Kiracılar ve ev sahipleri soluğu orada aldı! Arabuluculuk büroları ilk gün dolup taşıyor

Kira uyuşmazlığında yeni dönem başladı. Artık mahkemeye gitmeden arabulucuya başvurmak şart. Bu nedenle çok sayıda vatandaş dün sabah erken saatlerden itibaren adliyelerdeki Arabuluculuk Bürosu’na akın etti. Öyle ki yapılan başvuruların yüzde 75’i ev sahibi-kiracı sorunlarından oluştu.
Kiracılar ve ev sahipleri soluğu orada aldı! Arabuluculuk büroları ilk gün dolup taşıyor

Kira uyuşmazlığında yeni dönem başladı. Artık mahkemeye gitmeden arabulucuya başvurmak şart. Bu nedenle çok sayıda vatandaş dün sabah erken saatlerden itibaren adliyelerdeki Arabuluculuk Bürosu’na akın etti. Öyle ki yapılan başvuruların yüzde 75’i ev sahibi-kiracı sorunlarından oluştu. Tahliye talepleri ve zam anlaşmazlıkları öne çıkan şikâyet konuları oldu.

VATANDAŞLAR AKIN ETTİ

Arabuluculuk döneminin ilk gününde, sabah saat 09.00 itibariyle Arabuluculuk Büroları’na ev sahibi ve kiracılar akın etti.Başvuru yapılan adreslerden İstanbul Adliye Sarayı, Kartal’daki İstanbul Anadolu Adalet Sarayı ve Bakırköy Adalet Sarayı’na yoğunluk oluştu. Başvuranların yüzde 75’i ev sahibi ve kiracılardan oluştu.

64f233064e3fe0242863ae14.webp

Kiracısıyla anlaşamayan 54 yaşındaki emekli Yılmaz Pamuk da adliyeye gelerek arabuluculuk sistemine başvuranlardandı. Pamuk, “Düzce’de yaşıyordum. Emekli olduktan sonra İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan kendi evimde oturmak istedim. Kiracıdan evi boşaltmasını istedim. Kiracımın 3’üncü senesi. Yani 2’nci kontratı bitti. Benim evim onun iş yerine yakın olduğu için evi boşaltmak istemiyormuş. Kendi evimde kalamıyorum. Oğlumun 3 kişi kaldığı apart gibi bir yerde kalıyorum. ‘Arabuluculuk sistemi başlıyor. Oraya başvurun işinizi o şekilde halledin’ dediler. Dün avukatla görüştüm dava açılırsa mahkemenin 2 sene sürme ihtimali var’ dedi. Arabuluculuk yöntemi ile 4 haftada çözülmesi çok iyi olur” diye konuştu.

‘ANLAŞABİLSEK GÜZEL OLUR’

Emekli olduğunu ve kira geliri ile geçimini sağladığını belirten Salih Ormak (77) ise “Arabuluculuk için geldim. Kiracıyla anlaşamadık. 2’nci senesine girdi. Gayrettepe’de 2 bin 500 lira kira vererek oturuyor. Orada kiralar 20 bin-25 bin lira. İhtarname gönderdim, ‘çıkmıyorum’ dedi. Kirayı yüzde 25 arttırdı. Yine günü geldi kiraya aynısını yaptı. Geçen sene 6 bin lira istedim onu da kabul etmedi, ‘Devlet benim yanımda, kiracıların yanında’ dedi. Arabulucuya geldim. Anlaşabilsek güzel olur. Ya tahliye eder ya da bir şeyler yapar kirayı yükseltir” dedi.

sdd.png

TAŞINMA PARASINI ÖDEYECEKTİM

Kapalıçarşı esnafı 49 yaşındaki ev sahibi Ali Taşkın, kiracıyla yaşadığı tahliye sorununu şöyle anlattı: “Kiracı evden çıkmadığı için ortada kaldım. Önce ‘taşınırsa 2 aylık kiranı ve taşınma ücretlerini ben ödeyeceğim’ dedim. Daha sonra bunu 200 bin TL’ye kadar çıkardım. Kabul etti ama ev aramak için çabalamadı. Kiracıma ben bulduğum ev ilanlarını attım. Hem taşınacağı eve ben bakıyorum hem de kirasını ve nakliye ücretini ben ödeyeceğim ama halen çıkmadı. Yeni arabuluculuk sistemi bu gibi sorunları hızla çözüyormuş bu yönüyle çok güzel.”

Etiketler :