Kış lastiği için hesaplı seçenek

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta uygulamaya girdi. Lastik fiyatlarının cep yaktığını dile getiren Mehmet Koyunoğlu, kaplama lastik kullanarak 4'te 1'i fiyatına hem güvenli hem de ekonomik olarak kış lastiği temin edilebileceğini söyledi.
Kış lastiği için hesaplı seçenek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor. Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor. Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başladı ve 1 Nisan 2023'e kadar devam edecek. Zorunlu olduğu halde araçlarına kış lastiği taktırmayanlara 2022 yılı için bin 152 lira para cezası uygulanacak. Kış lastiği taktırmama cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2023 itibarıyla güncellenecek.

1-mehmet-koyunoglu.jpg

‘LASTİKLER DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLUYOR’

Yazlık ve kışlık lastikleri ayrı ayrı kullanmanın lastik ömrünü artırdığını dile getiren Garanti Lastik Kaplama Firma Sahibi Mehmet Koyunoğlu, “1 Aralık’ta kış lastiği uygulaması başladı. Ticari araçlarda, minibüslerde, kamyonlarda kış lastiği zorunlu oldu. Lastiğin üzerinde kış resmi ve M+S dediğimiz damga çeşitleri bulunuyor. Bu damgaların olduğu lastikler kışa uygundur anlamına geliyor. Bu uygulamayla beraber yazlık lastiklerin çıkarılıp, kışlık lastiklerin takılmasıyla herhangi bir yağışlarda kayma ve kazaya sebep olacak şeyler engelleniyor. Kış lastiği çok büyük bir avantaj. Yazlık-kışlık lastikleri ayrı ayrı kullananlar daha fazla kilometre yol yapabiliyorlar. Lastiklerini daha uzun ömürlü kullanabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

kis-lastigi-1.jpeg

4’TE 1’İ FİYATINA MAL OLUYOR

Kış lastiği konusuna çözüm üretmek için yeni lastik almak yerine kaplama lastik yaptırmanın 4’te 1’i fiyatına mal olacağını söyleyen Mehmet Koyunoğlu, “Kış lastiği için kaplama desenlerimiz bulunuyor. Tamamen kışa yönelik, kar ya da buza yönelik lastiklerimiz bulunuyor. Kış için özel üretilen 12 adet farklı desenlerimiz var. Hepsinde M+S ve kış ibaresi olan damgalı malzeme ve desenler. Bu lastiklerimizin tamamı devlet onaylı lastikler. Ayrıca sıfır lastik fiyatının 4’te 1’i fiyatına kaplama yapabiliyoruz. Sıfır lastikle aynı kilometreyi yapıyor ve araçlarda hiçbir problem olmadan sağlıklı bir şekilde kullanılmasını sağlıyor” dedi.

kis-lastigi-2.jpg

TİCARİ ARAÇLARDA KULLANILIYOR

Mehmet Koyunoğlu, “Kaplama lastikleri; minibüslerde, tır, kamyon, hafriyat grupları, uzun yol araçları, otobüs taşımacılığı, okul servisleri, belediye otobüsleri, şirketlerin otobüsleri ağırlıklı şekilde kış lastiği kaplattırıyorlar. Uluslararası seyahat yapan araçlar da kaplamayı tercih ediyor. Norveç, Ukrayna, Rusya gibi kış ülkelerine özel desenlerimiz bulunuyor. Genelde nakliyeciler o bölgelere çalışanlar özel desenler tercih ediyor. Hem aracın kaymamasını, hem de kışın rahat etmesini sağlıyor” şeklinde konuştu.

‘KAPLAMA LASTİKLER RESMİ OLARAK KABUL EDİLİYOR’

Kaplama lastik kullanımının devlet onaylı olduğunu belirten Mehmet Koyunoğlu, “Kaplamanın uygun olduğuna dair hem Ulaştırma Bakanlığı’nın hem de karayollarının yazısı bulunuyor. Kaplamalar resmi olarak kabul ediliyor. Ayrıca Garanti Lastik Kaplama olarak TSE, ISO ve ECE R-109 belgemiz mevcut. Bunu da devletin onayında devam ettiriyoruz. Her yıl lastiklerimiz denetime gidiyor. Bu doğrultuda herkes güvenerek kaplama lastik kullanabilir. Kış lastiklerinde yeni lastikler pahalandı ama halen kaplama lastikler 4’te 1 fiyatına alınabiliyor. Önümüzdeki dönemlerde de inşallah Avrupa’da yüzde 70 olan otomobil lastik kaplamaları ülkemizde de devreye girer. Çünkü şu anda yeterli teknoloji olmadığı için otomobillere yapamıyoruz. Büyük araçlarda kaplama lastik tercih edilebilir” dedi.

konyada-kis-lastigi-denetimleri-2.jpg

YAKIT TASARRUFU SAĞLIYOR

Özel desenli kaplama lastiklerin araçlarda yakıt tasarrufu sağladığını vurgulayan Mehmet Koyunoğlu, "Kaplama lastik kullanan otobüs işletmeciliği yapan firmalar, kışlık kaplama desenlerini tercih ediyor. Hem fren mesafesini kısaltması hem de yolda hareket halindeyken tutunmamın daha yüksek olduğunu göz önüne çıkartıyor. Kış şartlarında agresif özel kış desenleri ağırlıklı olarak kullanılıyor. Günümüzde en büyük problem olan araç yakıtlarının düşürülmesi için eko olarak tabir edilen özel yakıt desenleri de bulunuyor. Araçlarda yakıt ortalamasını düşürmek için yaz aylarında ise eko desenleri ile kaplama lastik yapıyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.

•HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ