Kış aylarında nasıl beslenilmeli? Uzmanından tavsiyeler

Kış aylarının gelmesiyle beraber soğuk algınlığı artmaya başladı. Peki hastalıklardan korunmak için nasıl beslenmeliyiz? Konuyla ilgili olarak Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Sebahat Türk, Yeni Haber Gazetesine açıklamalarda bulundu.
Kış aylarında nasıl beslenilmeli? Uzmanından tavsiyeler

Havaların soğumasıyla beraber vücuttaki enerji seviyesinde, metabolizmada ve besin tercihlerinde değişiklikler meydana geliyor. Bu aylarda yaşanan grip gibi salgın hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek için beslenmede bazı farklılıklara gidiliyor. Vücut direncini arttırmada ve bağışıklığı güçlendirmek için çörek otu, çörek otu yağı, hünnap, papatya ve nane gibi bitkilerin iyi geldiğini söyleyen Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Sebahat Türk, bu aylarda özellikle su tüketimine önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

kis-aylarinda-nasil-beslenilmeli-uzmanindan-tavsiyeler.jpg

KIŞ MEVSİMİNDE SICAK İÇECEKLER İÇİLMELİ

Kış mevsiminde vücudun sıcak ürünlere daha çok ihtiyaç duyduğunu ifade eden Beslenme Uzmanı Sebahat Türk, sıcak suyun çok önem arz ettiğini bildirdi. Geleneksel tıp uygulamasında sıcak suyun bireyler üzerinde faydalı olacağının altını çizen Türk, “Geleneksel tıp uygulamasında her zaman sıcak su kullanılmalıdır. Sadece sıcak suyu 1 hafta kullanın cildinizde ki parlaklığı, vücudunuzda ki değişikliği görün. Dinçleştiğinizi, dinginleştiğinizi ve vücut direncinizin arttığını görürsünüz. En basit yöntemle termosla sıcak suyu yanı başınıza koyduğunuzda rahatlıkla içebilirsiniz.” İfadelerini kullandı.

SICAK SU TÜKETİMİNİ ARTTIRIN

Sıcak su tüketimini bazı insanların hiç sevmediğini ama su aromalandırılarak içilirse kolay olabileceğini kaydeden Türk, şunları söyledi: “Sıcak suyun içine; gül tomurcuğu, reyhan ,nane, papatya, hatme çiçeği, sarı kantaron gibi bitkileri atabilirsiniz. Bu bitkiler insanların içini rahatlatıcı özelliktedir. Bu bitkiler hem aroma vererek suyun tadını değiştirir hem de psikolojik olarak fayda sağlamış olur. Aromanin terapide de faydalı olacağını düşünüyorum. Lavanta, biberiye, papatya yağı gibi motivasyon artırıcı yağlar kullanılabilir. Bunlar ilk başta düşündüğümüz faydalar arasındadır.”

kis-aylarinda-nasil-beslenilmeli-uzmanindan-tavsiyeler-001.jpg

DÜZENLİ UYKUNUN YANINDA BESLENMEDE ÖNEMLİDİR

Kış aylarında düzenli uykunun yanında beslenmenin de önemli olduğunu belirten Türk, “Kış aylarında beslenme oldukça önemlidir. Özellikle kahvaltıya yazın çok ilgi duyulmayabilir ama kışın havaların soğumasıyla beraber vücutta ısı oluşturulması gerekir. Isıyı da ilk başta yiyeceklerle oluştururuz. Kış aylarında kahvaltı mutlaka yapılmalıdır. Paketli gıdalardan olabildiğince mutlaka uzak durulmalıdır” diye konuştu.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEDE ÇÖREK OTU BESLENMEYE EKLENMELİDİR

Bağışıklığı güçlendirmek için çörek otu veya çörek otu yağının günlük beslenmeye eklenmesinin tavsiyelerinin arasında olduğunu bildiren Sebahat Türk, vücut direncini artırmada , öksürük ataklarında, ciğerde alt solunum enfeksiyonlarında yada sinüzit gibi üst solunum enfeksiyonlarında iyileşmeyi kolaylaştırmada etkili olduğunu bildirdi. Geleneksel tıbbın hastalığı iyileştirmede tek başına yeterli olmayacağını da anlatan Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geleneksel tıp tek başına yeterli olmayabilir ama tedavinin etkililiğini artırıyor. Soğan, soğan suyu, sarımsak, kuru dut kullanılabilir. Aslında hasta olmayı beklemeden haftada birkaç kere yapıldığında koruyucu hekimliği getirmiş oluyoruz. Çok fazla antibiyotik kullanmak bağışıklığı düşüren en büyük etmenler arasında olduğunu söyleyebilirim.”

su-tuketimi.jpg

KIŞIN SU TÜKETİMİ YAZ MEVSİMİNE GÖRE DÜŞER

Kışın su tüketimini yaza göre düştüğünü söyleyen Türk, kışın 1 buçuk ila 2 litre arasında su içimine önem verilmesi gerektiğini belirtti. Kışın vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarının azalmasından dolayı bağırsaklardan su ihtiyacını karşıladığını söyleyen Türk, “Kışın su tüketimine dikkat edilmelidir. 1 buçuk 2 litre su tüketilmelidir. Su en iyi toksit atıcıdır. Suyu da temiz kaynaklardan kullanmak oldukça önemlidir. Çünkü sudan çok fazla bakteri mikrop bulaşabiliyor” ifadelerini kullandı.

KIŞ AYLARINDA KAN KURULUĞU ARTAR

Kış aylarında kan kuruluğunun artması sonucunda insanlarda miskinliğin arttığını söyleyen Türk, “Kış mevsiminde kan kuruluğunun artması sonucunda bireylerde miskinlik meydana gelir. Sürekli uykuya meyil artar. Vücudumuzdaki kan koyuluğunu arttırdığı için sürekli oturmak isteriz” dedi. Kanın koyuluğunu azaltmak için takviyelerin yapılması gerektiğinin altını çizen Türk, “Kan koyuluğunu azaltmada bir numaralı yiyecek hünnaptır. Şekersiz veya hafif tatlandırılıp şerbeti yapılarak içilebilir. Günde 1 su bardağı içmek çok ciddi eklem ağrılarını bile azaltıcı özellik gösterir. Hünnap meyvesinin tam zamanı kurusunu tüm aktarlarda bulabilirsiniz” dedi.

hunnap.webp

İYİ BİR DÜŞÜNCE İYİ BİR SAĞLIĞI DA BERABERİNDE GETİRİR

Sağlıklı olmak için düşüncelerin insan üzerinde etkili olduğunu belirten Türk, “Pozitif düşünce oldukça önemlidir. Biz ne kadar negatif düşünceli olursak ruhumuz yaralanır. Ruhumuz yaralanırsa bedenimizin de yaralanması kaçınılmaz olur. Hayata pozitif bakmaya çalışalım. İyi bir düşünce iyi bir sağlığı da beraberinde getirir” dedi.