Kırmızı et tüketimi yüzde 50 düştü

Koronavirüsle mücadele kapsamında hayvan pazarlarının kapanmasıyla Konya’da kırmızı et tüketiminde yüzde 50 oranında düşüş yaşandı.
Kırmızı et tüketimi yüzde 50 düştü

Koronavirüsle mücadele kapsamında hayvan pazarlarının kapanmasıyla Konya’da kırmızı et tüketiminde yüzde 50 oranında düşüş yaşandı. Bayramdan sonra hayvan pazarlarının açılacağının müjdesini veren Karabulut,”Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre; Konya’mızda 850 bin ile 1 milyon arasında büyükbaş hayvan varlığımız var. Büyükbaş hayvan varlığımızda sıkıntı yok. Önümüzde kurban var. Allah izin verirse bayramdan sonra kısıtlamalar da biraz gevşeyecek” dedi.

Korona virüs sürecinde alınan önlemler kapsamında hayvan pazarlarının kapatılması konusu normalleşme adımları kapsamında gündemdeki yerini aldı. Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, konuya ilişkin açıklamalar yaptı. Virüsün Türkiye’de görülmesiyle Konya’da da gerekenin yapıldığını söyleyen Karabulut, “Hayvan pazarları kapatıldı ama kırmızı et üreticileri açısından pazarın kapatılması iyi olmadı. Çünkü üretici işletmesinde bulunan hayvanları Ramazan boyunca kestirdi. O hayvanların yerine yeni hayvan koyulması gerekmektedir. Pazarlar kapalı olduğu için o işletmeler hayvanlarını koyamadı. Konya Büyükşehir Belediyesi ile görüştük inşallah bayram sonu hayvan pazarları açılacak” ifadelerini kullandı.

nazif-karabulut-2.jpg

‘ÜRETİM DEVAM EDİYOR’

Kırmızı et üretiminde geçen yıllara göre bir artış ya da bir azalış olmadığını ama tüketimin daralmasıyla aksamalar olduğunu ifade eden Karabulut, “Restoranlar, lokantalar, buna bağlı yerlerde birinci sırada et tüketiliyordu. Bir de tam turizm sezonunda bütün oteller kapalı. Haliyle tüketim az olunca bu da üreticiye yansıdı. Şu anda üretici çok kısıtlı bir şekilde hayvanlarını kestiriyor. Tüketime göre kesimler oluyor. O da bu salgın hastalıktan kaynaklanıyor. Et tüketiminde bir azalma oldu ama üretimle alakalı geçen yıllardan bir azalma söz konusu değil üretim yine devam ediyor. Geçen yıllarla bu yılı kıyaslayacak olursak, mevsim itibarıyla Nisan ayında geçen yıllarda piknik sezonu da başlıyordu. Arkasından da Ramazan geldiği için tüketim çok oluyordu. Maalesef bu salgın ve virüs bunları engelledi. Tüketim az olunca üreticiyi etkiledi. İnsanlar et yemede kısıtlamaya gitti. Örneğin geçen yıla göre kırmızı et tüketiminde yüzde 50 azalma oldu. Yani geçen yıla göre Nisan ve Ramazan ayındaki et tüketiminde düşüş yaşandı” şeklinde konuştu.

kirmizi-et.jpg

‘KIRMIZI ETTE ZAM YOK’

Kırmızı et tüketiminin azalma nedenlerinden bahsederek bu yıl zam yapılmadığını açıklayan Karabulut, “Tüketiminin azalmasının başlıca nedeni korona virüsüdür. İnsanlar dışarıya çıkamadı, pikniğe, yaylalara gidemedi. Bunlar da olmayınca et tüketiminde azalma oldu. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığında herhangi bir sıkıntımız yok. Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre Konya’mızda 850 bin ile 1 milyon arasında büyükbaş hayvan varlığımız var. Önümüzde kurban var. Allah izin verirse bayramdan sonra kısıtlamalar da biraz gevşeyecek. İnşallah bu virüs bir an önce kalkar da insanlar kurban vazifelerini rahat bir şekilde yapar. Bu yıl kırmızı ette zam yok. Talep az olduğu için gözle görülür bir zam olmadı. Şubat ve Mart aylarında kırmızı et yükselişe geçmişti. Şu anda Konya’da toptan yağlı et fiyatı üreticide 35 TL, yağsız 37 TL’dir. İki şekilde kesiliyor. Biri yağı üzerinde kesiliyor diğeri de yağlar üzerinden düşürülüp ondan sonra tartılıyor. Şu anda kırmızı ete bir zam söz konusu değildir” diye konuştu.

nazif-karabulut-1.jpg

‘KENDİMİZE YETEN BİR ÜLKEYİZ’         

Uzun yıllardan beri hayvan ithalatına karşı olduklarını aktaran Karabulut, Hükümetimizin aldığı kararlar neticesinde 2011 yılında hayvan ithalatına başlandı. Biz o yıllarda da her türlü ithalata karşı olduğumuzu söyledik. Daha sonraki yıllarda da söyledik. Şimdi de söylemeye devam ediyoruz. Biz kendi kendimize yeten bir ülkeyiz. Hükümetimiz ve Bakanlığımız tarafından hayvancılığa büyük destekler veriliyor ama bu internet lobisinden bir türlü kullanamadık. İnşallah bu virüsün etkisiyle de ithalat yapılmaz. Şu anda üreticinin Mayıs ve Haziran aylarında Tarım Kredi ve Ziraat Bankasına olan çiftçi borçlarını 6 faizsiz olarak erteledi. Daha önceki yıllarda bayramda verilen ‘besi sığır desteği’ üreticinin hesaplarına birliğimizin aracılığıyla hak edişleri Bakanlığa gönderildi. 4 günlük yasak bittikten sonra inşallah üreticilerin hesaplarına besi sığır desteği geçecek. Hükümetimiz, Bakanlığımız yer yer üreticileri destekliyor. Şu anda değişik bir destek paketi açıklanmadı ama daha önce verilen destekler kısıtlamadan devam ediyor” ifadelerini kullandı. Korona virüs çıktıktan sonra Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak gereken önlemleri aldıklarını dile getiren Karabulut, Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını hayvan pazarları açıldıktan sonra da gereken önlemleri alacaklarının altını çizdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ