Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki çatışmalarda ölü sayısı 38’e çıktı

Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki çatışmalarda Kırgızistan tarafından 36, Tacikistan'dan ise 2 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 38'e yükseldi.
Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki çatışmalarda ölü sayısı 38’e çıktı

Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki çatışmalarda Kırgızistan tarafından 36, Tacikistan'dan ise 2 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 38'e yükseldi. Kırgızistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi, durumun istikrara kavuşma eğiliminde olduğunu belirterek, "Taraflar, ateşkes ve ilgili güçlerin geri çekilmesiyle ilgili anlaşmalara uyuyor" dedi.

Kırgızistan-Tacikistan sınırında Çarşamba günü başlayan silahlı çatışmalarda bilanço ağırlaşıyor. Kırgızistan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, çatışmalarda 12 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısının 36'ya yükseldiği belirtildi. Tacikistan tarafından yapılan son açıklamada ise, 2 kişinin yaşamını yitirdiği ve 11 kişinin de yaralandığı aktarılmıştı. Kırgızistan tarafından 132 kişinin yaralandığı belirtilirken, toplam yaralı sayısı da 143 olarak açıklanmıştı.

"Taraflar, ateşkes anlaşmasına uyuyor"

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi, yerel saatle 14.00 itibarıyla sınırdaki durumun istikrara kavuşma eğilimi ile sakinliğini koruduğunu duyurdu. Sınır hattında gerginliği artırma girişimleri ve silah seslerinin kaydedilmediğinin aktarıldığı açıklamada, "Taraflar, ateşkes ve ilgili güçlerin geri çekilmesiyle ilgili anlaşmalara uyuyor. Bu yönde çalışmalar devam ediyor" denildi. Açıklamada, ilgili komisyonların sınır bölgesinde iki ülke arasındaki gerginliği azaltmak için ortak çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

Kırgızistan-Tacikistan sınırında Çarşamba günü başlayan ve aralıklarla devam eden çatışmalar Cuma günü sağlanan ateşkes anlaşmasına rağmen aralıklarla sürmüştü. Her iki taraf birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçlamıştı.

Kırgızistan, çatışmaların yaşandığı Batken bölgesinden 135 binden fazla kişiyi tahliye etmiş, bölgede acil durum ilan edilmişti.

Etiketler :