Kış hastalıklarından korunmak için önemli bir ipucu!

Konya’da soğuk havaların yaklaşmasıyla vatandaşların baharatçılara ilgi ve alakası arttı. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte en çok kuşburnu, adaçayı, ıhlamur ve kış çayı satılıyor.
Kış hastalıklarından korunmak için önemli bir ipucu!

Konya Bedesten Çarşısı esnaflarından Resul Ehliz, kış çayının; nezle, grip, boğaz iltihabı, öksürük ve bademcik gibi birçok hastalığa iyi geldiğini belirterek içinde; zencefil, tarçın, ıhlamur, karanfil, kuşburnu, nane ve limon bulunduğunu söyledi.

kis-hastaliklarindan-korunmak-icin-onemli-bir-ipucu-002.jpg

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Halk arasında adaçayı olarak da geçen gri ada çayının (tıbbi ada çayı), birçok faydası olduğunu söyleyen Ehliz, “Mide ve sindirim problemlerine iyi geldiği, ishal ve gastrit oluşumunu engelleyebilen olduğu, östrojen gibi bazı hormonları uyararak adet döngüsünü düzenlediği biliniyor. Faydaları saymakla bitmese de, düşük kan şekeri sorunu olanlara önerilen bir çay değildir.” ifadelerini kullandı.

kis-hastaliklarindan-korunmak-icin-onemli-bir-ipucu.jpg

Adaçayı kan şekerini düşürdüğü için bayılma gibi durumlara yol açar. Bu nedenle Kan şekeri düşük olanlara tavsiye edilmiyor. Adaçayının içeriğinde bulunan C vitamini bulunduğunu söyleyen Ehliz, bağışıklık sistemine katkıda bulunduğunu, gargara suyu olarak kullanılarak ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olduğunu vurgulayarak ada çayının idrar söktürücü özelliğinin de olduğunu ve bu özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonunun tedavisine destek olduğunu belirtti.

kis-cayi.jpg

‘HALA YAZDAN ÇIKAMAYANLAR VAR’

Soğuk havaların yaklaştığı halde hala yazdan çıkamayanların olduğunu söyleyen Ehliz, “Hala yazdan çıkamayanlar var. Havalar estiği halde tişörtle gezenler var. Bence bir an önce montlar giyilmeye başlanmalı. Dışardan eve geldikten sonra da mutlaka oturup bir bardak kış çayı içilmeli!” diyerek vatandaşların sağlığına dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

kis-hastaliklarindan-korunmak-icin-onemli-bir-ipucu-001.jpg
(Nar çiçeği)