile beraber iş yerlerinde ne kadarlık bir süre ile çalıştıklarını bilmek gerekiyor. Her bir birey iş yerinde ne kadarlık bir çalışma yaptığını tahmin etmek zordur. Ancak 25 milyar TL’lik bir paket yetmese de devletimiz ekstra bir limit artırımında bulunacaktır diye düşünüyorum.” Milliyet

Etiketler :